Sex

Συγγραφείς: Μαλανδράκης Άρης
Έτος: 2012
ISBN/ISSN: 978-960-6691-81-2
Σελίδες: 304 σελίδες
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
29,00€ 20,30€ Άνευ ΦΠΑ: 19,15€
πρώτες σελίδες Sex
Ποσότητα: Καλάθι

Sex

«Το διάβασμα είναι σαν τη σεξουαλική πράξη – γίνεται κατ’ ιδίαν και συχνά στο κρεβάτι» έχει πει ο Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας Daniel J. Boorstin. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να ενώσει το σεξ με το διάβασμα «εις σάρκαν μίαν». Στις 304, πλούσια εικονογραφημένες, σελίδες του αναπτύσσονται 71 κεφάλαια χωρισμένα σε 16 ενότητες. Ξεκινά από το ανθρώπινο σώμα και τη σεξουαλική λειτουργία του, χωρίς να παραλείπει τα ερωτικά ζευγαρώματα διαφόρων ζώων. Παραθέτει τα πιο αφροδισιακά ... φαγητά, ποτά και επιδόρπια, «οσμίζεται» τα ανάλογα αρώματα και παρουσιάζει τα πιο πονηρά ερωτικά τρικ και γκάτζετ. Εξετάζει το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο, καταγράφει τους δαιδάλους της ερωτικής επιθυμίας, απαριθμεί τις επώνυμες περιπτώσεις των υπερδραστήριων στο κρεβάτι και μιλά για τα δικαιώματα των «μειονοτικών» ομοφυλόφιλων, τραβεστί και τρανσέξουαλ. Ανθολογεί τα καλύτερα αναγνώσματα του είδους, περιπλανάται στο βασίλειο της ερωτικής εικονογραφίας, παρακολουθεί την εξέλιξη του γυμνού –και της ερωτικής πράξης γενικότερα– στον κινηματογράφο και στα κόμικς, «αφουγκράζεται» τις φωνές των τοίχων με γκράφιτι γύρω από το σεξ και δεν διστάζει να φορέσει ακόμα και κράνος προκειμένου να εξετάσει τη σεξουαλική προπαγάνδα στη διάρκεια των μεγάλων πολέμων. Όλα αυτά, και πολλά ακόμα, βρίσκονται στις σελίδες του SEX, με μπούσουλα και οδηγό τα λόγια του μεγάλου Χιλιανού ποιητή και συγγραφέα Roberto Bolaño: «Τα βιβλία είναι πεπερασμένα, οι σεξουαλικές συνευρέσεις είναι πεπερασμένες, αλλά η επιθυμία να διαβάσεις και να κάνεις έρωτα είναι απέραντη».

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Αμαρτία μου, ιστορία μου

«Τα βιβλία είναι πεπερασμένα, οι σεξουαλικές συνευρέσεις είναι πεπερασμένες, αλλά η επιθυμία να διαβάσεις και να κάνεις έρωτα είναι απέραντη». Με οδηγό τα λόγια του Χιλιανού συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνο ο δημοσιογράφος Αρης Μαλανδράκης καταθέτει ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να ενώσει το σεξ με το διάβασμα εις σάρκα μία.
Πλούσια εικονογραφημένο το «Sex» (εκδ. Ποταμός), που από βδομάδα θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, συνταιριάζει τα γνωστά με τα άγνωστα και τα παραλειπόμενα. Εξετάζει το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο που καλλιέργησε την πορνογραφία αλλά και τη λογοκρισία, ανθολογεί τα καλύτερα αναγνώσματα του είδους, περιπλανάται στο βασίλειο της ερωτικής εικονογραφίας, παρακολουθεί την εξέλιξη του γυμνού στον κινηματογράφο και στα κόμικς.
Αφροδισιακά φαγητά, πονηρά γκάτζετ αλλά και αποκαλυπτικά γκράφιτι βρίσκουν τη θέση τους στο «Sex». Aς ρίξουμε μια πρώτη ματιά από την κλειδαρότρυπα…
Πορνογραφία και λογοκρισία συμβιώνουν για αιώνες. Στην Αγγλία, το πρώτο καθαρόαιμα πορνογραφικό μυθιστόρημα, που κατάφερε να γίνει «ανάγνωσμα», ενώ καταδικάστηκε ως άσεμνο, ήταν οι «Αναμνήσεις μιας γυναίκας της ηδονής» (1748) του Τζον Κλίλαντ.
Ο συγγραφέας, ενώ σατίριζε τους «μοντέρνους τρόπους» της αγγλικής κοινωνίας τον 18ο αιώνα, στην πραγματικότητα μιλούσε για τη σκανδαλώδη ζωή της ηρωίδας. Οι ευφημισμοί για τις ερωτικές πράξεις και τα απόκρυφα σημεία του σώματος είναι αναρίθμητοι: μόνο για το πέος χρησιμοποιεί περισσότερες από πενήντα λέξεις!

Η «Μαντάμ Μποβαρί» πρόσβαλε την δημοσία αιδώ
Εκατοντάδες συγγραφείς και ποιητές ακολούθησαν το παράδειγμά του, όχι όμως χωρίς τίμημα. Ο Ζολά χαρακτηρίστηκε «πορνογράφος» επειδή έγραψε την «Τερέζα Ρακέν».
Ο Φλομπέρ πέρασε από δίκη κατηγορούμενος για εξύβριση των θείων και προσβολή της δημοσίας αιδούς με τη «Μαντάμ Μποβαρί». Oσο για τον Μποντλέρ, καταδικάστηκε για τα «Ανθη του Κακού» με υψηλό χρηματικό πρόστιμο και έξι από τα ποιήματά του απαγορεύτηκαν.

Οργια της Αντουανέτας με κληρικούς και μοναχές
Το γυμνό και οι ερωτικές απεικονίσεις συνδέθηκαν από πολύ νωρίς με την ιστορία της χαρακτικής τέχνης. Το 1524, ωστόσο, μια τέτοια εικονογράφηση προκάλεσε μέγα σκάνδαλο, όταν ο Ιταλός χαράκτης Μαρκαντόνιο Ραϊμόντι παρουσίασε στη Βιέννη το βιβλίο «Οι κόσμοι».
Τις σελίδες κοσμούσαν 16 ερωτικά συμπλέγματα που ξεσήκωσαν το Βατικανό. Ο πάπας Κλημέντιος ο 7ος θεώρησε άσεμνο το βιβλίο, διατάσσοντας την καταστροφή όλων των αντιτύπων και τη σύλληψη του χαράκτη. 
Αργότερα, την περίοδο του Διαφωτισμού οι ελευθεριάζοντες συγγραφείς και καλλιτέχνες άρχισαν να χρησιμοποιούν την πορνογραφία ως μέσο κοινωνικής σάτιρας και κριτικής. Λίγο πριν από τη Γαλλική Επανάσταση εμφανίστηκαν γκραβούρες με τη Μαρία Αντουανέτα και άλλους ευγενείς, καθώς και κληρικούς και μοναχές να εικονίζονται σε φοβερά όργια.

Χούβερ, ο κρυπτογκέι
Η Αμερική στην εποχή του μακαρθισμού δεν επιδιδόταν μόνο στο κυνήγι των κομμουνιστών, αλλά και των ομοφυλόφιλων. Επικεφαλής αυτής της ηθικής επέλασης υπήρξε ο διευθυντής του FBI Τζον Εντγκαρ Χούβερ (1895-1972), ο οποίος διατηρούσε εμπιστευτικά αρχεία και λίστες, ενώ με συνεχείς εφόδους συλλάμβανε και διαπόμπευε τους ομοφυλόφιλους. Χιλιάδες απολύθηκαν από τη δουλειά τους, φυλακίστηκαν ή ακόμα κλείστηκαν σε ψυχιατρεία.
Ο Χούβερ θα μπορούσε να ονομαστεί ο διώκτης του κρυφού εαυτού του. Καθυστερημένα αποκαλύφθηκε ότι είχε συνάψει κρυφές σχέσεις με διάφορους άνδρες, με πιο μακροχρόνια εκείνη με τον βοηθό και στενό συνεργάτη του, Κλάιντ Τόλσον, που διήρκεσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Σε αυτή την ανομολόγητη σχέση εστίασε, μεταξύ άλλων, ο Κλιντ Ιστγουντ στη βιογραφική ταινία του «J. Edgar», με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο στον ομώνυμο ρόλο.

«Κορίτσια για κρέμασμα»
Ο όρος pin-up girl εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1941 . Ηταν φωτογραφίες σέξι γυναικών από περιοδικά και ημερολόγια, που καρφίτσωναν οι Αμερικανοί στρατιώτες πάνω από το κρεβάτι τους για να αποδιώχνουν τη φρίκη του πολέμου. Η ηθοποιός Μπέτι Γκρέιμπλ, γνωστή και ως «το κορίτσι με τις ωραιότερες γάμπες», ήταν το πιο διάσημο pin-up της εποχής, ενώ αργότερα, με την εμφάνιση περιοδικών όπως το Playboy πολλά «κορίτσια για κρέμασμα» έκαναν καριέρα.
Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ξεσήκωνε θύελλα ως pin-up η Τέμπεστ Στορμ (καταιγίδα). Η καριέρα της τερματίστηκε ενδόξως το 1999 σε ηλικία 71 ετών. Το αποχαιρετιστήριο στριπτίζ της στο Σαν Φρανσίσκο συγκέντρωσε πλήθη θαυμαστών, ενώ ο δήμαρχος αφιέρωσε μια μέρα προς τιμήν της, την Tempest Storm Day.

Χίτλερ-Μουσολίνι, ερωτικό ντουέτο
Kατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου η πορνογραφία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του προπαγανδιστικού μηχανισμού και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η Βέρμαχτ έριχνε από τα αεροπλάνα μονόφυλλα στους Γάλλους με τυπωμένο το ερώτημα: «Πού βρίσκονται τα αγγλικά στρατεύματα;».
Η εικονογράφηση παρουσίαζε έναν ταλαιπωρημένο φαντάρο στο μέτωπο, ενώ η γυναίκα του γλεντούσε στα μετόπισθεν στην αγκαλιά ενός Αγγλου στρατιώτη. Οι Ιταλοί αντιφασίστες,, όμως, ξεπέρασαν όλους σε φαντασία κυκλοφορώντας παράνομα σκίτσα που παρουσίαζαν τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι σε ταπεινωτικές ερωτικές πόζες.
Μία από αυτές έδειχνε τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι να τρέχουν γυμνοί γύρω από ένα τραπέζι, προσπαθώντας να σοδομίσει ο ένας τον άλλον. Σε μια άλλη, οι δύο φασίστες σοδομίζονται από Μαροκινούς…

«Μπανιστηράκια» με ένα κέρμα 
Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά γυναικείο γυμνό στο σινεμά; Σύμφωνα με τις κινηματογραφικές εγκυκλοπαίδειες, η τσεχική «Εκσταση» του 1933 κατέχει τα πρωτεία, με την ολόγυμνη εμφάνιση της Χέντβιγκ Κίσλερ. Στις αντίστοιχες ελληνικές εγκυκλοπαίδειες τα πρωτεία αποδίδονται στη βουβή ταινία του Ορέστη Λάσκου «Δάφνις και Χλόη» (1930-31) και στην πρωταγωνίστρια Λουκία Ματλή.
Η γυμνή αλήθεια όμως βρίσκεται πολύ πιο πίσω, στην τρίλεπτη ταινία του 1897 του Γάλλου Εουζέν Πιρού, «Ο ύπνος της νύφης». Εκεί η τροφαντή Λουίζ Γουίλι εμφανίζεται ως νεόνυμφη που ετοιμάζεται να πλαγιάσει με τον σύζυγο στο κρεβάτι.
Ασφαλώς πολλές ταινίες «αυστηρώς ακατάλληλες» γαλούχησαν το αντρικό κοινό στα σινεμά, κυρίως της Ομόνοιας. Επειδή, όμως, το κοίταγμα από την κλειδαρότρυπα έχει άλλη χάρη εφευρέθηκαν και τα περίφημα «μπανιστηράκια», που απαθανατίστηκαν και στη «Μαγική πολη» του Νίκου Κούνδουρου, το 1954. Αυτά τα μηχανήματα που πρωτοπαρουσιάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, δούλευαν με τη ρίψη ενός κέρματος σε ειδική σχισμή και πρόβαλλαν φωτογραφίες ή ταινιούλες ερωτικού περιεχομένου.

Αναψε το τσιγάρο
Σύμφωνα με το παλιό ευφυολόγημα, τρία είναι τα καλύτερα πράγματα στη ζωή: ένα τσιγάρο πριν κι ένα τσιγάρο μετά. Κάτι ήξεραν και οι Ελληνες κανπνοβιομήχανοι της Αιγύπτου, που δεν δίστασαν στις αρχές του 20ού αιώνα να βάζουν δώρο στις συσκευασίες των τσιγάρων τους φωτογραφίες ημίγυμνων μοντέλων σε αισθησιακές πόζες. Ηταν πακέτα των εταιρειών Τσαλαπάτας & Δούρας, Πρωτόπαππας, Πανάς, Τόκκος, Παπαθεολόγου κ.ά.
Η ποιότητα και η ευκρίνεια των φωτογραφιών ήταν εξαιρετικές και πολλές είχαν την υπογραφή διάσημων φωτογράφων της εποχής, όπως του Λέοπολντ Ρέντλιγκερ. Στην Ελλάδα πρώτος ο καπνοβιομήχανος Πέτρος Ι. Μέξης πρόσφερε το 1927 στους εγχώριους καπνιστές ανάλογες οπτικές απολαύσεις στα πακέτα με φωτογραφίες από τα καμπαρέ« Μουλέν Ρουζ» και «Λίντο». Εννέα χρόνια μετά η δικτατορία Μεταξά τις απαγόρευσε.

Χτυποκάρδια στον πύργο της Κολάσεως
To πρώτο πραγματικά ερωτικό έντυπο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ήταν το «Χτυποκάρδι», το 1957, με εκδότη τον Μιχάλη Σαλίβερο. Στο εξώφυλλο είχε ημίγυμνα μοντέλα και στις 84 σελίδες του υπηρετούσε τον έρωτα «χωρίς την προσποιητή σεμνοτυφία των αρσακειάδων».
Από το περιοδικό παρέλασαν νουβέλες όπως «Η καμαριέρα μου η Ροζίνα» του Γκι ντε Μοπασάν, ενώ κάποιοι άγνωστοι εγχώριοι συγγραφείς υπέγραφαν με ξενικά ψευδώνυμα.
Ενας άλλος πρωτοπόρος στο είδος ήταν ο σχεδιαστής Ευάγγελος Σπυρίδων, καλλιτεχνικός διευθυντής της διαφημιστικής εταιρείας ΑΛΜΑ, στον οποίο αποδίδεται το πασίγνωστο: «Ακάκιε, τα μακαρόνια να είναι Μίσκο!».
Ο ίδιος έκανε το κόμικς «Ο πύργος της Κολάσεως» τη δεκαετία του ’50 για το περιοδικό «Οικογένεια», όπου σκιαγραφούσε την εγκληματική σταδιοδρομία του δρος Χολμς. Τι δεν γινόταν στο κόμικς.
Ο γιατρός υπνώτιζε νεαρά κορίτσια, επιδιδόταν σε σεξουαλικά όργια και κατόπιν τα σκότωνε με βασανιστικά μαρτύρια. Ωστόσο, το κόμικς έμεινε ημιτελές, όταν διακόπηκε η έκδοση του περιοδικού.


της Παρής Σπίνου, Η εφημερίδα των συντακτών, 08/12/2012

 

Μικρό εγχειρίδιο του σεξ

 

Αντιδρώντας στην αυστηρή ανατροφή που έλαβε ως παιδί, ο Αγγλος βασιλιάς Εδουάρδος ο 7ος (1841-1910) το έριξε στο πιοτό, το φαγητό και τις γυναίκες. Παρόλο που παντρεύτηκε την πριγκίπισσα του ελληνικού θρόνου Αλεξάνδρα, είχε πλουσιότατες εξωσυζυγικές δραστηριότητες που διήρκεσαν μέχρι τα εξήντα του. Υπολογίζεται ότι ξάπλωνε στο κρεβάτι με τρεις διαφορετικές γυναίκες κάθε εβδομάδα, για σχεδόν μισό αιώνα. Τελικός απολογισμός, κατ’ εκτίμηση: 7.800 ερωμένες.

Μπορεί οι άντρες να κατέχουν τον τίτλο των πολυάσχολων του σεξ, και οι γυναίκες όμως δεν πάνε πίσω. Σε ηλικία 40 ετών η Μπριζίτ Μπαρντό αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι πρέπει να είχε έναν άντρα κάθε βράδυ στο κρεβάτι της. Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς ο αριθμός φτάνει στους 4.980 εραστές, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα τον χαρακτηρισμό «ατμομηχανή της γυναικείας (ερωτικής) ιστορίας» που της έδωσε η Σιμόν ντε Μποβουάρ στο δοκίμιο «Το σύνδρομο της Λολίτας». Καμία όμως δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συναγωνιστεί την Ιουλία την Πρεσβύτερη, κόρη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου που κέρδισε με το σπαθί της, ή μάλλον με το κορμί της, 80.000 εραστές.

Τα ερωτικά επιτεύγματα επωνύμων της ιστορίας είναι ένα μόνο κεφάλαιο του απολαυστικού βιβλίου «Sex» (εκδόσεις Ποταμός) του Αρη Μαλανδράκη.

Ο Α. Μαλανδράκης -σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία- μας προσφέρει 304 εξαιρετικά πλούσια εικονογραφημένες σελίδες όπου αναπτύσσονται 71 κεφάλαια χωρισμένα σε 16 ενότητες.

Χωρίς υπερβολή θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται μια μικρή εγκυκλοπαίδεια του σεξ. Ξεκινά από το ανθρώπινο σώμα και τη σεξουαλική λειτουργία του, περνάει στην τροφή και τα αφροδισιακά φαγητά -σπαράγγια, αβοκάντο, πιπέρι, γαρίφαλο μεταξύ άλλων-, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις κολόνιες και τα αρώματα, βασικά εφόδια της σαγήνης -το ξέρατε ότι η λεβάντα μόνη ή σε συνδυασμό αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα αφροδισιακά;- εξυμνεί το φιλί, δίνοντας, μάλιστα, και οδηγίες χρήσης. Πορνογραφία και λογοκρισία, το δικαίωμα της σεξουαλικής επιλογής, το σεξ στο λευκό πανί, τα πονηρά γκάτζετ και τα έξυπνα γκράφιτι, διάσημες τρανσέξουαλ, οι φοβίες του σεξ αλλά και το σεξ διά τηλεφώνου ή Διαδικτύου δεν γλιτώνουν από την πένα του Αρη Μαλανδράκη.

Ούτε και ο Τζον Εντγκαρ Χούβερ, ο οποίος θα μπορούσε να ονομαστεί ο διώκτης του -κρυφού- εαυτού του. Κάποιοι ψυχολόγοι και σεξολόγοι τον κατέταξαν ως «αμφίφυλο με αποτυχημένη ετεροσεξουαλικότητα». Αιτία υπήρξε η βαθιά καταπιεσμένη σεξουαλική ζωή του, μένοντας στενά δεμένος με τη μητέρα του μέχρι που έγινε 40 χρόνων.

Ερωτας και πόλεμος

Η χρήση σεξουαλικών παραστάσεων στα φυλλάδια που ρίχνονταν στις γραμμές των αντιπάλων είχαν σκοπό να τσακίσουν το ηθικό τους. Η πρώτη χρήση αυτού του είδους της προπαγάνδας έγινε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίστηκε στους πολέμους της Κορέας, του Βιετνάμ κι ακόμη παραπέρα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Στο βιβλίο ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται για ποικίλα ερωτικά αναγνώσματα, θα βρει αρκετές αναφορές. Οι σελίδες τού έρωτα περνούν από τον Σολομώντα (Ασμα Ασμάτων), τον Μαλανάγκα (Κάμα Σούτρα), τη Σαπφώ και τα ποιήματά της, τον Τζιοβάνι Βοκάκιο (Δεκαήμερον) μέχρι και τον νομπελίστα Γιασουνάρι Καβαμπάτα (Το σπίτι των κοιμισμένων κοριτσιών).

Ως προς το σινεμά, κι εκεί ο συγγραφέας παραθέτει ενδιαφέρουσες ιστορίες. Οπως αυτή του δημάρχου της Βοστώνης, ο οποίος ζήτησε από τους δημιουργούς της αμερικανικής ταινίας «Υποκριτές» (1915) τον χρωματισμό, καρέ καρέ, των επίμαχων σκηνών με ζωγραφιστά ρούχα!

Δεν λείπουν και πληροφορίες όπως ότι «οι αρσενικές νυχτερίδες παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό ομοφυλοφιλίας από οποιαδήποτε άλλο θηλαστικό», ή ότι «ο οργασμός του γουρουνιού διαρκεί μισή ώρα».

Ενα βιβλίο χορταστικό που συνδυάζει τη γνώση με το χιούμορ και την...απόλαυση.
 

της Γιούλης Επτακοίλη, kathimerini.gr27/01/13Sex στη βιτρίνα του 
Jemma Press στον ΠειραιάΔεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: