Η Ελληνίδα δημοσιογράφος που έγινε pâtissière και ο άνθρωπος που θεμελίωσε τη ζαχαροπλαστική

Δημοσιεύτηκε από στο Τα Νέα μας, ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ την Μάϊος 14, 2019 . 0 Σχόλια.

Η Δέσποινα Αντύπα, που από την «Ελευθεροτυπία» βρέθηκε ζαχαροπλάστης στις Βρυξέλλες, έγραψε ένα βιβλίο για τον Καρέμ, δημιουργό γλυκών που έμειναν στην ιστορία.
Μέσα στη βουή της Γαλλικής Επανάστασης, μια φθινοπωρινή Δευτέρα του 1792, η λεπίδα έκοβε το ένα κεφάλι μετά το άλλο και το Παρίσι μύριζε αίμα. Εκατοντάδες παιδιά εγκαταλείφθηκαν, με κάποια να καταλήγουν στην πορνεία, άλλα να μπαίνουν εσωτερικά σε σπίτια ως υπηρέτες, άλλα να βρίσκουν στέγη σε ιδρύματα και πολλά να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Ο οκτάχρονος τότε Αντονίν Καρέμ ήταν από τα πιο τυχερά: σε μια ταβέρνα βρήκε καταφύγιο, μια κούπα ζεστό γάλα και μια φέτα ψωμί, που καθόρισαν τη μοίρα του. Εκεί έκανε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα, μιας προσωπικής διαδρομής που θεμελίωσε τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική.
Το 2010 μια Ελληνίδα δημοσιογράφος, η Δέσποινα Αντύπα, μετά το κλείσιμο της εφημερίδας όπου εργαζόταν, της «Ελευθεροτυπίας», παρακολούθησε μαθήματα ζαχαροπλαστικής και δημιούργησε μια διαδικτυακή επιχείρηση μακαρόν με ελληνικές γεύσεις, τη «le macaron grec». To 2013 έφυγε για τις Βρυξέλλες, όπου έπιασε δουλειά ως ζαχαροπλάστης στο πεντάστερο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher's.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γεωργία Καρκάνη, www.womantoc.gr, 14.5.2019

Τελευταία Ενημέρωση: Μάϊος 14, 2019

Σχόλια

Σχολιάστε

Απαντήστε

* Όνομα:
* E-mail: (Αδημοσίευτο)
   Website: (Url με http://)
* Σχόλιο: