21 Γράμματα από την Κόλαση

Δημοσιεύτηκε από στο Τα Νέα μας, ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ την Ιούλιος 04, 2020 . 0 Σχόλια.

Την άνοιξη του 2017 μία νέα βελγίδα δικηγόρος, η Μαρί Ντουτρεπόν, 35 ετών τότε, ειδικευμένη στα θέματα ασύλου, πήγε για ένα μήνα στη Μόρια να βοηθήσει νομικά τους πρόσφυγες. Ήταν μέλος αποστολής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων.
Παντρεμένη και με ένα μικρό παιδάκι που ανέλαβε ο άντρας της και οι δικοί της εμπιστεύτηκε το γραφείο της στους συνεργάτες της. Και την καθημερινότητά της στη Μόρια την εμπιστεύτηκε στα 21 γράμματα που ταχυδρόμησε από εκεί. Από την κόλαση.
Γνωρίζουμε βέβαια και είδαμε πολλά για τη Μόρια . Την απόλυτη δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων που έφτασαν ως εκεί νομίζοντας ότι φτάνουν στην Ευρώπη. Ανθρώπων που δεν μπορούσαν πια να ζήσουν στις πατρίδες τους. Που είχαν γλυτώσει από απίστευτα βάρβαρους πολέμους, όπως στη Συρία, ή από εξίσου βάρβαρες δικτατορίες όπως στο Κονγκό, ή έστω όπως στο Ιρακ και το Αφγανιστάν από μεταπολεμικές «καταστάσεις» τρόμου και απελπισίας. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Όσους δεν κράτησε στο βυθό η «καταγάλανη Μεσόγειος».
Αλλά αυτά τα 21 γράμματα μας εξηγούν με λόγια απλά, πειστικά, αφόρητα θα έλεγα το πώς έχει οργανωθεί το μαρτύριό τους της ατέρμονης αναμονής για τα πάντα. Του περάστε σε ένα, δυο, δέκα μήνες. Όχι μόνο για το άσυλο αλλά και για ένα γιατρό που όταν πια τον βλέπεις σχεδόν δεν σε κοιτάζει και το πολύ όταν δεν αντέχεις τους πόνους από τα βασανιστήρια που είχες υποστεί και τους πολλαπλούς βιασμούς γυναικών και ανδρών σε ξεφορτώνονται με λίγη παρακεταμόλη.
Η Κως δεν είναι πολύ μακριά από τη Μόρια αλλά σε πολλά νοσοκομεία των νησιών ο Ιπποκράτης και ο όρκος του είναι πράγματα άγνωστα παρά τις προσπάθειες των ΜΚΟ πού τόσο μισούν πολλοί δικοί μας.
Όπως διάβαζα τα γράμματα της Ντουτρεμόν θυμήθηκα ότι τη άνοιξη του 2017 υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δεν ήταν κάποιος δεξιός αλλά ένας παλαιός «Γιατρός χωρίς Σύνορα» και στέλεχος του Σύριζα, ο κ. Μουζάλας. Το διάβασε το βιβλίο; Το διάβασε η διευθύντρια του Νοσοκομείου της Λέσβου; Το διάβασαν όσοι χειροκροτούν τις όλο και πιο απάνθρωπες αποφάσεις του Μηταράκη, αυτοί που στα νησιά βάζουν φωτιές σε προσφυγικές δομές και όσοι λένε μπράβο σε εκείνους τους εκλεγμένους που τους ωθούν στον ρατσισμό ή στους αρθρογράφους που θεωρούν ότι οι πρόσφυγες είναι συλλήβδην ισλαμιστές εισβολείς;
Προσοχή όμως. Η Μαρί Ντουτρεπόν με τα απλά σαν τραγωδίες γράμματα της, την Ευρώπη κυρίως δείχνει ως υπεύθυνη με τις πολιτικές «της διαδικασίας εκμηδένισης του ανθρώπου».
Μόνο που και εμείς, Ευρώπη είμαστε...
   Ριχάρδος Σωμερίτης, 4.6.2020

Τελευταία Ενημέρωση: Ιούλιος 04, 2020

Σχόλια

Σχολιάστε

Απαντήστε

* Όνομα:
* E-mail: (Αδημοσίευτο)
   Website: (Url με http://)
* Σχόλιο: