μτφρ: Μιχάλης Αθανασιάδης
Ο Κίφερ, είναι ο ήρωας των γαστρονομικών πόλαρ μυθιστορημάτων του Τομ Χίλεμπραντ: Ελαιόλαδο, σοκολάτα, σαμπάνια, μέλι αποτελούν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο χτίζει κάθε φορά τις συναρπαστικές του ιστορίες. Μία φορά τον χρόνο επιτρέπει ο μάγειρας και γκουρμέ Ξαβιέ Κίφερ στον εαυτό του μια εκδρομή στην Ιταλία. Μαζί με τον συμμαθητή του, τον έμπορο κρασιών και λαδιού Αλεσάντρο Κολάο, ταξιδεύει στην Τοσκάνη, επισκέπτεται αμπελώνες και ελαιοτριβεία – και επιστρέφει μερικές ημέρες αργότερα με ένα φορτηγό γεμάτο κρασί και λάδι πίσω στο Λουξεμβούργο. Αυτή τη φορά το ταξίδι πηγαίνει αρκούντως στραβά. Ο φίλος του τον στήνει και ο Κίφερ ανακαλύπτει ότι ο Αλεσάντρο έχει ήδη αναχωρήσει από μέρες μόνος του για την Ιταλία – και από τότε δεν έχει ακούσει κανείς τίποτα γι’ αυτόν. μάγειρας αρχίζει να ψάχνει. Αλλά αντί για τον Αλεσάντρο βρίσκει ένα εγκαταλελειμμένο λιοτρίβι, δεξαμενές γεμάτες βρομερό ελαιόλαδο και οπλισμένους άνδρες που αντλούν λάδι σε βυτία.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
Ένα τάνκερ από την Τουρκία, μία μεγάλη ποσότητα πειραγμένου λαδιού, μια εταιρεία στις ΗΠΑ, και στο ενδιάμεσο ένας εξαφανισμένος έμπορος.
Θα μπορούσε ν’ αποτελέσει και άσκηση δημιουργικής γραφής: Γράψτε μία αστυνομική ιστορία, χρησιμοποιώντας τα πιο πάνω δεδομένα.
Τι το ιδιαίτερο όμως έχει αυτό το βιβλίο; Κατ’ αρχάς, σκεφτείτε ένα ροΐ, ναι, ναι, εκείνο το δοχείο με τον μακρύ λαιμό που από το στόμιό του τρέχει ελαιόλαδο το οποίο εδώ ξεπερνά τα «σύνορα» ενός πιάτου για να διατρέξει κατά μήκος την Ιταλία, να επισκεφθεί την Ελβετία, τη Βόρεια Ευρώπη και λίγο την Αφρική, έτσι για μεγαλύτερη νοστιμιά, για να φτάσει μέχρι την Αμερική, ερεθίζοντας τη φαντασία αλλά και τον ουρανίσκο καθώς μέσα από τις σελίδες του αποθεώνονται διάφορες γαστριμαργικές λιχουδιές· μετά εστιάστε σ’ έναν Λουξεμβουργιανό μάγειρα που αφήνει την κουζίνα για ν’ ακολουθήσει τα ίχνη του σαν άλλος Κοντορεβιθούλης, γιατί πιστεύει ότι θα του αποκαλύψουν τους λόγους της εξαφάνισης του αγαπημένου του φίλου. Όλο αυτό θα συμφωνήσετε φαντάζομαι ότι μας οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια, στην καλύτερη περίπτωση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Μαρία Βέρρου, www.periou.gr, 1.11.2025