Οιδίπους 10

Out Of Stock
Συγγραφείς: Βαρτζόπουλος Ιωάννης, Λαμνίδης Νίκος
Έτος: 2013
ISBN/ISSN: 1791-8472
Σελίδες: 268 σελίδες
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Out Of Stock
0,00€ Άνευ ΦΠΑ: 0,00€
πρώτες σελίδες Οιδίπους 10
Ποσότητα: Καλάθι

Οιδίπους 10

Εξαμηνιαίο περιοδικό ψυχανάλυσης

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΛΥ

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Σημείωμα των εκδοτών  298
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ  Clάudio Eizirik  303
Διαδικτυακός ΔΙΑΛΟΓΟΣ με τη Nancy Kulish (USA), την Joan Raphael-Leff (UK), τη Susann Heenen-Wolff (Belgium), τη Μαρία Χατζηανδρέου & τη Χάρις Χατζή για την Ψυχανάλυση και το Θήλυ, Σήμερα  332
Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ  Νίκος Λαμνίδης  Η Αλίκη στην Αρχή, στο Μέσον και στο Πέρας της Ανάλυσής της  390
Σχολιάζουν ο Βασίλης Δημόπουλος και ο Ιωάννης Βαρτζόπουλος  399
Απαντάει ο Νίκος Λαμνίδης  408
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
Εμφυλοποίηση & Ψυχανάλυση  Χάρις Χατζή  412
Η Θηλυκότητα ως «Βράχος του Βιολογικού» και ως «Άρνηση του Θηλυκού». Το «Θηλυκό» και στα Δύο Φύλα  Ιωάννα Παναγιωτοπούλου  467
ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Ψυχαναλυτικοί Προβληματισμοί γύρω από την Αντιοιδιπόδεια Διάταξη με τη βοήθεια της Πενθεσίλειας του Heinrich von Kleist και μίας Ψυχαναλυτικής Θεραπείας  Anglela Mauss-Hanke  481
Μητρότητα και Σεξουαλικότητα στο Έργο της Louise Bourgeois. Ανάδειξη Μεταβιβαστικών-Αντιμεταβιβαστικών Στοιχείων σε μια Αναλυτική Εργασία  Ντένυ Πάνιτς  534
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (Επιμέλεια Γρηγόρης Μανιαδάκης)
Στο Σκοτάδι της Ψύχωσης. Dark City του Alex Proya  Κώστας Εμμανουηλίδης  551
Ιστορία Εξορκισμού & Νοσταλγίας. Πέρα από τους Λόφους του Cristian Mungiu  Γρηγόρης Μανιαδάκης  557

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α  Τ Ω Ν  Ε Κ Δ Ο Τ Ω Ν
Το 10ο τεύχος του Οιδίποδα έχει το θλιβερό προνόμιο να αναγγέλλει τον θάνατο του αγαπητού και σεβαστού μας Πέτρου Χαρτοκόλλη. Στη Νεκρολογία του ο Νίκος Τζαβάρας ξαναπλέκει το νήμα της ιστορίας αυτού του πολύ σημαντικού Έλληνα ψυχαναλυτή, που θα μας λείψει.
Με τη σκέψη μας λοιπόν σε όλα όσα μας άφησε, στο πλαίσιο της θεματολογίας Η Ψυχανάλυση και το Θήλυ, Σήμερα, αισθανόμαστε υπερήφανοι που ο Οιδίπους κάνει ένα ακόμη βήμα, στο παρόν τεύχος, προς το διεθνές ψυχαναλυτικό περιβάλλον. Τρεις ψυχαναλύτριες, η Nancy Kulish (Michigan, ΗΠΑ), η Joan Raphael-Leff (London, Μ. Βρετανία) και η Susann Heenen-Wolff (Louvain-la-Neuve, Βέλγιο), από τις επιφανέστερες, διεθνώς, μελετήτριες της θηλυκότητας, διαλέγονται με τις ημέτερες συναδέλφους Μαρία Χατζηανδρέου και Χάρι Χατζή. Ο Διαδικτυακός Διάλογος είναι συναρπαστικός, μεταξύ πολλών άλλων αρετών του, και γιατί δείχνει πόσο πλούσια, υποσχόμενη αλλά και σοφή μπορεί να είναι μία ανοιχτή και επίκαιρη ψυχαναλυτική σκέψη.
Έχουμε επίσης την τόσο πλούσια και «νεανική» Συνομιλία μας με τον τ. πρόεδρο της IPA, τον Clάudio Laks Eizirik από το Portο Alegre της Βραζιλίας.
Ως Αναλυτής στη Συνεδρία ο δεύτερος εξ ημών παρουσιάζει και ο πρώτος σχολιάζει μαζί και με τα εμβριθή σχόλια του Βασίλη Δημόπουλου.
Στα Εκπαιδευτικά έχουμε την εκτενή ανασκόπηση των ψυχαναλυτικών θεωριών για την Εμφυλοποίηση, πάλι από τη Χάρι Χατζή, που ακολουθείται από μία ειδικότερη παρουσίαση των θεωριών για τη θηλυκότητα του γαλλόφωνου χώρου από την Ιωάννα Παναγιωτοπούλου-Αχειμάστου.
Στα Κλινικά και Θεωρητικά έχουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό κείμενο από την Angela Mauss-Hanke (München, Γερμανία) πάνω στη βαθιά κατανόηση μίας περίπτωσης με τη βοήθεια της Πενθεσίλειας του μεγάλου Γερμανού (ρομαντικού) δραματουργού Heinrich von Kleist. Έχουμε επίσης ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο της Ντένυς Πάνιτς, όπου η περίπτωση κατανοείται, εκ των υστέρων, με τη βοήθεια των σχεδίων της μεγάλης Γαλλο-Αμερικανίδας γλύπτριας Louise Bourgeois.
Και στον Κινηματογράφο παρουσιάζονται το Dark City του Alex Proyas από τον Κώστα Εμμανουηλίδη και το Πέρα από τους Λόφους του Cristian Mungiu, από τον Γρηγόρη Μανιαδάκη.
Πέραν των συνειδητών επιλογών της ύλης το ασυνείδητο νήμα που συνδέει τα κείμενα γίνεται εμφανές με τη δημοσίευσή τους.
   Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Νίκος Λαμνίδης

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: