Οιδίπους 06

Συγγραφείς: Βαρτζόπουλος Ιωάννης, Λαμνίδης Νίκος
Έτος: 2011
ISBN/ISSN: 1791-8472
Σελίδες: 288 σελίδες
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
25,00€ 20,00€ Άνευ ΦΠΑ: 18,87€
πρώτες σελίδες Οιδίπους 06
Ποσότητα: Καλάθι

Οιδίπους 06

Εξαμηνιαίο περιοδικό ψυχανάλυσης

ΦΟΒΙΑ

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Σημείωμα των εκδοτών  290
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ  Νίκος Κουρέτας  293
ΔΙΑΛΟΓΟΣ των Βασίλη Δημόπουλου, Χρήστου Ιωαννίδη και Δημήτρη Τζάκσον  331
Η ΑΝΑΛΥΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Αριστέα Σκούλικα  Ψυχαναλυτική Εργασία με Καταθλιπτικές Εκδηλώσεις της Μεταβρεφικής Ηλικίας ή η Eυμεταβλητότητα των Αυτιστικόμορφων Εκδηλώσεων στην ηλικία αυτήν  348
Σχολιάζει ο Σωτήρης Μανωλόπουλος Απαντά η Αριστέα Σκούλικα  361
Σχολιάζει ο Jacques Angelergues Απαντά η Αριστέα Σκούλικα  373
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
Φοβία και Κατάθλιψη Paul Denis  382
Η Θεωρία του Freud για το Άγχος και τις Φοβίες  Αμίνα Μοσκώφ  396
Οι Φοβίες στη Σύγχρονη Ψυχαναλυτική Κλινική Πρακτική. Ταξινομική και Ψυχοπαθολογική προσέγγιση  Σπύρος Μητροσύλης  405
ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Ψυχικοί μηχανισμοί μανιακής ναρκισσιστικής ικανοποίησης στην ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση  Χρήστος Ζερβής  420
Κόμβοι, Οδοί και Αφετηριακά Σημεία της Καταστροφής του Νοήματος: Η Κεντρική Φοβική Θέση (Green, 2000)  Γρηγόρης Μανιαδάκης  435
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ
Η Αναζήτηση του Αντικειμένου. Ένα Ψυχαναλυτικό Ταξίδι με Οδηγό το βιβλίο του Herman Melville Moby Dick ή Η Φάλαινα.  Κώστας Εμμανουηλίδης  446
ΒΙΒΛΙΑ (Επιμέλεια Κώστας Ζερβός)
Η Θεωρία και η Κλινική του Ναρκισσισμού  Νίκος Λαμνίδης  480
Φύση και Λόγος στην Ψυχανάλυση  Ιωάννης Βαρτζόπουλος  485
Η Τραγική Ανάγνωση της Ιστορίας  Χάρης Μωρίκης  491
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (Επιμέλεια Γρηγόρης Μανιαδάκης)
Η Εσχατολογία του Αδιεξόδου. Ο Μαύρος Κύκνος  Ιωάννης Βαρτζόπουλος  498
Το Χθόνιο, ο Ευνουχισμός και η Υπερβατικότητα. Το Δένδρο της Ζωής  Νίκος Λαμνίδης  504

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α  Τ Ω Ν  Ε Κ Δ Ο Τ Ω Ν
Μέσα στις δύσκολες ώρες που ζούμε, η μακρά Συνομιλία με τον Νίκο Κουρέτα, ανάμεσα στα σημεία αναφοράς του 6ου τεύχους, μας θέτει ενώπιον ερωτημάτων που σπάνια ανοίγουν δημοσίως και που αφορούν την Ψυχανάλυση βιωμένη «έσωθεν»· που εμπλουτίζεται και από την αφθονία των αναμνήσεων, και από την εμπειρία αλλά και από τη διορατική στόχευση των συλλογισμών. Ταυτοχρόνως, κλείνει και η σειρά των συνομιλιών μας με τα μέλη του αρχικού ιδρυτικού και ιστορικού κύκλου της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.
Ο Διάλογος για την Ασυνείδητη Φαντασίωση του Βασίλη Δημόπουλου, του Χρήστου Ιωαννίδη και του Δημήτρη Τζάκσον με τους υπογράφοντες φέρνει στο φως και γνωστές αλλά και απροσδόκητες πτυχές των τόσο πολυσυζητημένων αλλά και διαρκώς επίκαιρων εννοιολογικών διακρίσεων που χρειάζεται να γίνονται για να μπορούμε να παρακολουθούμε διαφορετικές κλινικές προσεγγίσεις του υλικού, που, όμως, συγκλίνουν στο ενιαίο ψυχαναλυτικό πεδίο μας.
Με την Αριστέα Σκούλικα στη θέση της Αναλύτριας στη Συνεδρία εισαγόμεθα στον ιδιαίτερο κόσμο της θεραπείας του μικρού Κ με έναν εξόχως γλαφυρό δρόμο· έτσι όμως εμφανίζονται στο αναλυτικό πλαίσιο και πολλές δύσβατες περιοχές που απαιτούν ιδιαίτερη κλινική δεξιότητα και σθένος. Τα σχόλια του Σωτήρη Μανωλόπουλου και του Jacques Angelergues συνεισφέρουν στη διαύγαση των αναλυτικών τεκταινομένων με γερές δόσεις κλινικής σοφίας, εκεί δηλαδή που πάντοτε στρεφόμαστε εν τέλει.
Στα Εκπαιδευτικά ο Paul Denis μάς «δωρίζει» σπουδαία στιγμή σύνθεσης ψυχοπαθολογίας και ψυχαναλυτικής θεωρίας στον ιδιαίτερο αλλά και τόσο βάσιμο τρόπο του να προσεγγίζει τη φοβία, σε σχέση αντιστικτική με την κατάθλιψη. Τον συνοδεύει η Αμίνα Μοσκώφ με ένα κείμενο όπου με φρέσκια ματιά ξαναδιαβάζει μία πλευρά των σχετικών επεξεργασιών του Freud. Και ο Σπύρος Μητροσύλης προβαίνει σε μία χρήσιμη επισκόπηση που αναφέρεται στους κλινικούς δρόμους που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας για να διασχίσουμε τις δύσκολες περιοχές των φοβιών αλλά και στα κρίσιμα σταυροδρόμια που θα μας δυσκολέψουν.
Στα Κλινικά και Θεωρητικά έχουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεραπεία ενός νεαρού, από τον Χρήστο Ζερβή, όπου δίνεται η ευκαιρία στον αναλυτή να εντοπίσει σημεία και να εργαστεί μέσα και πάνω σε συνδέσεις που φέρνουν στον νου τη φροϋδική άποψη για τον ακατάλυτο δεσμό κλινικής εργασίας και έρευνας. Και ο Γρηγόρης Μανιαδάκης εξετάζει από μία ιδιαίτερη σκοπιά, που εμπλέκει και σελίδες λογοτεχνίας, αλλά επιδέξια χρησιμοποιημένες σαν κλινικό υλικό, μία άλλη προσέγγιση του φοβικού μηχανισμού που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια ο André Green.
Στις Επιστήμες και Τέχνες έχουμε την ενδιαφέρουσα συνάντηση ενός λογοτεχνικού αριστουργήματος και μίας ψυχαναλυτικής θεραπείας, στον νου του συγγραφέα Κώστα Εμμανουηλίδη, με αποτέλεσμα την αναθέρμανση του Moby Dick στη μνήμη του αναγνώστη, αλλά μέσα από έναν οξύ και ιδιαίτερο τρόπο.
Στα Βιβλία παρουσιάζουμε τις πρόσφατες μονογραφίες Η Θεωρία και η Κλινική του Ναρκισσισμού, του Βασίλη Δημόπουλου, Φύση και Λόγος στην Ψυχανάλυση, του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη και Η Τραγική Ανάγνωση της Ιστορίας, του Σωτήρη Μανωλόπουλου, γραμμένα από τον δεύτερο και τον πρώτο εξ ημών, και τον Χάρη Μωρίκη, αντίστοιχα.
Τέλος, στον Κινηματογράφο παρουσιάζουμε δύο ενδιαφέρουσες –από ψυχαναλυτικής αλλά και καλλιτεχνικής πλευράς– ταινίες. Τον Μαύρο Κύκνο του Darren Aronofsky, με συντάκτη τον πρώτο εξ ημών, και το Δένδρο της Ζωής του Terence Malick από τον δεύτερο εξ ημών.
   Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Νίκος Λαμνίδης

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: