Μπέργκμαν Ίνγκμαρ [Bergman Ingmar]

Μπέργκμαν Ίνγκμαρ [Bergman Ingmar]

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007) γεννήθηκε στην Ουψάλα και ήταν γιος του πάστορα Έρικ Μπέργκμαν και της Κάριν Μπέργκμαν. Αφού εργάστηκε αρχικά με το παιδικό, το ερασιτεχνικό και το φοιτητικό θέατρο στη Στοκχόλμη και ως σεναριογράφος στην εταιρεία Σβενσκ Φιλμιντουστρί, του ανατέθηκε η θέση του σκηνοθέτη, το 1944, στο Δημοτικό Θέατρο του Χέλσινμποργ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε ανατεθεί παρόμοια θέση στη Σουηδία σε τόσο νέο σκηνοθέτη. Την περίοδο 1952-58 εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Μάλμε. Στη συνέχεια, επιστρέφει στην Στοκχόλμη όπου στεγάζεται στο Δραματικό Βασιλικό Θέατρο της πόλης ως σκηνοθέτης και επίσης ως διευθυντής του την περίοδο 1963-66.
Ο Αλφ Σιεμπέργ σκηνοθέτησε, το 1944, το Φρενίτιδα που είχε γράψει ο Μπέργκμαν, και την επόμενη χρονιά ο τελευταίος σκηνοθετεί την πρώτη ταινία του με τίτλο Κρίση. Μετά από καμιά δεκαριά χρόνια περίπου γίνεται ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης της εποχής του με ταινίες όπως Η νύχτα των σαλτιμπάγκων, Άγριες φράουλες, Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας και Η έβδομη σφραγίδα.
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ενέπνευσε πολλούς σκηνοθέτες κινηματογράφου, όλων των ειδών και εθνικοτήτων – μεταξύ αυτών και τον Γούντυ Άλλεν· έλαβε πολλές διεθνείς διακρίσεις και τιμητικά βραβεία. Συνολικά το έργο του αποτελείται από πενήντα και πλέον ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών ταινιών και των ντοκιμαντέρ. Πολλά από τα σενάριά του έγιναν επίσης βιβλία. 

Εμφάνιση: Λίστα / Πλέγμα
Εμφάνιση:
Ταξινόμηση κατά:
Σε ανατύπωση μτφρ: Γρηγόρης Κονδύλης «Αποτελεί, εν..
22,00€ 19,80€
Άνευ ΦΠΑ: 18,68€