Αθήνα: η πόλη - οι άνθρωποι

Out Of Stock
Συγγραφείς: Κουμαριανού Αικατερίνη
Έτος: 2005
ISBN/ISSN: 960-8350-40-9
Σελίδες: 496 σελίδες
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Out Of Stock
70,00€ 63,00€ Άνευ ΦΠΑ: 59,43€
Ποσότητα: Καλάθι

Αθήνα: η πόλη - οι άνθρωποι

Αφηγήσεις & μαρτυρίες, 12ος-19ος αιώνας

Η έκδοση παραδίδει μια πανοραμική εικόνα της πόλης μέσα στο μακρό χρονικό διάστημα λίγο πριν από την ξένη κατάκτηση μέχρι και τον πρώτο αιώνα του ελεύθερου βίου της (13ος – τέλη 19ου αιώνα).
Μέσα από μια ευρεία επιλογή κειμένων, γραμμένων από Έλληνες και ξένους, μόνιμους κατοίκους, ταξιδιώτες-επισκέπτες αλλά και κατακτητές, ο αναγνώστης θα προσοικειωθεί τη διαχρονική πορεία της, χάρη σε αφηγήσεις, σκέψεις, κρίσεις –άλλοτε αρνητικές, άλλοτε θετικές– για τους ανθρώπους και τις ασχολίες τους, τον περιβάλλοντα χώρο, τα μνημεία. Θα παρακολουθήσει τις τύχες της μέσα στον χρόνο, την παρακμή και την κατοπινή της ανάκαμψη.
Οι εργασίες - μελέτες της Αικατερίνης Κουμαριανού έχουν αντικείμενο την ιστορία της νεοελληνικής γραμματείας και παιδείας σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία των ιδεών.


ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

[…]Η συγγραφέας, έχοντας γνώση και εποπτεία της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, επιλέγει να δώσει «μια πανοραμική εικόνα της Αθήνας μέσα σε ένα διάστημα, που, με κάποια δόση αυθαιρεσίας, αποφασίστηκε να οριστεί χρονικά λίγο πριν από την εποχή της Φραγκοκρατίας για να φθάσει στα τέλη του 19ου αιώνα. Με βάση αυτές τις χρονικές προδιαγραφές προέκυψε μια ευρεία ανθολόγηση από γραπτές μαρτυρίες που είδαν το φως μέσα σε αυτούς τους αιώνες»,, και η ανθολόγηση τους συνιστά τον κύριο κορμό αυτής της έκδοσης.[…]
[…]Ας σταθούμε σε μερικά αποσπάσματα από το τεράστιο και μοναδικό υλικό που συγκέντρωσε η Αικατερίνη Κουμαριανού:
«Στις 7 Απριλίου, έφθασα στην Αθήνα, την περίφημη πόλη της Αττικής, όπου είδα παντού, και πρώτα απ’ όλα, υπερμεγεθείς τοίχους ετοιμόρροπους, λόγω παλαιότητας. Σε κάθε μέρος, μέσα και έξω από την πόλη, και τους αγρούς, υπήρχαν κτίρια μαρμάρινα, πέρα από κάθε φαντασία-σπίτια, βωμοί, διάφορα καλλιτεχνήματα, αξιοπρόσεκτα για την υπέροχη εργασία τους. Υπήρχαν επίσης μεγάλοι κίονες, σωριασμένοι όλοι στο έδαφος, σε ερείπια». (Κείμενο του Ciriaco de Pizziocollis Anconitan, γραμμένο τον 15ο αιώνα, από τους πρώτους που προσέγγισε με πνεύμα αρχαιοδίφη-μελετητή τις ελληνικές αρχαιότητες).
«Το πρώτον αντικείμενον, όπερ είδον, ήτο η Ακρόπολις φωτιζόμενη υπό του ανατέλλοντος ηλίου υψούτο δε καταντικρύ πέραν της πεδιάδος και εφαίνετο ερειδομένη επί του Υμηττού, σχηματίζοντας τον ορίζοντα της εικόνος ταύτης. Παριστά δε συγκεχυμένον μίγμα εκ κιονοκράνων των Προπυλαίων, κιόνων του Παρθενώνος και του ναού του Ερεχθέως, επάλξεις τειχών κανονοφόρων, Γοτθικών ερειπίων, Χριστιανικών και Οθωμανικών καλυβών» (19ος αιώνας γραμμένο από τον Γάλλο Fr.-Auguste-Rene de Chateaubriand). Μικρό δείγμα από μια σπουδαία έκδοση.[…]

Ολγα Σελλά, Η Καθημερινή, 30 Νοεμβρίου 2005.

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: