Οιδίπους 16

Out Of Stock
Συγγραφείς: Βαρτζόπουλος Ιωάννης, Λαμνίδης Νίκος
Έτος: 2016
ISBN/ISSN: 1791-8472
Σελίδες: 276
Διαστάσεις: 15,5x23 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Ημερ/νία Έκδοσης: November 15, 2016
Διαθεσιμότητα: Out Of Stock
0,00€ Άνευ ΦΠΑ: 0,00€
πρώτες σελίδες Οιδίπους 16
Ποσότητα: Καλάθι

Οιδίπους 16

Εξαμηνιαίο περιοδικό ψυχανάλυσης

ΤΡΑΥΜΑ, ΙΙ

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ με τον Earl Hopper      263
Η Αναλύτρια στη συνεδρία
Χάρις Χατζή: Η Περίπτωση της Μάγδας      294
Σχολιάζουν ο Νίκος Κουρέτας και ο Σπύρος Μητροσύλης      304
Απαντάει η Χάρις Χατζή      324
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
Μαρία Χατζηανδρέου: Επανενεργοποίηση και Επεξεργασία του Τραύματος στη διάρκεια μιας Ανάλυσης      336
ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Γεωργία Χαλκιά: Η Απουσία ως Τραύμα: Από τον Freud στη Σύγχρονη Ψυχανάλυση      348
Δομινίκη Μυλωνά: Η Ηθική και η Δεοντολογία στην Εργασία του Ψυχαναλυτή      360
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ
Στέλιος Φαρσαλιώτης - Στέλιος Στυλιανίδης: Το Εφήμερο ως Διαρκής Τραυματική Κατάσταση: Μια Ψυχοδυναμική Προσέγγιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού      414
70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Melanie Klein: Το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα υπό το Φως των Πρώιμων Αγχών      439
Δημήτρης Τζάκσον: Περί του«Οιδιπόδειου Συμπλέγματος υπό το Φως των Πρώιμων Αγχών» της Melanie Klein      494
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (Επιμέλεια Γρηγόρης Μανιαδάκης)
Αμίνα Μοσκώφ: Η Φαντασίωση του Τέλειου Ταιριάσματος Καταρρέει. Suntan, του Αργύρη Παπαδηµητρόπουλου (Ελλάδα, 2016, 104΄)      504
Μαριάννα Τσιτσοπούλου: Καθώς Αναδύεται η Μνήμη. Κάποτε στην Ανατολία, του Nuri Bilge Ceylan (Τουρκία, 2011, 157΄)      508
ΒΙΒΛΙΑ (Επιμέλεια Κώστας Ζερβός)
Σπύρος Μητροσύλης: Τα Ίχνη της Εμπειρίας. Νευρωνική Πλαστικότητα και η Συνάντηση της Βιολογίας με την Ψυχανάλυση, των François Ansermet & Pierre Magistretti      518
Μαρίλια Αϊζενστάιν: Φανατισμός στην Ψυχανάλυση. Αναταραχές στους Ψυχαναλυτικούς Θεσμούς, της Manuella Utrilla Robles      525

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α  Τ Ω Ν  Ε Κ Δ Ο Τ Ω Ν
Στο παρόν τεύχος 16 έχουμε το 2ο κύκλο της θεματολογίας «Τραύμα». Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι το τραύμα έχει περισσότερους γύρους.
Στη Συνομιλία ο Earl Hopper, μας φανερώνει πώς η πορεία του από την Κοινωνιολογία στην Ψυχανάλυση τον οδήγησε σε σύνθετες κλινικές και θεωρητικές επεξεργασίες, βασισμένες πάνω σε τραυματικές ρίζες που μπόρεσαν να γίνουν σκέψη.
Στην Αναλύτρια στη Συνεδρία η Χάρις Χατζή παρουσιάζει υλικό από την περάτωση μίας ανάλυσης, όπου διαφαίνονται περίπλοκα συνδετικά νήματα σε ονειρικά μοτίβα που επανακάμπτουν από την αρχική φάση. Στο σχολιασμό του ο Νίκος Κουρέτας κάνει ενδιαφέρουσες αναφορές στους διαφορετικούς τρόπους ψυχαναλυτικής ακρόασης και ανατέμνει το υλικό από τη σκοπιά της σύγχρονης ψυχολογίας του εγώ· στο σχολιασμό του Σπύρου Μητροσύλη έρχονται στο προσκήνιο αναγνώσεις μεταβιβάσεων και δομικών στοιχείων που φωτίζουν το υλικό με πολύπλευρο τρόπο. Η Χάρις Χατζή ανασυνθέτει τους σχολιασμούς και ξαναδιαβάζει το παρουσιαζόμενο υλικό με αναλυτική επιδεξιότητα.
Στα Εκπαιδευτικά η Μαρία Χατζηανδρέου παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα αναλυτική περίπτωση όπου γίνεται σαφής η επεξεργασία του τραύματος μέσα στην αναλυτική διαδικασία και πώς ο αναλυόμενος οδηγείται στη σταδιακή διόραση.
Στα Κλινικά και Θεωρητικά η Γεωργία Χαλκιά επεξεργάζεται την απουσία ως όψη του τραυματικού, σε μία ενδιαφέρουσα συμβολή στην απαρτίωση της ενορμητικής μεταψυχολογίας και της θεωρίας σχέσεων αντικειμένου. Και η Δομινίκη Μυλωνά συνεισφέρει με το άρθρο της στην ανα-ψηλάφηση των (τραυματικά βιωμένων) ζητημάτων δεοντολογίας και κανονιστικής ρύθμισης του επαγγέλματος του ψυχαναλυτή.
Στις Επιστήμες και Τέχνες οι Στέλιος Φαρσαλιώτης και Στέλιος Στυλιανίδης μας μετακινούν στον χώρο του κοινωνικού τραύματος, και στην έννοια του «εφήμερου», για να διαβάσουμε μαζί τους ένα ιδιαιτέρως πρωτότυπο ερευνητικό και «κλινικό» υλικό.
Στο 70 Χρόνια Μετά έχουμε το μνημειώδες άρθρο της Melanie Klein για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, συνοδευμένο από τον διαφωτιστικό σχολιασμό του Δημήτρη Τζάκσον, που αποκαθιστά και ορισμένες «παρεξηγήσεις» σχετικά με την Κλαϊνική σκέψη.
Στον Κινηματογράφο η Αμίνα Μοσκώφ μας εισάγει στο ναρκισσιστικό αλλά και πηγαίο σύμπαν του Suntan, του Παπαδημητρόπουλου και η Μαριάννα Τσιτσοπούλου στη μαγική, «ωμή» όψη ενός κόσμου που αναζητάει τη λύτρωση, στο Κάποτε στην Ανατολία, του Ceylan.
Τέλος στα Βιβλία ο Σπύρος Μητροσύλης βαδίζει με γνώση και εμβρίθεια πάνω στα Ίχνη της Εμπειρίας των Ansermet & Magistretti, που επαναπροσδιορίζουν ορισμένες εννοιολογικές βάσεις της Ψυχανάλυσης, ενώ η Μαρίλια Αιζενστάιν εντοπίζει, στο εξαιρετικό
Φανατισμός στην Ψυχανάλυση. Αναταραχές στους Ψυχαναλυτικούς Θεσμούς της Utrilla Robles νήματα σκέψης άκρας πολυτιμότητας για τους σημερινούς ψυχαναλυτές.
Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Νίκος Λαμνίδης

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: