Η Αρχαιολογία του Χτες

Συγγραφείς: Κυριακόπουλος Γιώργος
Έτος: 2021
ISBN/ISSN: 978-960-545-160-8
Σελίδες: 368
Διαστάσεις: 31x24 εκ.
Γλώσσα: Ελληνικά
Ημερ/νία Έκδοσης: June 4, 2021
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
48,00€ 43,20€ Άνευ ΦΠΑ: 40,75€
Ποσότητα: Καλάθι

Η Αρχαιολογία του Χτες


Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου

Έντεκα χρόνια, τριάντα νησιά, τετρακόσιες φωτογραφίες ερειπωμένων σπιτιών από όλο το Αιγαίο. Ένας γοητευτικός κόσμος του χτες, συντηρημένος τόσο στα ίδια τα κτίσματα όσο και στο εσωτερικό τους, όπου συχνά υπάρχουν παγωμένα τα τεκμήρια της τελευταίας τους χρήσης και ζωής. Τετρακόσιες εικόνες που συνθέτουν μια ανθρωπολογία του χτες, ίσως μια «αρχαιολογία του χτες», αφού η μελέτη τους παρέχει πληθώρα πληροφοριών για τις συνήθειες, τα χούγια, το γούστο, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα μαγειρέματα, τις προτιμήσεις, ακόμα και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που έζησαν, δούλεψαν, διασκέδασαν, αγάπησαν και κάποτε μίσεψαν ή πέθαναν σ’ αυτά.

«Η Αρχαιολογία του Χτες, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του Γιώργου Κυριακόπουλου, είναι μια προσέγγιση στην επιστήμη της μνήμης, που θα ευχόμουν να είναι όχι η γοητευτική εξαίρεση, αλλά ο κανόνας!»
   Αγγελική Κοτταρίδη, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας

«Ευτυχώς, ο Γιώργος Κυριακόπουλος πρόλαβε με τις φωτογραφίες του να “παγώσει” την αποδρομή της μακράς διάρκειας του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμικού τοπίου πριν την οριστική του αλλοτρίωση. Και προτείνει να προλάβουμε κι εμείς».
   Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Σε ένα μαγικό τοπίο δεν χρειάζεται μπαλκόνι
Δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος, αλλά από φοιτητής ο Γιώργος Κυριακόπουλος εξερευνούσε τα ερείπια των νησιώτικων σπιτιών και μόλις απέκτησε ψηφιακή μηχανή άρχισε να φωτογραφίζει την ψυχή τους. Οι εικόνες αυτές, ταξινομημένες σε 22 ενότητες, συγκροτούν την «Αρχαιολογία του Χτες» (Ποταμός): ένα βιβλίο-ντοκουμέντο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μικέλα Χαρτουλάρη, www.efsyn.gr, 16.6.2021

Έντεκα χρόνια, τριάντα νησιά, τετρακόσιες φωτογραφίες ερειπωμένων σπιτιών από όλο το Αιγαίο. Ένας γοητευτικός κόσμος του χτες, συντηρημένος τόσο στα ίδια τα κτίσματα όσο και στο εσωτερικό τους, όπου συχνά υπάρχουν παγωμένα τα τεκμήρια της τελευταίας τους χρήσης και ζωής.
Τετρακόσιες εικόνες που συνθέτουν μια ανθρωπολογία του χτες, ίσως μια «αρχαιολογία του χτες», αφού η μελέτη τους παρέχει πληθώρα πληροφοριών για τις συνήθειες, τα χούγια, το γούστο, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα μαγειρέματα, τις προτιμήσεις, ακόμα και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που έζησαν, δούλεψαν, διασκέδασαν, αγάπησαν και κάποτε μίσεψαν ή πέθαναν σ’ αυτά.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.archaiologia.gr, 14.6.2021

Γιώργος Κυριακόπουλος “Η Αρχαιολογία του Χτες”: Μια προσέγγιση στην επιστήμη της μνήμης
O Γιώργος Κυριακόπουλος με σπουδές στη νομική και στις πολιτικές επιστήμες, καριέρα ανάλογη και πάθος για την έρευνα, υπογράφει το λεύκωμα με θέμα “Η Αρχαιολογία του Χτες: Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου” από τις εκδόσεις Ποταμός.
Έντεκα χρόνια, τριάντα νησιά, τετρακόσιες φωτογραφίες ερειπωμένων σπιτιών από όλο το Αιγαίο και ένας γοητευτικός κόσμος του χτες αναδύεται, συντηρημένος τόσο στα ίδια τα κτίσματα όσο και στο εσωτερικό τους, όπου συχνά υπάρχουν παγωμένα τα τεκμήρια της τελευταίας τους χρήσης και ζωής.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   https://urbanguru.gr, 8.6.2021

Γιώργος Κυριακόπουλος: «Η ψυχή της χώρας βρίσκεται στο Αιγαίο»
Τουρίστας ή αυθεντικός περιηγητής; Ο συγγραφέας Γιώργος Κυριακόπουλος μοιράζεται μαζί μας τα πολύχρονα ταξίδια του στο Αιγαίο και μας παρουσιάζει την άλλη του ομορφιά. Οι φωτογραφίες του από ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά δημιούργησαν το λεύκωμά του «Αρχαιολογία του χθες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.andro.gr, 27.5.2021

«Αρχαιολογία του Χτες»: ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου σιγοψιθυρίζουν την ιστορία τους
Τοίχοι ξεφλουδισμένοι από τους βοριάδες. Σαν παλίμψηστα με επάλληλες στρώσεις μπογιάς ή ασβέστη. Παραθυράκια, μικρά, τόσα δα, με θέα το πέλαγος μπροστά από ένα νεροχύτη. Εσοχές με εικονίσματα ή χρηστικά αντικείμενα. Ξερολιθιές πιο ανθεκτικές και από τον Παρθενώνα. Δένδρα μοναχικά, σμιλεμένα από τους αέρηδες. Ξεχαρβαλωμένες καρέκλες μέσα στα δωμάτια περιμένουν ακόμη ένα σώμα. Το άρτι τυπωθέν βιβλίο του Γιώργου Κυριακόπουλου από τις εξαιρετικές εκδόσεις Ποταμός, με τίτλο «Η Αρχαιολογία του Χτες. Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου», είναι από τα πιο συγκινητικά πονήματα που έχω κρατήσει στα χέρια μου εδώ και καιρό. Δεν είναι η αγάπη μου για το αρχιπέλαγος που με έκανε να το ξεχωρίσω. Τουλάχιστον, όχι μόνον αυτή.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μαργαρίτα Πουρνάρα, www.kathimerini.gr, 2.5.2021

Η περιήγηση του Γιώργου Κυριακόπουλου στα ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου
Το νέο λεύκωμα του συλλέκτη και ερευνητή Γιώργου Κυριακόπουλου, με τίτλο «Η Αρχαιολογία του Χτες: Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου», δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου.
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους για να γνωρίσεις έναν τόπο είναι να τον περπατήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια αυτό κάνει ο συλλέκτης και ερευνητής της νεότερης ελληνικής κεραμικής Γιώργος Κυριακόπουλος. Έντεκα χρόνια, τριάντα νησιά και τετρακόσιες φωτογραφίες ερειπωμένων σπιτιών απ’ όλο το Αιγαίο απαρτίζουν το πολύτιμο υλικό των περιπλανήσεών του, το οποίο αποτύπωσε στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Αρχαιολογία του Χτες: Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γιάννης Πανταζόπουλος, www.lifo.gr, 30.4.2021

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: