Θέλουμε ανάπτυξη;

Συγγραφείς: Γεωργόπουλος Δημοσθένης, Λαμπριανίδης Λόης
Έτος: 2021
ISBN/ISSN: 978-960-545-158-5
Σελίδες: 280
Διαστάσεις: 15x24 εκ., χαρτόδετο
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
18,00€ 16,20€ Άνευ ΦΠΑ: 15,28€
Ποσότητα: Καλάθι

Θέλουμε ανάπτυξη;


Μια βιωματική εμπειρία με ιστορικές και θεωρητικές αναφορές

Το βιβλίο αυτό είναι μια απόπειρα να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται δημόσιες αναπτυξιακές πολιτικές στην Ελλάδα, αξιοποιώντας συγκεκριμένες εμπειρίες σχεδιασμού και υλοποίησης, μέσα όμως σε ένα ευρύτερο ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο. Επανεξετάζουμε την κοινή μας εμπειρία στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης την περίοδο 2015-2019, υποδεικνύοντας ότι οι αστοχίες και τα εμπόδια για έναν τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής έχουν δομικό χαρακτήρα και δεν σχετίζονται κυρίως ή αποκλειστικά με τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Στη συνέχεια επιχειρούμε να τοποθετήσουμε αυτή την εμπειρία, όχι μόνο στο ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο του σχεδιασμού δημόσιας πολιτικής, αλλά και στα ιστορικά και θεωρητικά συμφραζόμενα του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Καταλήγουμε διατυπώνοντας ορισμένες βασικές προτάσεις πολιτικής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή αναπτυξιακού παραδείγματος, ανάγκη επιτακτική για τα επόμενα χρόνια, αλλά και σε ορισμένες σκέψεις για την έννοια και το νόημα της ανάπτυξης τον 21ο αιώνα.
Η χώρα μας δεν έχει εμπεδώσει μια φιλοσοφία σχεδιασμού δημόσιας πολιτικής που να ξεφεύγει από τον πολιτικό βολονταρισμό, τον νομοθετικό φορμαλισμό, την εξάρτηση από υποκειμενικούς παράγοντες και τις ευκαιριακές/καιροσκοπικές διαθέσεις της πολιτικής τάξης, της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των εξωτερικών επεμβάσεων. Η απουσία μιας λογικής τεκμηριωμένου και συμμετοχικού σχεδιασμού δημόσιας πολιτικής, η έλλειψη μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, το έλλειμμα υλοποίησης, αξιολόγησης και επανασχεδιασμού είναι στοιχεία σταθερά παρόντα, είτε σε συγκυρίες κρίσης είτε σε ομαλές περιόδους. Πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς μια φιλοσοφία ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να ανταποκρίνεται στις ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις της εποχής, κάτι που προϋποθέτει αυξημένη «συλλογική αναλυτική δυνατότητα» εκ μέρους του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών.
Το βιβλίο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, που αναζητά ιδέες, εμπειρίες και προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε αποτελεσματικότερες, κοινωνικά δικαιότερες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα που επειγόντως αναζητά και χρειάζεται διέξοδο από τη μακρά κρίση της.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Θέλουμε ανάπτυξη;
Τι “κουφός” τίτλος για ένα βιβλίο και μάλιστα τέτοια εποχή!
Μήπως δεν είναι προφανής η απάντηση; Υπάρχει κάποιος κάπου που μπορεί να απαντήσει ΌΧΙ;
Με τέτοια ερωτήματα υποδέχθηκα το βιβλίο (Εκδόσεις “Ποταμός”) των Γεωργόπουλου & Λαμπριανίδη, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν από την αρχή πως απαντούν μέσα από το πρίσμα τις δικής τους πρόσφατης εμπειρίας, σε διαχειριστικές ευθύνες κυβερνητικών σχεδιασμών, με δεδομένο όμως πάντα το υπαρκτό και βεβαιωμένο γνωσιακό θεωρητικό τους υπόβαθρο.
Υποστηρίζουν ότι, για τους ίδιους τους συγγραφείς, “… το βιβλίο αυτό είναι μια απόπειρα να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται δημόσιες αναπτυξιακές πολιτικές στην Ελλάδα…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Κώστας Χλωμούδης, http://metarithmisi.gr, 6.7.2021

Κυβερνητική εμπειρία, προτάσεις για το μέλλον
Δημοσθένης Γεωργόπουλος, Λόης Λαμπριανίδης «Θέλουμε ανάπτυξη; Μια βιωματική εμπειρία με ιστορικές και θεωρητικές αναφορές»
Τα χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λόης Λαμπριανίδης διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο δε Δημοσθένης Γεωργόπουλος ήταν συνεργάτης στην ίδια γενική γραμματεία. Το βιβλίο αυτό συμπυκνώνει ένα μέρος της εμπειρίας από αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης: «αποφασίσαμε να καταγράψουμε την εμπειρία μας», λένε οι συγγραφείς, «χωρίς να λειάνουμε τις γωνίες, αποτυπώνοντας όχι μόνο την όποια θετική συμβολή μας, αλλά και τις παραλείψεις μας, τις αστοχίες, τα εμπόδια και τα προβλήματα που συναντήσαμε».
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία κεφάλαια: «Τρία παραδείγματα σχεδιασμού πολιτικής», «Δημόσιες πολιτικές: Θεωρητικές και ιστορικές επισημάνσεις», «Μέτρα πολιτικής – Συμπεράσματα».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Κώστας Αθανασίου, www.epohi.gr, 4.7.2021

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: