Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης

Συγγραφείς: Ντουτρεπόν Μαρί [Doutrepont Marie]
Έτος: 2020
ISBN/ISSN: 978-960-545-148-6
Σελίδες: 168
Διαστάσεις: 13x20 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
14,00€ 12,60€ Άνευ ΦΠΑ: 11,89€
Ποσότητα: Καλάθι

Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης


μτφρ. Σάντρα Βρέττα

Η νεαρή δικηγόρος από το Βέλγιο μεταβαίνει εθελοντικά στη Μόρια ανταποκρινόμενη στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων που ζητά δικηγόρους. Τα σύνορα της Ευρώπης έχουν πια κλείσει και χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονται στα hotspots, περιμένοντας να γίνει η διαλογή τους σε παράτυπους ή μη. Η Ντουτρεμόν αρχίζει να γράφει καθημερινά στους δικούς της ένα γράμμα, όπου μιλάει για τη δουλειά της εκεί, τις συναντήσεις και τα συναισθήματά της. Η δουλειά της την φέρνει αναγκαστικά πολύ κοντά στις ιστορίες των ανθρώπων που έρχονται να τη συμβουλευτούν, ο πόνος τους φτάνει σ’ αυτήν αδιαμεσολάβητος, καθώς πρέπει να τους βοηθήσει να προετοιμάσουν τη συνέντευξή τους για το άσυλο, να πείσουν τις αρχές ότι έχουν στ’ αλήθεια βασανιστεί, βιαστεί, κακοποιηθεί. Περιγράφει τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που αφού έχουν επιζήσει από τραυματικές εμπειρίες και από ένα επικίνδυνο ταξίδι, περνούν καινούργια οδύσσεια περιμένοντας επ’ αόριστον στο πουθενά και προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα με τη γραφειοκρατία, την κούραση ή και αδιαφορία των υπαλλήλων και των γιατρών, την ίδια τους την απελπισία. Μιλάει για την αντίθεση ανάμεσα στον ζόφο του καταυλισμού και την παραδεισένια, ανοιξιάτικη Λέσβο απ’ έξω, αλλά και για τη χαρά της ζωής που ξεπροβάλλει αναπάντεχα μέσα στον καταυλισμό, κυρίως με το γέλιο και το παιχνίδι των παιδιών ή τη γεμάτη πείσμα λαχτάρα για ζωή των εφήβων.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Marie Doutrepont: «Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης»
«Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης οι πρόσφυγες χρειάζονται δικηγόρο για να δουν έναν γιατρό…» γράφει η Βελγίδα δικηγόρος Marie Doutrepont στο βιβλίο της για τη Μόρια. Η νομικός δημοσιεύει στο βιβλίο αυτό τα γράμματα που έστειλε από τη Μυτιλήνη στους οικείους της στο Βέλγιο και τα οποία έγραψε κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νησί, την άνοιξη του 2017. Είχε βρεθεί εκεί με πρόσκληση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων για να προσφέρει, δωρεάν, νομικές υπηρεσίες στους χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν στον καταυλισμό της Μόριας.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ
   Θανάσης Αντωνίου, https://diastixo.gr, 5.4.2021

Αφιέρωμα: Στο πουθενά της Ευρώπης
Στο σημερινό θέμα μας οδηγεί ο ηθοποιός Βασίλης Σπυρόπουλος, διαβάζοντας τον χρησμό του δικού του Αγγέλου της Βιβλιοθήκης: λέξεις του Δημήτρη Δημητριάδη, μέσα από το πεζογράφημα «Πεθαίνω σα Χώρα».
Έπειτα, οι ηθοποιοί Μαριάννα Αβραμάκη, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Γιώργος Κολοβός, Εύη Σαρμή και Μάρα Τσικάρα διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαρί Ντουτρεπόν «Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ).
Παρακολουθούμε αποσπάσματα από τα γράμματα που στέλνει η συγγραφέας στους δικούς της, από τη Μόρια όπου έχει μεταβεί εθελοντικά, ανταποκρινόμενη στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων που ζητά δικηγόρους. Αφουγκραζόμαστε τις συνθήκες εργασίας στο hotspot, όπου βρέθηκαν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, περιμένοντας να γίνει η διαλογή τους σε παράτυπους ή μη.
Κι η μουσική γνωρίζει τη γλώσσα της προσφυγιάς κι αγκαλιάζει τις ιστορίες.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ
   webradio.ert.gr, 25.11.2020

Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης (βίντεο-συνέντευξη)
Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη που έδωσε η Βελγίδα δικηγόρος Μαρί Ντουτρεπόν στο PRESSENZA, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης».
Δείτε τη συνέντευξη εδώ
   www.aftoleksi.gr, 23.9.2020

«Κάθε γραμμάριο ανθρωπιάς εξαφανίζεται σα μια σταγόνα νερό σε καυτή πλάκα»
Συνέντευξη της βελγίδας δικηγόρου, Μαρί Ντουτρεπόν, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της "Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης".
Δείτε τη συνέντευξη εδώ
   www.enallaktikos.gr, 23.9.2020

Συνέντευξη της βελγίδας δικηγόρου, Μαρί Ντουτρεπόν, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της "Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης".
Η Μαρί Ντουτρεπόν είναι δικηγόρος, από το Βέλγιο, συγγραφέας του βιβλίου “Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης”, που κυκλοφόρησε το 2020 από τις Εκδόσεις Ποταμός. Μέλη του πρακτορείου PRESSENZA από Αθήνα και Βρυξέλλες, αφού διαβάσαμε το βιβλίο της, αποφασίσαμε να της πάρουμε μια συνέντευξη. Σκοπός μας να την γνωρίσουμε αλλά και να προτρέψουμε όσους και όσες ασχολούνται με το προσφυγικό – αλλά κυρίως όσους/ες δεν ασχολούνται – να διαβάσουν τα γράμματα της βελγίδας δικηγόρου, που πέραν από ό,τι άλλο γράφτηκαν ως μια σανίδα σωτηρίας για την ίδια και τα όσα ζούσε στον καταυλισμό της Μόριας.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ
   socialpolicy.gr, 23.9.2020

Μαρί Ντουτρεπόν: «Η διαρκής αλλαγή διαδικασιών ασύλου είναι ξεκάθαρη βία»
Η Μαρί Ντουτρεπόν είναι δικηγόρος, από το Βέλγιο, συγγραφέας του βιβλίου “Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης”, που κυκλοφόρησε το 2020 από τις Εκδόσεις Ποταμός. Μέλη του πρακτορείου PRESSENZA από Αθήνα και Βρυξέλλες, αφού διαβάσαμε το βιβλίο της, αποφασίσαμε να της πάρουμε μια συνέντευξη. Σκοπός μας να την γνωρίσουμε αλλά και να προτρέψουμε όσους και όσες ασχολούνται με το προσφυγικό – αλλά κυρίως όσους/ες δεν ασχολούνται – να διαβάσουν τα γράμματα της βελγίδας δικηγόρου, που -πέραν από ό,τι άλλο- γράφτηκαν ως μια σανίδα σωτηρίας για την ίδια και τα όσα ζούσε στον καταυλισμό της Μόριας.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ
   omniatv.com, 23.9.2020

Σα μια σταγόνα νερό σε καυτή πλάκα
Η Μαρί Ντουτρεπόν είναι δικηγόρος, από το Βέλγιο, συγγραφέας του βιβλίου “Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης”, που κυκλοφόρησε το 2020 από τις Εκδόσεις Ποταμός. Μέλη του πρακτορείου μας από Αθήνα και Βρυξέλλες, αφού διαβάσαμε το βιβλίο της, αποφασίσαμε να της πάρουμε μια συνέντευξη. Σκοπός μας να την γνωρίσουμε αλλά και να προτρέψουμε όσους και όσες ασχολούνται με το προσφυγικό – αλλά κυρίως όσους/ες δεν ασχολούνται – να διαβάσουν τα γράμματα της βελγίδας δικηγόρου, που πέραν από ό,τι άλλο γράφτηκαν ως μια σανίδα σωτηρίας για την ίδια και τα όσα ζούσε στον καταυλισμό της Μόριας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.pressenza.com, 22.09.2020

Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης
Ο τίτλος, λένε, μπορεί να είναι το ήμισυ του παντός. Κι αυτός  εδώ τα λέει όλα, με 4 λέξεις που χτυπάνε σαν καρφιά,  αγγίζοντας την καρδιά του εγκλήματος και του δράματος: «Μόρια», «μετέωροι»,  «πουθενά», «Ευρώπης».
Δεν είναι μόνο ο τίτλος όμως. Οι 21 επιστολές  της Βελγίδας δικηγόρου Μαρί Ντουτρεπόν, που  δούλεψε εθελοντικά 3 βδομάδες στη Μόρια περιγράφουν την Κόλαση:  την αβίωτη ζωή στον καταυλισμό. Και, ακόμα, ως (Δυτικο)ευρωπαία  η Ντουτρεπόν είναι σκληρή –αλλά και δίκαιη– όταν μιλάει για τις ευθύνες της Ευρώπης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Stratis Bournazos, 12.9.2020

Το πουθενά της Ευρώπης
​​​​​«Να μη γίνει παρεξήγηση: δεν είναι το ελληνικό κράτος που κατηγορώ εδώ. Αν οι υποδομές δεν επαρκούν, αν δεν υπάρχει γιατρός ή ψυχίατρος για να φροντίσει τους πρόσφυγες της Μόριας, αν οι Ελληνες υπάλληλοι πνίγονται από δουλειά και είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, είναι γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στα κράτη που είναι στα σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η οποία είναι σε χρεοκοπία εδώ και μία δεκαετία. Είναι άδικο και υποκριτικό να απαιτείς από μια χώρα όπου τα ενήλικα παιδιά μετακόμισαν ξανά στο σπίτι των γονιών τους επειδή δεν μπορούν πια να πληρώνουν το νοίκι τους, όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων τον Οκτώβριο του 2017 έφτανε το 40,8%, να αντιμετωπίσει τη μερίδα του λέοντος σε μία από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις της πρόσφατης ιστορίας μας. Μια τέτοια αντιμετώπιση ταιριάζει πολύ με το πνεύμα των καιρών. Κρύψτε αυτή τη δυστυχία που δεν αντέχω να βλέπω, είναι σαν να μας λέει η Ευρώπη».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Ηλίας Μαγκλίνης, www.kathimerini.gr, 12.9.2020

15 αναγνώσεις με μάσκα: για πανδημία, ιστορία και πολιτική
Τα βιβλία σχετικά με την πανδημία σωρεύονταν στην άκρη του γραφείου· ήμουν σίγουρος ‒γιατί, άραγε;‒ πως όταν θα τα ξανάπιανα, στο τέλος του καλοκαιριού, θα είχαν χάσει την επικαιρότητά τους. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο διαρκής επικαθορισμός του πολιτικού από το βιολογικό δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί τη βιοπολιτική συνθήκη τούτης της εποχής με τις μάσκες…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
του Σπύρου Κακουριώτη, www.oanagnostis.gr, 10.9.2020

Μια κατάσταση βγαλμένη από βιβλίο ή, καλύτερα, από εφιάλτη του Κάφκα.
Τον Μάιο του 2017 η νεαρή δικηγόρος Μαρί Ντουτρεπόν μεταβαίνει για τρεις εβδομάδες από το Βέλγιο στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας για να προσφέρει εθελοντικά νομική βοήθεια στους χιλιάδες πρόσφυγες. Από εκεί στέλνει στους δικούς της ένα γράμμα για κάθε μία ημέρα της διαμονής της. Είκοσι ένα γράμματα- πολύτιμες μαρτυρίες για μια καλά κρυμμένη πραγματικότητα, για την απόκρυψη μιας ανείπωτης δυστυχίας που δεν αντέχουμε να αντικρίσουμε και να ομολογήσουμε. Ένα hotspot, παράλογος σταθμός διαλογής, με ψυχές εγκλωβισμένες σε έναν Μη Τόπο, περιμένοντας εναγωνίως τις αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν τις ζωές τους. Αν θα ανήκουν σε ευάλωτες ή όχι ομάδες, αν μπορούν να συνεχίσουν να ελπίζουν ή όχι.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Κώστας Μοστράτος, www.athina984.gr, 7.9.2020

Κοιτάζοντας πέρα από τη λογοτεχνία…
Η συγγραφέας, δικηγόρος στο επάγγελμα, βρέθηκε από το Βέλγιο στη Μόρια ως εθελόντρια του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, επιφορτισμένη να παρέχει νομικές συμβουλές στους πρόσφυγες που διέμεναν ή έφταναν εκεί και που έρχονταν αντιμέτωποι με έναν πραγματικό διοικητικό λαβύρινθο γεμάτο παραλογισμούς που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των προσφύγων. Από εκεί έστελνε καθημερινά μία επιστολή προς την οικογένειά της – είκοσι μία επιστολές που συνθέτουν το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Κώστας Αθανασίου - Μανώλης Πιμπλής, epohi.gr, 3.8.2020

Marie Doutrepont: «Η κακομεταχείριση των ανθρώπων στη Μόρια είναι πολιτική βούληση»
Nεαρή ακτιβίστρια δικηγόρος από το Βέλγιο, η Marie Doutrepont μεταβαίνει το 2017 στο camp της Μόριας, για να παράσχει δωρεάν νομικές συμβουλές σε πρόσφυγες αιτούντες άσυλο.
Το βιβλίο Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι ένα έντιμο χρονικό της γνωριμίας της με πρόσφυγες, αλλά και με τη βάναυση ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Κουβεντιάζοντας μαζί της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Ιωάννης Κοντός, https://poli-k.net, 29.7.2020

Συνεντευξη με την Σάντρα Βρέττα, μεταφράστρια του βιβλίου Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης
Η νεαρή δικηγόρος Μαρί Ντουτρεπόν από το Βέλγιο, μεταβαίνει εθελοντικά στη Μόρια ανταποκρινόμενη στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων που ζητά δικηγόρους για να προσφέρουν νομικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες. Από τη Μόρια γράφει και στέλνει καθημερινά επιστολές στην οικογένεια και τους φίλους της: οι δαντικές συνθήκες του hotspot μέσα στον παραδεισο της Μεσογείου, η τραγωδία των ανθρώπων και η καφκική οργάνωση, το αίσθημα της αδυναμίας μαζί με το γέλιο και τη ζωή που αναβλύζουν μέσα στον βόρβορο στο «πουθενά της Ευρώπης». Η μαρτυρία της Ντουτρεπόν είναι αποκαλυπτική για τον Μη τόπο της Μόριας, από όπου όλοι μας αποστρέφουμε βλέμμα και σκέψη.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020
Επιμέλεια-παρουσίαση: Αναστασία Γρηγοριάδου
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Marie Doutrepont:Μόρια, Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης. Ένα βιβλίο που καθηλώνει!
Η Marie Doutrepont είναι μια νέα δικηγόρος από το Βέλγιο. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο της «Μόρια Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης» (Εκδόσεις Ποταμός) ένοιωσα μια εγγύτητα γι΄αυτήν και ότι είναι πολύ περισσότερο από μια ξένη που ήρθε στην Ελλάδα να συνδράμει τους πρόσφυγες.
Μπορεί να μην ήταν έτσι την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι της στη Μόρια. Φεύγοντας όμως η Marie Doutrepont έδειξε ότι είναι κάτι πάνω Ελληνίδα και Ευρωπαία: Είναι πάνω από όλα: μια πολίτης που νοιάζεται.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γιάννης Καφάτος, www.viewtag.gr, 10.7.2020

21 Γράμματα από την Κόλαση
Την άνοιξη του 2017 μία νέα βελγίδα δικηγόρος, η Μαρί Ντουτρεπόν, 35 ετών τότε, ειδικευμένη στα θέματα ασύλου, πήγε για ένα μήνα στη Μόρια να βοηθήσει νομικά τους πρόσφυγες. Ήταν μέλος αποστολής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων.
Παντρεμένη και με ένα μικρό παιδάκι που ανέλαβε ο άντρας της και οι δικοί της εμπιστεύτηκε το γραφείο της στους συνεργάτες της. Και την καθημερινότητά της στη Μόρια την εμπιστεύτηκε στα 21 γράμματα που ταχυδρόμησε από εκεί. Από την κόλαση.
Γνωρίζουμε βέβαια και είδαμε πολλά για τη Μόρια . Την απόλυτη δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων που έφτασαν ως εκεί νομίζοντας ότι φτάνουν στην Ευρώπη. Ανθρώπων που δεν μπορούσαν πια να ζήσουν στις πατρίδες τους. Που είχαν γλυτώσει από απίστευτα βάρβαρους πολέμους, όπως στη Συρία, ή από εξίσου βάρβαρες δικτατορίες όπως στο Κονγκό, ή έστω όπως στο Ιρακ και το Αφγανιστάν από μεταπολεμικές «καταστάσεις» τρόμου και απελπισίας. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Όσους δεν κράτησε στο βυθό η «καταγάλανη Μεσόγειος».
Αλλά αυτά τα 21 γράμματα μας εξηγούν με λόγια απλά, πειστικά, αφόρητα θα έλεγα το πώς έχει οργανωθεί το μαρτύριό τους της ατέρμονης αναμονής για τα πάντα. Του περάστε σε ένα, δυο, δέκα μήνες. Όχι μόνο για το άσυλο αλλά και για ένα γιατρό που όταν πια τον βλέπεις σχεδόν δεν σε κοιτάζει και το πολύ όταν δεν αντέχεις τους πόνους από τα βασανιστήρια που είχες υποστεί και τους πολλαπλούς βιασμούς γυναικών και ανδρών σε ξεφορτώνονται με λίγη παρακεταμόλη.
Η Κως δεν είναι πολύ μακριά από τη Μόρια αλλά σε πολλά νοσοκομεία των νησιών ο Ιπποκράτης και ο όρκος του είναι πράγματα άγνωστα παρά τις προσπάθειες των ΜΚΟ πού τόσο μισούν πολλοί δικοί μας.
Όπως διάβαζα τα γράμματα της Ντουτρεμόν θυμήθηκα ότι τη άνοιξη του 2017 υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δεν ήταν κάποιος δεξιός αλλά ένας παλαιός «Γιατρός χωρίς Σύνορα» και στέλεχος του Σύριζα, ο κ. Μουζάλας. Το διάβασε το βιβλίο; Το διάβασε η διευθύντρια του Νοσοκομείου της Λέσβου; Το διάβασαν όσοι χειροκροτούν τις όλο και πιο απάνθρωπες αποφάσεις του Μηταράκη, αυτοί που στα νησιά βάζουν φωτιές σε προσφυγικές δομές και όσοι λένε μπράβο σε εκείνους τους εκλεγμένους που τους ωθούν στον ρατσισμό ή στους αρθρογράφους που θεωρούν ότι οι πρόσφυγες είναι συλλήβδην ισλαμιστές εισβολείς ;
Προσοχή όμως. Η Μαρί Ντουτρεπόν με τα απλά σαν τραγωδίες γράμματα της, την Ευρώπη κυρίως δείχνει ως υπεύθυνη με τις πολιτικές «της διαδικασίας εκμηδένισης του ανθρώπου».
Μόνο που και εμείς, Ευρώπη είμαστε...
   Ριχάρδος Σωμερίτης, 4.6.2020

Στο πουθενά
Από τη Μόρια βλέπουμε συνήθως στιγμιότυπα, φωτογραφίες και τίτλους. Τα νούμερα είναι εξουθενωτικά, η σκέψη της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι άνθρωποι εκεί είναι αφόρητη. Δεν έχουμε μπροστά μας πρόσωπα. Δεν μαθαίνουμε ονόματα. Ούτε τις ιστορίες των ανθρώπων που περνούν τις μέρες τους υπομένοντας και περιμένοντας από τη μια ουρά στην άλλη, από τη μια διαδικασία στην άλλη.
Μια νεαρή δικηγόρος, η Μαρί Ντουτρεπόν, έμεινε τρεις μήνες εκεί προσπαθώντας να βοηθήσει νομικά στις διαδικασίες απονομής ασύλου τους πρόσφυγες. Εστελνε γράμματα στους δικούς της κρατώντας κάτι σαν ημερολόγιο – εκεί βρίσκεται το ρεπορτάζ που δεν διαβάζουμε από τη Μόρια.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Άννα Δαμιανίδη, www.efsyn.gr, 30.6.2020

Τρεις εβδομάδες στο καμπ της Μόριας
H Μαρί Ντουτρεπόν μιλάει για τον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο.
Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ποταμός το βιβλίο «Μόρια. Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης» (μτφρ.: Σάντρα Βρέττα), στο οποίο η Βελγίδα δικηγόρος Μαρί Ντουτρεπόν περιγράφει όσα έζησε τις τρεις εβδομάδες του 2017 που βρέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου ως εθελόντρια δικηγόρος, απεσταλμένη του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (ένωση από 45 χώρες της Ευρώπης).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Εμυ Ντούρου, www.documentonews.gr, 24.6.2020

«Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, είστε υπεύθυνοι για τη Μόρια»
Μιλήσαμε για το δράμα των προσφύγων με τη Βελγίδα δικηγόρο Marie Doutrepont που το 2017 παρείχε νομική υποστήριξη στη Μόρια της Λέσβου
Η Marie Doutrepont είναι Βελγίδα δικηγόρος που ως απεσταλμένη του CCBE (Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων) παρείχε το 2017 νομική υποστήριξη πρώτης γραμμής στη Μόρια της Λέσβου. Στις τρεις εβδομάδες που παρέμεινε και δούλεψε στον καταυλισμό αφηγείται μέσω επιστολών που στέλνει σε αγαπημένα της πρόσωπα όσα βιώνει εκεί.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μαρία Μανωλέλη, www.athensvoice.gr, 22.6.2020

«Καλωσορίσατε» ή «λυπάμαι πολύ»;
«Εδώ η παρακεταμόλη είναι πανάκεια. Τη δίνουν σε όλους: αυτοκαταστροφικούς, καταθλιπτικούς, βασανισμένους, εξεγερμένους, αρρώστους, βιασμένους. Μερικές φορές μάλιστα και ληγμένη»
Ο Elias Maglinis στην Καθημερινή προδημοσίευσε αποσπάσματα από τη "Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης" που θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες από τις Εκδόσεις Ποταμός Η μετάφραση είναι της Σάντρας Βρέττα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κυκλοφορία του.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ, www.kathimerini.gr, 15.6.2020

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: