Θραύση Κρυστάλλων

Συγγραφείς: Γκόζης Γιώργος
Έτος: 2020
ISBN/ISSN: 978-960-545-149-3
Σελίδες: 304
Διαστάσεις: 14x20,5 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
15,00€ 13,50€ Άνευ ΦΠΑ: 12,74€
πρώτες σελίδες Θραύση Κρυστάλλων
Ποσότητα: Καλάθι

Θραύση Κρυστάλλων


Ποταμόπλοια / 29

Μυθιστόρημα

Μια ερωτική επιστολή αναδρομικής ισχύος από τα χρόνια της ωριμότητας στα χρόνια της αθωότητας  φτάνει επιτέλους στoν προορισμό της με καθυστέρηση είκοσι πέντε ετών. Αποστολέας ένα αγόρι που με υπόβαθρο τη σχέση με τον πατέρα και μια θυελλώδη πολιτική δίωξη στην Ελλάδα των τελών της δεκαετίας του ΄80, ενηλικιώνεται βίαια και ανδρώνεται απότομα. Παραλήπτης ο πρώτος του έρωτας, αλλά και η πρώτη του ερωτική απογοήτευση.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Τρυφερότητα που πηγάζει από τις ρωγμές
Η Θραύση Κρυστάλλων του Γιώργου Γκόζη (Εκδ. Ποταμός, 2020) περιγράφει την πορεία ενηλικίωσης του κεντρικού χαρακτήρα του Άρη, μέσα από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που στέλνει στη Μαρία, τον έρωτα των εφηβικών του χρόνων και αγγίζει πολλαπλά. Αυτό το πετυχαίνει, πρώτον, γιατί περιγράφει μια πραγματικότητα της Ελληνικής ιστορίας, με γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών που μας σημάδεψαν, όπως η πτώση του υπαρκτού Σοσιαλισμού, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, το ‘βρώμικο 89’ και δεύτερον, επειδή διαπνέεται από ένα βαθύ αίσθημα ενότητας που κυλάει σαν νεράκι σε ολόκληρο το βιβλίο και πηγάζει από ρωγμές της ανθρώπινης κατάστασης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γεωργία Μακρογιώργου, www.fractalart.gr, 8.2.2023

Γιώργος Γκόζης: «Αλίμονο στους συγγραφείς των βεβαιοτήτων»
«Πρόκειται για τη μετακίνηση ενός μισθοφορικού εκστρατευτικού πληθυσμού από την Δυτική Ευρώπη στη Μεσόγειο του ύστερου Μεσαίωνα με σκοπό κάπου εκεί να πατρίσει, αλλά τελικά εκπατρίζεται με βία με υπαιτιότητα του αρχικού του ναυλωτή. Το ενδιαφέρον για μένα είναι η άγνωστη μεσαιωνική μας ιστορία διά μέσου του αφηγηματικού τρόπου με τον οποίο οι Άλλοι μας περιγράφουν, εμάς που πάντοτε πιστεύουμε ότι είμαστε ο αΐδια περιούσιος λαός του πλανήτη και το κέντρο της γης. Μία παράλληλη ιστορία ενός ασύμβατου έρωτα ίσως σώσει την παρτίδα.»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα, www.fractalart.gr, 8.3.2022

Γ.Γκοζης: «Με τα γεγονότα, τις σχέσεις των ανθρώπων που περιγράφω και τη μυθοπλασία του βιβλίου, έχω πλέον ξεχρεώσει»
Ένα και πλέον χρόνο μετά την κυκλοφορία του, που συνέπεσε με την πανδημία του κορωνοϊού που έθεσε σε παύση βιβλιοπαρουσιάσεις και λοιπές εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, η «Θραύση Κρυστάλλων» το μυθιστόρημα του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Γιώργου Γκόζη παρουσιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράση», οι εκδόσεις Ποταμός, ο Παρατηρητής της Θράκης και το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο θα αποτελέσουν τους οικοδεσπότες μιας δράσης που αναμέναμε από καιρό τόσο για την παρουσία του συγγραφέα που διατηρεί άρρηκτες σχέσεις με την Θράκη – μεταξύ των συγγραφικών του πονημάτων είναι και το «Μητερικό της Θράκης: Βίοι και Μαρτύρια Αγίων και Οσίων Γυναικών της Θράκης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» – όσο και για το συγγραφικό του αυτό πόνημα, τη «Θραύση Κρυστάλλων» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ποταμός» που αποτελεί μεν μυθιστόρημα, βασισμένο δε, σε δικά του προσωπικά βιώματα.
Ένα συγγραφικό πόνημα, επτά και πλέον ετών, όπως μαρτυρά ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την αφορμή της παρουσίασης, από τις σελίδες του οποίου ξεπηδά η πολιτική και η κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας του ’90 με «Δούρειο Ίππο» όπως τονίζει ο ίδιος ένα ερωτικό γράμμα.
Ένα μυθιστόρημα, το πρώτο του ιδίου, στον χώρο της μεγάλης αφήγησης, μετά από δύο συλλογές διηγημάτων και μιας νουβέλας, με το οποίο όπως τονίζει ο ίδιος «ξεχρέωσε» με τα γεγονότα και τις σχέσεις των ανθρώπων που περιγράφει.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Νατάσσα Βαφειάδου, www.paratiritis-news.gr, 10.11.2021

Γιώργος Γκόζης: «Θραύση κρυστάλλων»
Ξεκίνησα να διαβάζω τη Θραύση κρυστάλλων του Γιώργου Γκόζη (Εκδόσεις Ποταμός, 2020) και ξενύχτησα ώσπου να τελειώσω την ανάγνωσή της για τρεις λόγους.
Πρώτος, στα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα στο αυτί του βιβλίου πολλές αναφορές στην Κομοτηνή, στη Θράκη, στις τοπικές εφημερίδες. Πέταξε η ψυχή μου, γιατί εκεί είναι η γενέτειρά μου, στα μέρη αυτά μαλακώνει η σκέψη μου. Παράξενη ταύτιση χωρίς να γνωρίζω τον συγγραφέα. Σαν να περπατήσαμε στα ίδια χώματα.
Δεύτερος λόγος, η φαινομενική αντίστιξη. Πραγματεύεται θέματα και τραύματα της Αριστεράς με σπουδές που αφορούν τη Θεολογία, την Αγιολογία, τη Χριστιανική γραμματεία και την Εκκλησιαστική ιστορία – όχι την Κοινωνιολογία, ούτε τις πολιτικές επιστήμες, όχι τον υλισμό, αλλά τις μεταφυσικές και υπαρξιακές αναζητήσεις του ανθρώπου. Με αυτό το εργαλείο, αναρωτήθηκα, πώς προσεγγίζει κανείς την ιστορία της αλλαγής σε αυτή την κοινωνία όπου ζούμε και όχι στην επόμενη ζωή; Και εδώ ταυτίστηκα, γιατί βιώνοντας ματαιώσεις και απομαγεύσεις από τη δική μου ενεργή δράση, το υπαρξιακό αρχίζει να με εμποτίζει, χωρίς πια να με ενοχλεί.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Αλεξάνδρα Χριστακάκη, https://diastixo.gr, 2.6.2021

«Με μια ομπρέλα κόκκινη»
Τετάρτη 26 Μαϊου 2021 και θα γεμίσουμε την Ομπρέλα με βιβλία. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γκόζης θα μας μιλήσει για το νέο του βιβλίο "Θραύση κρυστάλλων" (Εκδόσεις Ποταμός), μια ιστορία απώλειας, έρωτα, προδοσίας αλλά και αγάπης στον Άνθρωπο, η παρουσίαση της οποίας μάλιστα (27/5 στον εξωτερικό χώρο καφέ της Πλατείας Ναυαρίνου) θα είναι και από τις πρώτες που μας επαναφέρουν στις εκδηλώσεις δια ζώσης.
Ακούστε την εκπομπή εδώ
   Στο Κόκκινο 91,4 - Θεσσαλονίκη, , Εκπομπή 2.5.2021

Γιώργος Γκόζης: συνέντευξη στον Γρηγόρη Δανιήλ
Ο Γιώργος Γκόζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό τίτλο στην εκκλησιαστική Ιστορία, Χριστιανική Γραμματεία, Αρχαιολογία και Τέχνη και με ειδίκευση στην Αγιολογία. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 2000. Δύο χρόνια μετά, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Νεφέλη το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Ο νυχτερινός στο βάθος. Στην επέτειο των είκοσι χρόνων η Θραύση κρυστάλλων, από τις Εκδόσεις Ποταμός, σηματοδοτεί το πέρασμά του από τη μικρή φόρμα, με την οποία «αναδύθηκε συγγραφικά», σε αυτή του μυθιστορήματος. Ίσως επειδή σε αυτή τη φάση της ζωής του, του ταιριάζει περισσότερο η έκταση του μυθιστορήματος, όπως εξομολογείται στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γρηγόρης Δανιήλ, https://diastixo.gr, 4.5.2021

Θραύση Κρυστάλλων: Η πιστή στον κανόνα “show, don’t tell”
Είχα διάφορους λόγους να διαβάσω τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνει ο Άρης στην κοπέλα του Μαρία -θα γίνουν άραγε τα e–mails το επιστολικό μυθιστόρημα του 21ου αιώνα;- με άλλα λόγια τη Θραύση κρυστάλλων του Γιώργου Γκόζη: Πρώτον, ο συγγραφέας κι εγώ είμαστε από την ίδια πόλη, που ήλπιζα να εμφανιστεί πάλι όπως συνέβη σε προηγούμενα έργα του. Επιπλέον, γράφει για δεκαετίες που έζησα, μάλιστα ο κεντρικός χαρακτήρας-αφηγητής κι εγώ έχουμε την ίδια ηλικία άρα και παρόμοιες εικόνες από εκείνες τις εποχές. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι είχα διαβάσει ήδη δύο βιβλία του, τη νουβέλα Γκουανόπου καταβρόχθισα σε δυο ώρες επειδή ηρνούμην να διακόψω την ανάγνωσή της όσο κι αν αυτό με εμπόδιζε να την απολαύσω όπως θα ήθελα και τη συλλογή διηγημάτων Αφήστε με να ολοκληρώσω που περιέχει μερικές από τα πιο αγαπημένες μου ιστορίες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Σταύρος Χατζής, https://parallaximag.gr, 16.3.2021

"Θραύση κρυστάλλων"
Βιβλίο μαθητείας («bildungsroman»), που έχει την μορφή του «επιστολικού μυθιστορήματος», είναι το νέο (και εμφανώς καλύτερο) λογοτεχνικό έργο του ιδιαίτερα αξιόλογου συγγραφέα Γιώργου Γκόζη (1970, Θεσ/νίκη), με τίτλο «ΘΡΑΥΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ» - (εκδ. Ποταμός, σελ. 302). Με αυτό του το μυθιστόρημα, ο (ιδιαίτερα σεμνός και μετριόφρων) Γκόζης, εισέρχεται στο χώρο της μεγάλης αφήγησης, μετά από δύο συλλογές διηγημάτων και μιας νουβέλας, είδος που φαίνεται ότι του ταιριάζει υφολογικά, καθώς του δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις δεδομένες γλωσσικές του ικανότητες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Librofilo, 10.2.2021

Για τις παλιές αγάπες να μιλάς
Ο Γιώργος Γκόζης (1970) ακολουθώντας την «πεπατημένη» λογοτεχνική πορεία, οδηγήθηκε από το διήγημα (Ο νυχτερινός στο βάθος, Αφήστε με να ολοκληρώσω) στη νουβέλα (Γκουανό) για να καταφύγει εντέλει στη μεγάλη σύνθεση με το τελευταίο του βιβλίο που το τιτλοφορεί Θραύση κρυστάλλων (Ποταμός, 2020). Φαίνεται πως αυτή η μετάβαση έγινε δίχως σοβαρές αβαρίες, αφού ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος διατήρησε στο έπακρο την ποιότητα της γραφής του, τον εξομολογητικό του τόνο και την αφηγηματική θέρμη και αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα έως τώρα βιβλία του.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Παναγιώτης Γούτας, https://frear.gr, 3.2.2021

Θραύση κρυστάλλων, του Γιώργου Γκόζη – επιστολικό μυθιστόρημα στην ψηφιακή εποχή
Η Θραύση κρυστάλλων του Γιώργου Γκόζη είναι ένα γράμμα σε συνέχειες, με πολιτικό και ερωτικό περιεχόμενο. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε το κείμενο στην κατηγορία του επιστολικού μυθιστορήματος. Οι επιστολές συνθέτουν μια ιστορία ενηλικίωσης μέσα από την αναδρομή στο παρελθόν. Αποστέλλονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ο άντρας απευθύνεται σε μια κοπέλα, τη Μαρία. Οι δυο τους γνωρίζονταν από τα εφηβικά χρόνια του σχολείου, είχαν μια σύντομη σχέση τότε, χάθηκαν, και τώρα, μετά από είκοσι πέντε χρόνια, ξαναβρίσκονται με αφορμή μια συνάντηση παλιών συμμαθητών. Ο ήρωας ζητάει το ιμέιλ της Μαρίας κι αρχίζει, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, να της απευθύνει τις επιστολές του, με απώτερο σκοπό να την ξανακερδίσει. Όσα γράφει δεν είναι φανταστικά, είναι λεπτομέρειες της δικής του ζωής, πρώτα από την εποχή που συνυπήρχε με την κοπέλα κι έπειτα από τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να την ξανασυναντήσει.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Του Ιγνάτη Χουβαρδά, https://bookpress.gr, 1.2.2021

Γιώργος Γκόζης: η Θεσσαλονίκη διαβάζει
Η Θεσσαλονίκη είναι γενέτειρα πολλών σημαντικών λογοτεχνών. Ανάμεσα τους και ο συγγραφέας Γιώργος Γκόζης, που σπούδασε Θεολογία στο Α.Π.Θ. και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης με ειδίκευση στην Αγιολογία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά, https://parallaximag.gr, 14.12.2020

Ο Αναγνώστης για τη Θραύση Κρυστάλλων
20+1 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας για χριστουγεννιάτικες αγορές (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)

Μια επιλογή από νέες εκδόσεις, κυρίως νεότερων συγγραφέων, που ελπίζω θα βρείτε στους παγκους των βιβλιοπωλείων αν ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 14/11. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και στα e-shops. Είναι πεζογραφία υψηλής έντασης, διαφορετικής θεματολογίας, όπως και διαφορετικών αισθητικών αντιλήψεων. Ένα πανόραμα για το τι και πώς γράφεται σήμερα η ελληνική λογοτεχνία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   του Γιάννη Ν. Μπασκόζου, www.oanagnostis.gr

Ο Δεκέμβριος των δικών μου βιβλίων μέσα από 30 +1 χριστουγεννιάτικες κάρτες
Η καλή μέρα/ανάγνωση από το πρωί/πρώτες σελίδες φαίνεται. Η Θραύση Κρυστάλλων του Γιώργου Γκόζη είναι μια τέτοια μέρα/ανάγνωση,φωτεινή και ελκυστική από τις πρώτες της ώρες/σελίδες.Όμως  λέγοντας φωτεινή και ελκυστική μη φανταστείτε ότι εννοώ και εύθυμη,παρά το εκλεκτό της λεπτό, γλυκόπικρο και ελαφρώς ειρωνικό χιούμορ,μη φανταστατείτε ιλαρή και χαχαχούχικη κι όλα καλά όλα ανθηρά. Όχι,δεν είναι εύθυμη.Ίσα ίσα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   https://lesxianagnosisbiblioudegas.blogspot.com

Θραύσεις προσώπων… στα χρόνια της προοδευτικής μεταπολίτευσης
Το τέταρτο πεζογραφικό έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Γιώργου Γκόζη[1] Θραύση κρυστάλλων είναι «το πρώτο του εκτενές αφηγηματικό κείμενο», μια και «ο κατακερματισμός και η αποσπασματικότητα» του βίου τον οδηγούσαν «σε μικρής έκτασης ιστορίες. Αυτοτελείς διηγήσεις, δίχως ενιαίο άξονα. Διηγήματα αντί μυθιστορήματος».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Ξανθή-Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, https://exitirion.wordpress.com

Διάγουμε την εποχή της ατομικότητας
Δέκα ερωτήσεις, περισσότερο αφορμές και σπινθήρες για μια συνομιλία, ανάμεσα σ’ έναν επίμονο αναγνώστη κι ένα πρόσωπο της γραφής. Σήμερα ο Γιώργος Γκόζης απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφήσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μισέλ Φάις, www.efsyn.gr, 25.11.2020

Ο Γιώργος Γκόζης συνομιλεί με τον Σπύρο Γιανναρά για το μυθιστόρημα «Θραύση Κρυστάλλων».
Νοέμβριος 2020

Κάποτε καθόμουν να γράψω για το βιβλίο αμέσως αφού το είχα τελειώσει. ΄Ηθελα το συναίσθημα ζεστό, την αίσθηση ζωντανή, σα ζεστό ψωμάκι που μόλις φούρνισα και το σερβίρω στους υποψήφιους αναγνώστες, μετά από μένα. Εδώ και λίγο καιρό, δεν το κάνω. Περιμένω να κατακάτσει η αίσθηση που μου αφήνει το βιβλίο μέσα μου, συμβουλεύομαι ελάχιστα τα σημειωμένα εδάφια και το αποτέλεσμα είναι πιο νηφάλιο, πιο συγκροτημένο και πιο συνεπές με ό,τι πραγματικά μου έμεινε.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
  Της Μαρίνας Καρτελιά, www.pause-artmag.gr, 20.10.2020

500 λέξεις με τον Γιώργο Γκόζη
Ο Γιώργος Γκόζης (1970) σπούδασε Θεολογία, μιλάει 7 ξένες γλώσσες και επαγγελματικά ασχολείται με τα ναυτιλιακά. Εχει γράψει διηγήματα, νουβέλα και αγιολογία. Πρόσφατα εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Θραύση Κρυστάλλων», (εκδ. Ποταμός).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.kathimerini.gr, 26.10.2020

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: