Αιδημοσύνη και αξιοπρέπεια

Συγγραφείς: Σούλστα Νταγκ [Solstad Dag]
Έτος: 2019
ISBN/ISSN: 978-960-545-140-0
Σελίδες: 176
Διαστάσεις: 14x20,5 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Ημερ/νία Έκδοσης: November 28, 2019
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
16,00€ 14,40€ Άνευ ΦΠΑ: 13,58€
Ποσότητα: Καλάθι

Αιδημοσύνη και αξιοπρέπεια


Ποταμόπλοια / 26

μτφρ από τα Νορβηγικά: Σωτήρης Σουλιώτης

Μυθιστόρημα

Ο σπουδαιότερος εν ζωή Νορβηγός συγγραφέας

Ακινητοποιημένος σε μια κυκλική διάβαση και πληγωμένος στο χέρι, ο καθηγητής Ελίας Ρούκλα βλέπει την εποχή του να τον σπρώχνει στο περιθώριο, αποκόβοντάς τον από ό,τι αγαπά και τον ενδιαφέρει. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει πια, ομολογεί. Είναι μια συννεφιασμένη, μουντή μέρα στην καρδιά του Όσλο. Μια μέρα που θα ήταν ίδια με τις προηγούμενες αν… Αλλά τότε ήρθε η καταστροφή. Μια στιγμή αδράνειας, ένα ολέθριο σφάλμα, ύστερα από ένα ανιαρό δίωρο διδασκαλίας της Αγριόπαπιας του Ίψεν. Γραμμένο με σπάνια ευαισθησία, το παραληρηματικό μυθιστόρημα Αιδημοσύνη και αξιοπρέπεια θέτει τους αναγνώστες αντιμέτωπους με έναν σαρωτικό απολογισμό ζωής. Είναι οδυνηρό να διψάς για επικοινωνία όταν όλοι σου έχουν γυρίσει την πλάτη. Και κάπως έτσι συνειδητοποιείς ότι, όπως ο Δρ Ρέλλιγνκ στην Αγριόπαπια, είσαι εκεί τελικά μόνο για να σχολιάζεις τα πράγματα, χωρίς ποτέ να παίρνεις απάντηση για τα ζητήματα που καίνε.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Dag Solstad: Αιδημοσύνη και Αξιοπρέπεια, Εκδόσεις Ποταμός
Πρόκειται για το σπουδαιότερο εν ζωή Νορβηγό συγγραφέα. Γεννήθηκε το 1941, ενώ έχει γράψει περίπου τριάντα έργα. Είναι ο μόνος συγγραφέας, που έχει τιμηθεί τρείς φορές με το Νορβηγικό Βραβείο Λογοτεχνικών Κριτικών. 
Τί συμβαίνει όμως στο έργο του Αιδημοσύνη και Αξιοπρέπεια, που είχα την τύχη να ανακαλύψω, μεταξύ άλλων λογοτεχνικών διαμαντιών, στο παζάρι του βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, που τελείωσε πριν από κάποιες ημέρες;
Ο Ελίας Ρούκλα, καθηγητής στο λύκειο Φάγκερμποργκ, βλέπει την εποχή του να τον σπρώχνει στο περιθώριο, ενώ σταδιακά αποκόπτεται από οτιδήποτε του προξενούσε κάποιο ενδιαφέρον μέχρι πρότινος.
Έτσι, μια συννεφιασμένη και μουντή μέρα, βρίσκεται ακινητοποιημένος σε μια κυκλική διάβαση (αρκετά συμβολικό της αδιέξοδης λούπας στην οποία έχει εισέλθει η ζωή του), και δεν ξέρει πια προς τα πού να πάει...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Από τη Θέμιδα Παναγιωτοπούλου, www.bookmatters.gr, 12.3.2023

αιδημοσύνη και αξιοπρέπεια - Dag Solstad
Ο Ελίας Ρούκλα, βασικά, ήταν ένας ψιλο-αλκοολικός καθηγητής λυκείου γύρω στα πενήντα, με μια γυναίκα που οι δεκαετίες είχαν προσθέσει πάνω της πολλά κιλά. Συνηθισμένη Δευτέρα του Οκτώβρη, που όμως θα άλλαζε τη ζωή του δραματικά, αλλά εκείνος το αγνοούσε παίρνοντας το πρωινό του με ελαφρύ πονοκέφαλο. Ο Ελίας Ρούκλα είχε μια φαινομενικά αδιάφορη μέρα στο σχολείο, ακόμα μία, διδάσκοντας για πολλοστή φορά την Αγριόπαπια του Ίψεν, απόρροια του υφιστάμενου προγράμματος σπουδών. Η ζωή του ήταν έτοιμη να αλλάξει δραματικά, όμως εκείνος δεν το ήξερε αυτό ακόμα, παλεύοντας με τον ελαφρύ πονοκέφαλο και την εφηβική απροθυμία. Ένιωσε ανακούφιση στο χτύπημα του κουδουνιού και αυτό ίσως ήταν το μοναδικό συναίσθημα που μοιράστηκε σε απόλυτο βαθμό με τους έφηβους μαθητές του. Έξω έβρεχε. Η ομπρέλα αρνήθηκε να συνεργαστεί. Κάτι μέσα στον Ελίας Ρούκλα έσπασε. Κοπάνησε με μανία, ξανά και ξανά, την ομπρέλα στις βρύσες, στη μέση του προαυλίου, μπροστά στα μάτια μαθητών και συναδέλφων. Ήξερε πως πια δεν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω εκεί. Τώρα έμενε να το ανακοινώσει στην Εύα. Δεν ακολούθησε τη συνηθισμένη διαδρομή. Κάπως έτσι βρέθηκε ακινητοποιημένος σε μια κυκλική διάβαση να παρατηρεί την κίνηση των αυτοκινήτων χωρίς να παίρνει απόφαση να διασχίσει τον δρόμο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   https://no14me.blogspot.com, 17.6.2021

Μια ξεχωριστή παρουσίαση της Αιδημοσύνης και αξιοπρέπειας από την Ευγενία Δέλτα στο Passe Partout Reading
Αυτές τις μέρες, που συζητείται η ιδιαιτερότητα του σκανδιναβικού μοντέλου στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, το βιβλίο αυτό αποκτά ένα είδος επικαιρότητας. Γραμμένο πριν το 1994, δεν έχει φυσικά καμία σχέση με την πανδημία του 2020. Έχει όμως σχέση με τη ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά των Σκανδιναβών, μέσα και έξω από τα τείχη του σπιτιού, της πόλης ή και της χώρας τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Ευγενία Δέλτα, passepartoutreading.gr, 17.4.2020

Η ομπρέλα της τελικής πτώσης
Το μυθιστόρημα «Αιδημοσύνη και αξιοπρέπεια» είναι το πρώτο έργο του Νταγκ Σούλστα που μεταφράζεται στα ελληνικά. Γνωριμία με μία από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης σκανδιναβικής λογοτεχνίας
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μπέκος Γρηγόρης, www.tovima.gr, 9.2.2020

Νταγκ Σούλστα: «Η λογοτεχνία είναι σαν το ποδόσφαιρο»
Τα ηλεκτρονικά κουδούνια στην είσοδο της πολυκατοικίας στο Φρόγκνερ ζητούσαν –σε άπταιστα γαλλικά– να πατήσω τον αριθμό του διαμερίσματος και ύστερα το κουδουνάκι. Έσπρωξα τη βαριά ξύλινη πόρτα της πολυκατοικίας του 19ου αιώνα και βρέθηκα στον διάδρομο. Από το κλιμακοστάσιο, στα αριστερά, ανέβηκα στον πρώτο όροφο. Μια πόρτα άνοιξε. Στο άνοιγμά της εμφανίστηκε αυτός που, χωρίς περιστροφές, αναγνωρίζεται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος συγγραφέας της Νορβηγίας από την εποχή του Κνουτ Χάμσουν: ο 78χρονος Νταγκ Σούλστα – διαχρονικό enfant terrible της νορβηγικής λογοτεχνίας, αποδέκτης κάθε πιθανού λογοτεχνικού βραβείου της πατρίδας του, μανιακός ποδοσφαιρόφιλος, αμετανόητος βωμολόχος.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, www.kathimerini.gr, 21.1.2020

Βιβλία ξεχωριστά για να αποχαιρετήσουμε το 2019
Με οδηγό τον διαχρονικό Ίψεν και την μαγεία της θρυλικής Αγριόπαπιας, ο συγγραφέας χτίζει ένα δραματικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα που καταδεικνύει την απουσία επικοινωνίας και την ολοένα και απομόνωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Ο ήρωας του βιβλίου Ελίας Ρούλκα, καθηγητής στο επάγγελμα, είναι η προσωποποίηση αυτής της θλιβερής πραγματικότητας, ένας άνθρωπος ξένος, ένας άνθρωπος που βουλιάζει στη δυστυχία, αποξενωμένος και απελπισμένος από την έλλειψη πραγματικής ανθρώπινης επαφής και μιας ζωής δίχως όραμα και δίχως ελπίδα. «Ο Ελίας αναγκαζόταν να μετράει και την κορώνα, αυτή ήταν η ωμή αλήθεια». Πώς είναι να βρίσκεσαι στο περιθώριο αόρατος από μια κοινωνία που δεν δίνει καμία σημασία και αδιαφορεί για το πρόσωπό σου; Ο σπουδαιότερος εν ζωή Νορβηγός συγγραφέας μας χαρίζει μία ιστορία καθημερινή και πολύ ζωντανή.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γιάννης Αντωνιάδης, www.bookfeed.gr, 24.12.2019

Πρόγευση ξένης λογοτεχνίας 20 υπό έκδοση τίτλοι
Το μυθιστόρημα «Αιδημοσύνη και αξιοπρέπεια» (1994) του Νταγκ Σόλσταντ έχει θέμα την παρεκτροπή ενός ηλικιωμένου μισοαλκοολικού καθηγητή Φιλολογίας σε ένα νορβηγικό Λύκειο, όταν προσβάλλει άσχημα μια μαθήτρια, καθώς τα τελευταία χρόνια νιώθει ότι όλο και περισσότερο τίθεται εκτός εποχής, κοινωνίας, νιώθοντας παραμερισμένος ακόμα και από τη σύζυγό του και περιφρονημένος από τους μαθητές του. Ξεκινώντας από το επεισόδιο κάνει αναδρομή στο παρελθόν, δηλαδή το πώς γνώρισε τον καλύτερό του φίλο, του οποίου μετά τη γυναίκα παντρεύτηκε, μετά το διαζύγιό της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μισέλ Φάις, www.efsyn.gr, 13.10.2019

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: