Οι ληστές της «ανθολογίας του μαύρου χιούμορ»

Συγγραφείς: Καρυωτάκη Ισμήνη
Έτος: 2020
ISBN/ISSN: 978-960-545-139-4
Σελίδες: 144
Διαστάσεις: 14x20,5 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
14,00€ 12,60€ Άνευ ΦΠΑ: 11,89€
Ποσότητα: Καλάθι

Οι ληστές της «ανθολογίας του μαύρου χιούμορ»

 

Ποταμόπλοια / 28

Έτσι έγινε και άρχισα να την ξετυλίγω, ώρα με την ώρα και λεπτό προς λεπτό –μέχρι τέλους–, την εικόνα του φίλου μου του Λουκ, που από τα πέντε του είχε την κοψιά του μαφιόζου Κορλεόνε –όπως διαδίδανε στη γειτονιά– και που τότε αυτό ακουγότανε στ’ αυτιά μου σαν μεγάλο κομπλιμέντο, καθώς, χωρίς να ξέρω ποιος είναι ο Κορλεόνε, ήθελα κι εγώ, ο Μανώλο Καρθαγένης, σαν κολλητός του, πολύ να του μοιάσω. Αλλά είναι ώρα να λύσω τη σιωπή και να μιλήσω, να ανοίξω το στόμα μου και να πάρω θέση για τον φίλο μου. Γιατί, είν’ αλήθεια, λίγοι τον συναναστραφήκανε και πολύ λιγότεροι γίνανε φίλοι του και κανείς άλλος δεν θα αναλάβει να μιλήσει γι’ αυτόν. Και, εκτός των άλλων, γιατί ο θρύλος του –πράγματι έγινε θρύλος κάποια μέρα ο Λουκάς– συμβαίνει να με κυριεύει ακόμη και τώρα, να με πιάνει απ’ το σβέρκο και να με πετάει στους δρόμους ουρλιάζοντας ξοπίσω μου τα όσα συμβήκανε μεταξύ μας, από την εποχή της «Ανθολογίας» και για αρκετά χρόνια αργότερα ή, ας πούμε καλυτέρα, από τις κατ’ αρχήν ευτυχίες μας ως τις μετέπειτα δυστυχίες μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

500 λέξεις με την Ισμήνη Καρυωτάκη
Η Ισμήνη Καρυωτάκη γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ στην Αθήνα και Σκηνογραφία στην Beaux Arts στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται με την αρχιτεκτονική της γραφής. Το τελευταίο της βιβλίο είναι «Οι ληστές της “Ανθολογίας του μαύρου χιούμορ”», εκδ. Ποταμός, 2020.
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
«Ανέμελη δυστυχία» του Πέτερ Χάντκε, «Τι όμορφη που είναι η ζωή» της Μαρίας Λαϊνά και «Το θέατρο του παραλόγου» του Μάρτιν Εσλιν.
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ταυτίζομαι απόλυτα με την Πάτι Σμιθ στο «M Train». Το μικρό καφέ στο Γκρίνουιτς Βίλατζ όπου έπαιρνε καθημερινά το πρωινό της είναι ακριβώς ο χώρος όπου θα μπορούσα να διασταλώ. Τα καφενεία και η περιπλάνηση σαν οδικός χάρτης της ζωής είναι και το δικό μου στίγμα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.kathimerini.gr, 31.08.2020

Σώμα, μνήμη, περιπλάνηση - Επτά αφηγηματικές μεταμορφώσεις
Ανιχνεύσιμες φωνές της πρόσφατης πεζογραφίας μας, εντυπωσιακές δεύτερες εμφανίσεις που επιβεβαιώνουν τις θετικές κριτικές αποτιμήσεις, αλλά και νέες, αξιοπρόσεκτες πρώτες εμφανίσεις. Το «γυναικείο» βλέμμα γραφής, αναζητώντας ζωτικό χώρο, ξαναγράφει τον κόσμο και τον εαυτό, άλλοτε ρευστά και αναστοχαστικά, άλλοτε αποτυπώνοντας πολυδιάστατες καταστάσεις και ενσωματώνοντας τις αντιθέσεις και τη διαφορετικότητα, κι άλλοτε, πάλι, παρεμβατικά και ανατρεπτικά, υπονομεύοντας, χλευάζοντας και καταγγέλλοντας στερεότυπα. Οπως και να ’χει, οφείλουμε να διαβάσουμε προσεκτικά αυτές τις επτά πεζογραφικές φωνές.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Αριστοτέλης Σαΐνης, Επιμέλεια: Μισέλ Φάις, www.efsyn.gr, 16.8.2020

Ισμήνη Καρυωτάκη: Η Αθήνα δεν κοιμάται ποτέ. Αρκεί να ξαγρυπνάς μαζί της και να της πιάνεις κουβέντα.
Άρχισα να διαβάζω το βιβλίο της Ισμήνης Καρυωτάκη, «Οι ληστές της ανθολογίας του μαύρου χιούμορ» (Εκδόσεις Ποταμός), ένα κυριακάτικο μεσημέρι στο παλιό αλλά κραταιό στέκι «Ιπποπόταμος» στον πεζόδρομο της οδού Δελφών. Σχεδόν δηλαδή στη γειτονιά που εκτυλίσσεται η δράση της νουβέλας της. Είχα όσο χρόνο χρειαζόμουν για να γεμίσω με τις εικόνες και την καταιγιστική δράση του, μέχρι να το ολοκληρώσω. Το έκανα. Κι αμέσως μετά άρχισα να κόβω βόλτες στη μνήμη μου φέρνοντας μπροστά ό,τι μπορούσα να θυμηθώ από τα τέλη του 80 και τις αρχές της δεκαετίας του 90, τότε που ζούσαν οι ήρωές της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γιάννης Καφάτος, www.viewtag.gr, 22.7.2020

Οταν γράφω, ζω…
Δέκα ερωτήσεις, περισσότερο αφορμές και σπινθήρες για μια συνομιλία, ανάμεσα σ’ έναν επίμονο αναγνώστη κι ένα πρόσωπο της γραφής. Σήμερα η Ισμήνη Καρυωτάκη, απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μισέλ Φάις, www.efsyn.gr, 8.7.2020

Ρεμβώδης και εξεγερμένη νεότητα
Η Ισμήνη Καρυωτάκη στη νουβέλα «Οι ληστές της 'Ανθολογίας του μαύρου χιούμορ'», ακριβώς όπως η ηρωίδα της η Μυρσίνη -και alter ego κατά πώς φαίνεται της συγγραφέως- είναι σαν να τρέχει με χίλια, ουρλιάζοντας, στις στροφές του Λυκαβηττού για να διηγηθεί τη μία και μοναδική ιστορία -από τις πολλές- «που αρνιέται πεισματικά να μένει σώκλειστη σε δωμάτια ανάμεσα και τοίχους»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μπογιάνου Ευγενία, www.avgi.gr, 7.7.2020

Φθινοπωρινό πεζογραφικό ψηφιδωτό
Επιλέγοντας συνολικά είκοσι οκτώ τίτλους από την επικείμενη πεζογραφική εκδοτική παραγωγή (αναμφίβολα υπάρχουν κι άλλοι αξιοσύστατοι), φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε ένα ψηφιδωτό από μυθιστορήματα, νουβέλες, αφηγήματα και συλλογές διηγημάτων.
Πρελούδιο έρωτα και θανάτου της Ισμήνης Καρυωτάκη
Οι ληστές της «Ανθολογίας του μαύρου χιούμορ», Νουβέλα
Σ’ αυτή τη νουβέλα μου ξετυλίγεται το χρονικό μιας έντονης και παράτολμα ηλεκτρισμένης φιλίας δύο αγοριών. Η ιστορία της φιλίας τους διατρέχει σαν ένα πρελούδιο αγάπης, έρωτα, ζωής και θανάτου τους διασταυρούμενους δρόμους της Νεάπολης Εξαρχείων -στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ώς τις αρχές του ’90- παρασύροντάς μας σε ένα εμμονικό τελετουργικό μαύρου χιούμορ από τις πρώτες μέρες της άνευ προηγουμένου πρωτογενούς αθωότητάς της ώς τις τελευταίες της, εκείνες τις ασύδοτα και σπαρακτικά ερωτικές πριν από την ενηλικίωσή τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μισέλ Φάις, www.efsyn.gr, 22.9.2019

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: