Δέκα

Συγγραφείς: Αντύπα Δέσποινα
Έτος: 2018
ISBN/ISSN: 978-960-545-109-7
Σελίδες: 160
Διαστάσεις: 14x17 εκ., χαρτόδετο
Ημερ/νία Έκδοσης: November 21, 2018
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
11,00€ 9,90€ Άνευ ΦΠΑ: 9,34€
πρώτες σελίδες Δέκα
Ποσότητα: Καλάθι

Δέκα


Δέκα ιστορίες, Δέκα συνταγές,
Ένας ζαχαροπλάστης που άφησε εποχή
και Μία εποχή που άλλαξε τον κόσμο

«Οταν ο Αντονίν Καρέμ έβαζε τις βάσεις της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής στην ταραγμένη μεταεπαναστατική Παρισινή κοινωνία, δεν φανταζόταν ότι 250 χρόνια μετά, ελάχιστα θα άλλαζαν στις σημερινές κουζίνες. Δέκα ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και πλαισιωμένες από δέκα συνταγές των πιο κλασικών γλυκών ενώνονται σε ένα βιβλίο που υμνεί το μεγαλείο της απλότητας και περιγράφει το βάσανο της επίτευξής της».

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος που έγινε pâtissière και ο άνθρωπος που θεμελίωσε τη ζαχαροπλαστική
Η Δέσποινα Αντύπα, που από την «Ελευθεροτυπία» βρέθηκε ζαχαροπλάστης στις Βρυξέλλες, έγραψε ένα βιβλίο για τον Καρέμ, δημιουργό γλυκών που έμειναν στην ιστορία.
Μέσα στη βουή της Γαλλικής Επανάστασης, μια φθινοπωρινή Δευτέρα του 1792, η λεπίδα έκοβε το ένα κεφάλι μετά το άλλο και το Παρίσι μύριζε αίμα. Εκατοντάδες παιδιά εγκαταλείφθηκαν, με κάποια να καταλήγουν στην πορνεία, άλλα να μπαίνουν εσωτερικά σε σπίτια ως υπηρέτες, άλλα να βρίσκουν στέγη σε ιδρύματα και πολλά να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Ο οκτάχρονος τότε Αντονίν Καρέμ ήταν από τα πιο τυχερά: σε μια ταβέρνα βρήκε καταφύγιο, μια κούπα ζεστό γάλα και μια φέτα ψωμί, που καθόρισαν τη μοίρα του. Εκεί έκανε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα, μιας προσωπικής διαδρομής που θεμελίωσε τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική.
Το 2010 μια Ελληνίδα δημοσιογράφος, η Δέσποινα Αντύπα, μετά το κλείσιμο της εφημερίδας όπου εργαζόταν, της «Ελευθεροτυπίας», παρακολούθησε μαθήματα ζαχαροπλαστικής και δημιούργησε μια διαδικτυακή επιχείρηση μακαρόν με ελληνικές γεύσεις, τη «le macaron grec». To 2013 έφυγε για τις Βρυξέλλες, όπου έπιασε δουλειά ως ζαχαροπλάστης στο πεντάστερο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher's.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γεωργία Καρκάνη, www.womantoc.gr, 14.5.2019

«10», ένα βιβλίο για να γλυκαθείς
Η ζαχαροπλαστική είναι συναίσθημα. Είναι η απόλαυση μιας στιγμής που δρα ανακουφιστικά, καταπραϋντικά. Κι όμως σαν «τέχνη» έχει αυστηρούς κανόνες, χιλιόμετρα βαδίσματος, θυμό για την μαρέγκα που δεν πέτυχε, κρύβει αριθμούς αλλά και μια πρωτόγονη χαρά όταν μετά από τόση προσπάθεια τα καταφέρνεις. Για την Δέσποινα Αντύπα, την συγγραφέα του βιβλίου «10, Δέκα, ιστορίες, δέκα συνταγές, ένας ζαχαροπλάστης που άφησε εποχή και μια εποχή που άλλαξε τον κόσμο», ήταν η σωτήρια αλλαγή πλεύσης όταν, λόγω κρίσης, αναγκάστηκε να αφήσει τη δημοσιογραφία. Και ήταν αυτή ακριβώς η καινούργια της δουλειά που την γέμισε ξανά εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Η ίδια μας λέει:
«Πόση ώρα χρειάζεται άραγε κανείς για να σπάσει και να χωρίσει 5.000 αυγά; Και χτυπώντας τ' ασπράδια μαρέγκα, πότε αλήθεια αρχίζει το χέρι του να μουδιάζει και ο πόνος να καρφώνεται ψηλά, στο κέντρο του ώμου;
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Νενέλα Γεωργελέ, www.athensvoice.gr, 16.1.2019

Γλυκά Χριστούγεννα με 10 συνταγές γλυκών και 10 ιστορίες!
Σελ.: 156
«Όταν ο Αντονίν Καρέμ έβαζε τις βάσεις της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής στην ταραγμένη μεταεπαναστατική παρισινή κοινωνία, δεν φανταζόταν ότι 250 χρόνια μετά, ελάχιστα θα άλλαζαν στις σημερινές κουζίνες».
Τη Δέσποινα Αντύπα την ξέρω λίγο και τη γνώρισα πολύ. Κυρίως με εντυπωσίασε ο τρόπος που κρατούσε αποστάσεις με μια ευγένεια πολυσήμαντη – σπάνια. Τη γνώρισα σε ένα περιβάλλον δημοσιογραφικό που δεν φημίζεται… για την ευαισθησία του.
Διαφύλασσε τον εαυτό της από την πολύβουη συναγωγή, δίχως να γίνεται απόμακρη, αλλά με μια φυσικότητα αυθεντικής ευγένειας, διακριτής ακόμα και στους ηλιθίους. Η ίδια ήταν φτιαγμένη από σωστές δόσεις – αυτές του μέτρου – που παρασάγγας απέχουν από το μέτριο, και ορίζουν το ακριβές και το σπάνιο, τη σωστή πολύτιμη δόση – ό,τι δεν περισσεύει, για να γίνει βάρος, λίπος, αναίδεια κι εμπόδιο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ, www.topontiki.gr, 24.12.2018

Η «μαγείρισσα» των εφημερίδων στη... γλυκιά ασφάλεια της κουζίνας
«Οχι πολλές σάλτσες», μας επέπλητταν όταν ήμασταν νέοι στη δημοσιογραφία, για να μάθουμε σε περιεκτική γραφή. Κι όταν κινδυνεύαμε να γίνουμε μελό, η παρατήρηση «κόψε τα σιρόπια» μάς επανέφερε στο μέτρο. Ενώ το «ψυγείο» της εφημερίδας θα πρέπει να τροφοδοτείται με θέματα που δεν είναι άμεσης επικαιρότητας. Βλέπετε, η μαγειρική έχει κοινά σημεία με τις εφημερίδες. Να, κάτι που γνωρίζει καλά η Δέσποινα Αντύπα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ, www.kathimerini.gr, 22.12.2018

10 ιστορίες, 10 συνταγές, 1 ζαχαροπλάστης, 1 εποχή και 1 κορίτσι
Είναι εκείνα τα περίεργα απογεύματα που θέλω επίμονα ένα γλυκό. Δεν είναι περίεργα γιατί θέλω γλυκό. Είναι γιατί δεν συμβιβάζομαι με οποιοδήποτε γλυκό. Σκέφτομαι πάντα τα καλύτερα μου. 
Μπορεί να θέλω δηλαδή ένα στρούντελ από την μάνα του φίλου μου του Σεμπάστιαν. Με τα δικά της κεράσια από την φάρμα που ζει στο Μόναχο.
Μπορεί να θέλω το τιραμισού που έμαθε να φτιάχνει η Μπριγκίτε από μια γιαγιά όταν σπούδαζε στην Φλωρεντία.
Μπορεί και να θέλω τα μακαρόν της Δέσποινας. Αυτά που μου έδινε να πάρω μαζί όταν έφευγα από το σπίτι της στη Νέα Σμύρνη. Εκεί που συναντιόμασταν κάποιες φορές. Κι εγώ κι η Δέσποινα κι ο Κώστας ο Τσαπόγας, ο σύζυγός της. Και άλλοι από την Ελευθεροτυπία. Τον καιρό που η εφημερίδα έκλεινε και μας άφηνε στους πέντε δρόμους.
Οι δρόμοι ήταν πέντε όπως πέντε πέντε ήταν και τα μακαρόν της Δέσποινας που έβαζα εγώ ταυτόχρονα στο στόμα.
Κι η εποχή... Η εποχή που άλλαζε και μας άλλαζε όλους ανεπιστρεπτί από πικρή σαν δηλητήριο φάνταζε πολύ.. πολύ πιο γλυκιά.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Τίνα Κουλουφάκου, www.allyou.gr, 13.10.2018

Βιβλία για τις γιορτές
Και, τέλος, κάτι εκτός κάθε τυπικής κατηγορίας: η Δέσποινα Αντύπα γράφει στο «10» (εκδ. Ποταμός) ισάριθμες συνταγές των αγαπημένων της γλυκών που συνδυάζονται με άλλες δέκα ιστορίες από τη ζωή του θρυλικού ζαχαροπλάστη Αντονίν Καρέμ.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Άθως Δημουλάς, www.kathimerini.gr, 10.12.2018

Η Δέσποινα και Ο Καρέμ…
Από δημοσιογράφος, ζαχαροπλάστης σε πεντάστερο των Βρυξελλών. Η Δέσποινα Αντύπα αποδίδει με το βιβλίο της «Δέκα» τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πρωτοπόρους της ζαχαροπλαστικής τέχνης και μας παραδίδει δέκα συνταγές για γλυκά που γλύφεις τα δάκτυλα σου
«Κι όσο κι αν προσπαθείς να νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι πιο γρήγορα, πιο καλά, πιο αποτελεσματικά, πιο ωραία, στην ουσία δεν ακολουθείς παρά τον ίδιο δρόμο που πήραν και εκείνοι τότε. Για να καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα. Και είναι αυτή η αίσθηση της συνέχειας, της αδιάκοπης πορείας μέσα από ένα κομμάτι βούτυρο, ένα φουέ, λίγο αλεύρι και μια πρέζα ζάχαρη που κάνει τη ζαχαροπλαστική τόσο γοητευτική, τόσο ενδιαφέρουσα, τόσο συγκινητική».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Κώστας Τσαούσης, www.protothema.gr, 1.12.2018

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: