Ο θαυμαστός μανδαρίνος

Συγγραφείς: Ερντογάν Ασλί [Erdoğan Aslı]
Έτος: 2017
ISBN/ISSN: 978-960-545-071-7
Σελίδες: 216
Διαστάσεις: 14,5x20,5 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
14,50€ 13,05€ Άνευ ΦΠΑ: 12,31€
Ποσότητα: Καλάθι

Ο θαυμαστός μανδαρίνος


Ποταμόπλοια / 12

μτφρ από τα τουρκικά: Άνθη Καρρά

Γραμμένα το 1996, τέσσερα χρόνια πριν το πρώτο της μυθιστόρημα, τα πρωτόλια αυτά κείμενα που συνθέτουν τις ιστορίες του «Θαυμαστού Μανδαρίνου», εισάγουν τον Έλληνα αναγνώστη, είκοσι χρόνια μετά την ίδια την συγγραφέα, στην «τρέλα της γραφής» της Ασλί Ερντογάν. Αν, προσκείμενη στο ιερό, η τρέλα εκφράζει έναν απεγνωσμένο αγώνα στα όρια μιας ακλόνητης πίστης, ο έρωτας αποτελεί το κατ’ εξοχήν πεδίο έκφρασής της. Την αιώνια μάχη στην οποία καλείται κάθε νέος να αναμετρηθεί. Αυτό το ναρκοθετημένο από τις λέξεις πεδίο μάχης διανύουν τα πρόσωπα που αφηγούνται τις ιστορίες αγάπης που έγραφε, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ως ξένη φοιτήτρια στη Γενεύη, η 24χρονη τότε Ασλί Ερντογάν. Φαρμακός και φάρμακο, από τα πρώτα κιόλας κείμενά της, η γραφή της αποκαλύπτει την εναγώνια προσπάθειά της να αποδώσει και να κατανοήσει την αλήθεια του κόσμου ολόγυρά της, αλλά και την ακλόνητη συνάμα ελπίδα της πως οι λέξεις μπορούν, χάρη στην ποίηση, ν’ αλλάξουν τον κόσμο.

Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση
Erdogan Asli, Λαμπρία Αναστασία, Καρρά Άνθη, Μουτούση Αμαλία
Η γυναίκα-σύμβολο της αντίστασης του δημοκρατικού λόγου στον αυταρχισμό του τουρκικού κράτους, η πολυβραβευμένη Ασλί Ερντογάν [Asli Erdoğan], επισκέφθηκε την Αθήνα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου για να μιλήσει στο Μέγαρο για τη «Γραφή ως αντίσταση και ανάσταση». Μια σημαντική διάλεξη της ακτιβίστριας συγγραφέως και δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη από το καθεστώς Ερντογάν, με την κατηγορία της συμμετοχής σε σε τρομοκρατική οργάνωση και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2016. Αποσπάσματα κειμένων της διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση.
Η ομιλία της Ασλί Ερντογάν στο πλαίσιο του Megaron Plus διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Ποταμός, από τον οποίο μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μήτε η σιωπή είναι πια δική σου» με τα επίμαχα δημοσιογραφικά της κείμενα  στα οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο, ενώ κυκλοφορεί ήδη η συλλογή διηγημάτων «Ο θαυμαστός Μανδαρίνος».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.blod.gr, 9.11.2017

Η Ασλί Ερντογάν στην Αθήνα, 9.11
Η Ασλί Ερντογάν, η πολυβραβευμένη συγγραφέας – φωνή που αγωνίζεται για μια δημοκρατική Τουρκία έρχεται στην Αθήνα. H διάλεξή της έχει θέμα «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση» Θα την προλογίσει η μεταφράστριά της στα ελληνικά Άνθη Καρρά. Αποσπάσματα από το βιβλίο της Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου, στο οποίο βασίστηκε το κατηγορητήριο για τη δίωξή της, θα διαβάσει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση. Δωρεάν είσοδος με δελτία προτεραιότητας.


H Ασλί πήρε στα χέρια το βιβλίο κι άρχισε να ...διαβάζει. Σκόνταψε στο «ντ» του Ερντογάν. Περίμενε ένα «δ» στη θέση του. «Σκόνταψα πάλι σ’ αυτό το όνομα» είπε. «Καμιά φορά με ρωτάνε αν έχω κάποια συγγενική σχέση με τον Ερντογάν. Μερικές φορές μπαίνω στον πειρασμό και τους λέω: Ναι, είναι ο τέως μου αλλά κράτησα μετά το διαζύγιο το όνομα. Με εκδικείται που τον εγκατέλειψα!» Η ίδια αδυνατεί ακόμα να εξηγήσει γιατί αποτέλεσε στόχο. «Με κάναν ξαφνικά ηρωίδα χωρίς να το ζητήσω! Ποια; Εμένα! που βάζω παντού ένα ερωτηματικό! Η χώρα αυτή δεν ζει χωρίς ηρωικά θύματα!» Φυλλομέτρησε κάμποση ώρα τον Θαυμαστό Μανδαρίνο χαϊδεύοντας μια μια τις σελίδες του. Με κοίταξε μες στα μάτια και μου είπε. «Είμαι πολύ χαρούμενη αυτή τη στιγμή. Είμαι ξέρεις Τσερκέζα απ' τον πατέρα μου, αλλά Σαλονικιά απ΄τη μάνα μου. Θα χαρεί κι αυτή πολύ που μεταφράστηκε στα ελληνικά. Της στέρησα δέκα χρόνια απ’ τη ζωή της απ’ τον περασμένο Αύγουστο. Να είσαι κεμαλίστρια, να υπερασπίζεσαι χρόνια τώρα την πολιτική του CHP (Ρεμπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος), και να κατηγορούν την κόρη σου για κουρδική συνωμοσία ενάντια του τουρκικού κράτους! Κι όμως! Έτρεξε τελικά παντού. Γνώρισε Κούρδους, ζήτησε να μάθει την Ιστορία τους, άκουσε τις ιστορίες τους… Στάθηκε πλάι μου σαν λιοντάρι (‘aslan gibi’). Πιο μεγάλο σχολείο απ’ τη ζωή φαίνεται πως δεν υπάρχει!»  Είπαμε πολλά. Πρώτα φυσικά τα δικά μας. Γελάσαμε όπως πάντα αρκετά κι οι δυο! Κάθε τόσο ξεμύτιζε μέσα απ’ τα λόγια της η εμπειρία της φυλακής, η αγρύπνια κι η αγωνία που της άφησε, η αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου τον Ιούνη… «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα αυτή τη στιγμή. Απλώς περιμένω…»
Η Άνθη Καρρά, μεταφράστρια και φίλη της Ασλί Ερντογάν, περιγράφει τη συνάντησή τους στην Πόλη στις 31 Μαϊου 2017.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

H καμένη γνάθος της Τουρκίας
Οι επιφυλλίδες της Ασλί Ερντογάν μάς μεταφέρουν ατόφια την καταπίεση και τη φρίκη που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Διάλεξη της γνωστής συγγραφέως στην Αθήνα.
 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μπέκος Γρηγόρης, www.tovima.gr, 05.11.2017

Ασλί Ερντογάν:«Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την αλήθεια;»
«Άλλωστε, είχε αποδειχθεί ότι ήταν ένα διανοητικά χαρισματικό κορίτσι, σε μία κοινωνία όπου η γυναίκα έρχεται σε ύστερη μοίρα. Η μαθητεία της στο καλλίτερο κολέγιο της χώρας, η επιλογή της να σπουδάσει φυσική και πληροφορική και κυρίως η επιτυχία της, μόλις στα 24 χρόνια της να γίνει η πρώτη τουρκικής υπηκοότητας υπότροφος στο CERN, στο μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών, καθιστούσε σαφές ότι θα ήταν αδύνατο στο αυταρχικό κράτος της να την υποτάξει σε μία «κραυγαλέα πατριδοκαπηλεία, …σε μία τρομακτική ασέβεια απέναντι στον ανθρώπινο πόνο…»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   από την Ξένη Δ. Μπαλωτή, www.oanagnostis.gr

Μια μέρα η Τουρκία θα έπρεπε να μου απολογηθεί
«Ο Ερντογάν είναι λαϊκιστής, ξέρει πώς να μιλήσει και να γοητεύσει τις μάζες. Κυβερνά τη χώρα εδώ και 14 χρόνια. Είναι έμπειρος πολιτικός, έξυπνος άνθρωπος και έχει απόλυτο έλεγχο των μίντια. Το 95% του τουκικών μήντια ανηκει σε υποστηρικτές του Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίζεται στην τηλεόραση όλη την ώρα».
Η Ασλί Ερντογάν λίγες μέρες πριν έρθει στην Αθήνα μίλησε στην Έμυ Ντούρου. Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο Documento.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   της Έμυ Ντούρου, www.documentonews.gr, 6.11.2017

«Ο Ερντογάν καταστρέφει τις ψυχές των Τούρκων»
Έγινε πρώτη είδηση όταν τον Αύγουστο του 2016, μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, ρίχτηκε στις τουρκικές φυλακές με τις βαριές κατηγορίες για «υπονόμευση της εθνικής ενότητας» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».
Ξεσηκώθηκαν τότε οι συγγραφείς όλου του κόσμου και απαίτησαν την αποφυλάκισή της γιατί η Ασλί Ερντογάν ήταν ήδη γνωστή και πολυμεταφρασμένη στη Δύση.
Εμείς εδώ, δυστυχώς, τότε πρωτακούσαμε το όνομα αυτής της ηρωικής 50χρονης γυναίκας, που πλήρωνε με άγριο τρόπο κάτι στοιχειώδες: το δικαίωμά της να κρατάει πολιτική στήλη στη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη τον Ερντογάν, εφημερίδα «Ozgur Gundem».
Εμεινε στη φυλακή μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και απελευθερώθηκε «υπό όρους», πήρε πίσω το Σεπτέμβριο το διαβατήριό της και ταξίδεψε στην Ευρώπη, που την υποδέχθηκε θριαμβευτικά. Εκδηλώσεις και μεγάλα βραβεία στη Γερμανία, ειδική τελετή από τη Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού και εκδότριά της, Φρανσουάζ Νισέν.
Σε λίγες μέρες, στις 9 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., η Ασλί Ερντογάν θα είναι στην Αθήνα προσκαλεσμένη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και, κυρίως, των εκδόσεων «Ποταμός». Γιατί χάρη στην Αναστασία Λαμπρία αλλά και τη μεταφράστρια από τα τούρκικα Ανθή Καρρά έχουμε ήδη δύο βιβλία της να διαβάσουμε.
Το μυθιστόρημά της «Ο θαυμάσιος μανδαρίνος» και τη συλλογή πολιτικών άρθρων «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου». Η ίδια διάλεξε να μιλήσει με θέμα «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση», ενώ αποσπάσματα από τα επίμαχα άρθρα της, αφού δημοσιεύτηκαν στην «Οζγκίρ Γκιουντέμ» από τον Απρίλιο του 2014 ώς τον Αύγουστο του 2016, θα διαβάσει η Αμαλία Μουτούση.
Τη βρήκαμε στη Γερμανία, μιλήσαμε μαζί της και ανακαλύψαμε μια γυναίκα πολύπλοκη, ευαίσθητη και δυναμική μαζί. Που δεν κρύβει τον φόβο ή τον θυμό της. Που βλέπει την πατρίδα της Τουρκία να χάνει την ψυχή της στα χέρια του Ερντογάν, αλλά νοσταλγεί την Κωνσταντινούπολη, που είναι πια μια τεράστια φυλακή. Που δεν έχει πια την πολυτέλεια, σε καιρούς φασιστικούς, όπως μας λέει, να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία, το μεγαλύτερο πάθος της ζωής της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Βένα Γεωργακοπούλου, www.efsyn.gr, 28.10.2017

Η Ασλί Ερντογάν στην Αθήνα
Στις 9 Νοεμβρίου η Ασλί Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα, καλεσμένη του Ποταμού και του Μεγάρου Μουσικής και επέλεξε η ίδια να δώσει μια ομιλία με θέμα «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση». (Στην Ασλί το τελευταίο δικαστήριο στην Τουρκία τής επέτρεψε να ταξιδεύει μόνο για σκοπούς επαγγελματικούς). Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί το βιβλίο της Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου, η συλλογή των δημοσιογραφικών κειμένων της Ασλί Ερντογάν στην οποία βασίστηκε η δίωξη της. Η μετάφραση από τα τουρκικά είναι της Άνθης Καρρά η οποία έχει μτφρ και τον Θαυμαστό Μανδαρίνο.

Ασλί Ερντογάν: «Καφκικές οι εξελίξεις στη σημερινή Τουρκία»
Το πρώτο βιβλίο της τουρκάλας συγγραφέως που μεταφράζεται στα ελληνικά, «Ο θαυμαστός μανδαρίνος», αναδεικνύει το λογοτεχνικό προφίλ μιας γυναίκας που προφυλακίστηκε για τέσσερις και πλέον μήνες στη γειτονική χώρα.
Ηταν σαν να με είχαν ρίξει σε ένα στενό κελί όπου μπορούσα ίσα ίσα να σαλεύω, πρώτη μου φορά συνειδητοποιούσα πόσο δύσκολο ήταν να προσφύγω με όλη μου τη δύναμη στον εαυτό μου. Κι ο πόνος που δεν έλεγε στιγμή να σταματήσει μου έδινε συνεχώς σουβλιές στη συνείδηση. Είχα αρχίσει να αμφιβάλλω πως μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο πραγματικό πέρα απ' τον σωματικό πόνο» γράφει η Ασλί Ερντογάν στο βιβλίο της «Ο θαυμαστός μανδαρίνος», το πρώτο της έργο που μεταφράζεται στα ελληνικά. Και είναι αδύνατο να μην αναλογιστούμε την πανουργία της γραφής, να μη σταθούμε σε αυτές τις γραμμές. Γιατί αυτές οι γραμμές, μολονότι συντάχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έφτασαν να περιγράφουν αυτό που της συνέβη πρόσφατα, αυτό δηλαδή που εξακολουθεί να υφίσταται.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γρηγόρης Μπέκος, www.tovima.gr, 9.4.2017

Aσλί Ερντογάν ή πώς τρομοκρατεί η Λογοτεχνία
Ποια είναι όμως αυτή η Ασλί Ερντογάν, στην οποία εστίασε το μένος του το καθεστώς Ερντογάν; Πώς ο εκδυτικισμός σφραγίζει τη στάση ζωής της;
Στις 17 Αυγούστου η τουρκική δικαιοσύνη διέταξε τη σύλληψη και προφυλάκιση της συγγραφέως Ασλί Ερντογάν με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και υπονομεύσης της εθνικής ενότητας. Η τρομοκρατική οργάνωση στην οποία αναφέρεται το δικαστήριο δεν είναι άλλη από τους Κούρδους αυτονομιστές, και η «συμμετοχή» της συγγραφέως σε αυτήν, δεν είναι άλλη από την ιδιότητά της ως «συμβούλου» στην εφημερίδα Özgür Gundem. Μία ιδιότητα η οποία, σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο περί Τύπου, δεν συνεπάγεται καμία απολύτως νομική ευθύνη. Δύο μέρες αργότερα, μετά από έρευνα της αστυνομίας στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο πέρα από κάποιες σημειώσεις και κείμενά της, γραμμένα όλα τους τις μέρες του τουρκικού «Ιουλιανού πραξικοπήματος», η συγγραφέας συνελήφθηκε και οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ. Παρέμεινε 132 μέρες φυλακισμένη κάτω από εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, ιδίως στην αρχή. Τέθηκε σε απομόνωση και στερήθηκε το πρώτο 48ωρο, όχι μόνο την ιατρική αγωγή που έπαιρνε για μείζον πρόβλημα της υγείας της αλλά ακόμα και το ίδιο το νερό. Παρόλο που κινητοποιήθηκαν αμέσως στην Τουρκία φίλοι και αναγνώστες της, φεμινιστικές οργανώσεις και ομάδες υποστήριξης των πολιτικών κρατουμένων, η έντονη κινητοποίηση στα σημαντικότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δη στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου είναι ήδη αναγνωρισμένη συγγραφέας, ήταν αυτή που απάλυνε κάπως -σύμφωνα με τα ίδια της τα λόγια- τις συνθήκες κράτησής της, οι οποίες παρέμειναν ωστόσο δύσκολες μέχρι τέλους. Στις 23 Δεκεμβρίου διατάχθηκε η υπό όρους αποφυλακίση της ενόψει της δίκης «Özgür Gundem», στα πλαίσια της οποίας και η ίδια θα δικαστεί. Ως πρώτη δικάσιμος ορίσθηκε η 2α Ιανουαρίου 2017. Η συγγραφέας αποφυλακίστηκε τελικά στις 29 Δεκεμβρίου, και βρίσκεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, εν αναμονή της τρίτης δικασίμου, που έχει οριστεί για τις 14 Μαρτίου 2017.
Για όσους από μας γνώριζαμε την Ασλί προσωπικά, κι έχω την τιμή να την θεωρώ από το καλοκαίρι του 2000 φίλη μου, η είδηση της σύλληψής της έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Όχι γιατί αγνούσαμε ή δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το αδηφάγο, όλο απορίες κι ερωτηματικά βλέμμα της στους δρόμους της Πόλης τη νύχτα εκείνη της 15ης προς 16η Ιουλίου, πόσο μάλλον που η νύχτα ήταν για αυτήν πάντα πηγή έμπνευσης και σχολείο ζωής, αλλά γιατί γνωρίζαμε την ευαίσθητη και φιλάσθενη φύση της, την εγγενή της απέχθεια σε κάθε μορφή βίας, αλλά και τον παθιασμένο με τη δικαιοσύνη συνάμα χαρακτήρα της.  Ένα πάθος στενά συνδεδεμένο σε αυτήν με το πάθος της γραφής, μέσα από την οποία είχε αρχίσει από τα πρώτα της βιβλία να αποκαλύπτει -αναζητώντάς τον η ίδια- τον εαυτό της, σε τόπους και μέρη «εξωτικά και μαγεμένα», τα οποία δύσκολα ωστόσο οι ξένοι τουρίστες κι οι αναγνώστες της τουρκικής λογοτεχνίας  συσχετίζουν με την Τουρκία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   της Άνθης Καρρά, The Greek Report τ.19, 26.1.2017

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: