Πολιτικές όψεις της πλήρους απασχόλησης

Συγγραφείς: Καλέτσκι Μίχαλ [Kalecki Michał]
Έτος: 2015
ISBN/ISSN: 978-960-545-048-9
Σελίδες: 52
Διαστάσεις: 13x20 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Ημερ/νία Έκδοσης: March 19, 2015
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
7,00€ 4,90€ Άνευ ΦΠΑ: 4,62€
Ποσότητα: Καλάθι

Πολιτικές όψεις της πλήρους απασχόλησης

 

Απέναντι όχθη / 3
Επιστημονικός διευθυντής: Γιώργος Καλπαδάκης

Πρόλογος - μετάφραση: Γ. Καλπαδάκης
Επιμέλεια: Δημήτρης Παπακώστας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Keik Bureau

Μίχαλ Καλέτσκι (1899-1970).  Ένας λαμπρός, λησμονημένος αλλά τελικά δικαιωμένος από τους καιρούς Πολωνός οικονομολόγος, που οι ιδέες του καθίστανται εκ νέου επίκαιρες στην εποχή μας, όπου οι ανεπτυγμένες οικονομίες υιοθετούν το πρότυπο της χρηματοπιστωτικής απελευθέρωσης και κερδοσκοπίας και προχωρούν σε πολιτικές ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Στο δοκίμιό του αυτό, δημοσιευμένο στο μακρινό 1943, τονίζει ότι σε περιπτώσεις όπου το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη απασχόληση, το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, με αύξηση και «κοινωνικοποίηση» των επενδύσεων, με δημόσια έργα και με συμπληρωματικές παρεμβάσεις που θα καθιστούν δικαιότερη την κατανομή του εισοδήματος, ενώ μακροπρόθεσμα θα τονώσουν και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η πρόταση του Καλέτσκι είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση προς οικονομολόγους και οικονομολογούντες να δείξουν ότι εισάγοντας στο έργο τους και την κοινωνική και ηθική διάσταση δεν διακυβεύουν το κύρος ή την επιστημοσύνη του.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Το δοκίμιο του ΄43, ο επιμελητής-μεταφραστής και τα πρόσωπα της νέας διακυβέρνησης
Από τις εκδόσεις Ποταμός κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μια αρκούντως επιμελημένη έκδοση ένα δοκίμιο του Πολωνού Μίχαλ Καλέτσκι – δημοσιευμένο στο μακρινό 1943- όπου ο οικονομολόγος με τις «κεϊνσιανές ιδέες» που προηγήθηκε του ίδιου του Κέινς υπερασπίζεται τις πολιτικές της πλήρους απασχόλησης.
Η έκδοση με αρκετά προτερήματα θα μπορούσε να περάσει εντελώς απαρατήρητη αν ... Και εδώ το αν έχει τη σημασία του. Τον εκτεταμένο πρόλογο υπογράφει ο Γιώργος Καλπαδάκης ο οποίος ανέλαβε και το βαρύ φορτίο της απόδοσης του δοκιμίου στα ελληνικά. Ο 34χρονος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και με διακεκριμένες σπουδές στο University College London (UCL) και στο London School of Economics and Political Science (LSE) δεν είναι απλώς ο επιστημονικός διευθυντής της σειράς Απέναντι Οχθη του εκδοτικού οίκου – τον οποίο συνδιευθύνει η δημοσιογράφος Αναστασία Λαμπρία- αλλά ένας από τα πρόσωπα του πυρήνα της νέας διακυβέρνησης. Ο Γιώργος Καλπαδάκης είναι διευθυντής του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και μικρότερος αδελφός του Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.newmoney.gr, 25.3.2015

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: