Έμποροι των συνόρων. Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης

Συγγραφείς: Φωτιάδης Αποστόλης
Έτος: 2015
ISBN/ISSN: 978-960-545-053-3
Σελίδες: 196
Διαστάσεις: 13x20 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Ημερ/νία Έκδοσης: March 19, 2015
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
12,00€ 10,80€ Άνευ ΦΠΑ: 10,19€
Ποσότητα: Καλάθι

Έμποροι των συνόρων. Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης

 

Απέναντι όχθη / 4
Επιστημονικός διευθυντής: Γιώργος Καλπαδάκης

Πρόλογος: Ανδρέας Τάκης
Επιμέλεια: Δημήτρης Παπακώστας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Keik Bureau

Η επίσημη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική ερμηνεύεται όλο και συχνότερα ως θέμα ασφαλείας και συνυφαίνεται με τη ραγδαία στρατιωτικοποίηση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Πρόκειται για ένα δόγμα που οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έχουν πλήρως αφομοιώσει και η πρακτική εφαρμογή του συνδιαμορφώνεται πια με τα οργανωμένα συμφέροντα του βιομηχανικού συμπλέγματος που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλείας.
Σ’ αυτή τη βάση, το σχετικό πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζεται στις ανάγκες του βιομηχανικού συμπλέγματος ασφαλείας: δρομολογούνται μεγαλόπνοα και πανάκριβα προγράμματα επιτήρησης όλων των μετακινήσεων προς και από τα σύνορα της Ευρώπης, αγνοούνται οι θεσμικές διακρίσεις και ο έλεγχος των εξουσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η απουσία πολιτικού και δημοκρατικού ελέγχου των σχεδίων μιας μεταδημοκρατικής ελίτ σίγουρα προβληματίζει. Εκείνο που σοκάρει όμως είναι η άγνοια των Ευρωπαίων πολιτών για όσα συμβαίνουν στα όρια των κοινωνιών τους, στα σύνορα της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο, το παρόν βιβλίο είναι μια πρόσκληση σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να ενημερωθεί και να πάρει μέρος σ’ αυτή τη συζήτηση.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Μεταναστευτικό και ευρωπαϊκή υποκρισία
Ο δημοσιογράφος Απόστολος Φωτιάδης επικρίνει όσους αντιμετωπίζουν το ζήτημα με στρατιωτικούς όρους και το προσεγγίζουν ως πρόβλημα ασφαλείας
Στα τέλη Ιουνίου η ΕΕ εγκαινίασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των δουλεμπόρων που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία. Αυτό είναι το μόνο μέτρο στο οποίο έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν οι αρχηγοί κρατών των «28» - ούτε ίχνος σύμπνοιας, για παράδειγμα, στις ποσοστώσεις προκειμένου οι πρόσφυγες να κατανέμονται δίκαια σε όλη την ΕΕ και να μη συνωστίζονται μόνο σε Ελλάδα και Ιταλία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των δουλεμπόρων της διαδρομής Λιβύη - Ιταλία, εκτός από το ότι θα τους στείλουν όλους στην έτερη διαδρομή Τουρκία - Ελλάδα, επιβεβαιώνουν και τον Αποστόλη Φωτιάδη ο οποίος, στο βιβλίο του «Εμποροι των συνόρων» υποστηρίζει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αντιμετωπίζεται πρωτίστως ως ζήτημα ασφαλείας και στρατιωτικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Ελλάδα η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» που εφάρμοσε επί κυβερνήσεως Σαμαρά ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι επέκριναν την Ελλάδα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης μεταναστών, έκλειναν τα μάτια στο γεγονός ότι «ήταν άμεσο αποτέλεσμα και δικών τους επιλογών».
Το βιβλίο είναι καταπέλτης εναντίον της αρμόδιας επιτρόπου για τους μετανάστες Σεσίλια Μάλμστρομ, την οποία διαδέχθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στα τέλη του 2014. Οπως έχει δηλώσει και η ίδια σε εφημερίδα της Σουηδίας, χώρας καταγωγής της, γνώριζε ότι πριν από την άφιξή της στα διάφορα κράτη-μέλη, οι Αρχές καθάριζαν τα κέντρα για να φαίνονται στοιχειωδώς ανθρώπινα. Γνώριζε, αλλά συνέχιζε να παίζει αυτό το παιχνίδι. Η Επιτροπή γνώριζε επίσης για τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών έξω από τα χωρικά ύδατα της ΕΕ αλλά είχε επιλέξει να μην αντιδρά.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
  της Τάνιας Μποζανίνου, www.tovima.gr, 02.8.2015

Έμποροι των συνόρων και η πολιτική της «παθητικής στρατιωτικοποίησης»
συνέντευξη του Αποστολη Φωτιαδη για το βιβλίο του «Έμποροι των συνόρων. Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης» (εκδ. Ποταμός)
Mια νέα ευρωπαϊκή «αρχιτεκτονική επιτήρησης». Πότε αρχίζει να διαμορφώνεται;
Μιλάμε για ένα μόρφωμα το οποίο αρχίζει να σχηματίζεται όταν φτάνει στην Ευρώπη η επιρροή της αντίδρασης στην 11/9. Οι νεοσυντηρητικοί απορρυθμίζουν το κομμάτι της ασφάλειας, το ιδιωτικοποιούν σε μεγάλο βαθμό και συγκροτούν μια νέα σχέση μεταξύ στρατιωτικής βιομηχανίας και κράτους, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στις βαλίτσες διάφορων ακαδημαϊκών, επαγγελματιών της επικοινωνίας κ.α. προς την Ευρώπη. Όλο αυτό ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας: είναι η περίοδος που υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βιομετρικών κ.ο.κ.
Αυτή η εξέλιξη υιοθετείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γύρω στο 2006-2007. Δημιουργούνται προγράμματα έρευνας, σε αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή τα χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό η ίδια, ενώ οι εταιρείες εναρμονίζουν εντελώς την έρευνά τους με τις ανάγκες που τους μεταφέρει η Επιτροπή. Στο HORIZON 2020, τον τελευταίο προϋπολογισμό της Επιτροπής, προβλέπεται 1 δισ. ευρώ για έρευνα στον τομέα της ασφάλειας και άλλο 1,6 δισ. από το Internal Security Fund για προγράμματα που αφορούν την ενσωμάτωση της έρευνας και των προϊόντων που προκύπτουν αυτήν στους μηχανισμούς ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   https://enthemata.wordpress.com, 17.5.2015

Έμποροι των συνόρων – Η Ε.Ε. ως μηχανισμός αποβολής ανθρώπων
Το μεταναστευτικό μέσα από το βιβλίο του Απ. Φωτιάδη Έμποροι των συνόρων: Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξέρουν τη Λαμπεντούζα. Κάποιοι θυμούνται το Φαρμακονήσι, αρκετοί έχουν ακουστά τη Frontex. Αλλά, ελάχιστοι γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από μυστηριώδη αρχικά και ονόματα όπως: Eurosur, Eurojust, AENAAS, EUBAM Libya, Mare Nostrum, ERSG, AMIF, Triton, Poseidon ή Perseus. Ποιος μπορεί να φανταστεί, για παράδειγμα, ότι αυτό το τελευταίο, που δανείζεται το όνομά του από τον μυθικό γιο του Δία και της Δανάης, δεν είναι παρά τα αρχικά του ευρωπαϊκού προγράμματος «Protection Seas and Borders through the Intelligent Use of Surveillance» (Προστασία Θαλασσών και Συνόρων μέσω της Έξυπνης Χρήσης Συστημάτων Επιτήρησης); Το Perseus, όπως και τα προαναφερθέντα μυστηριώδη ονόματα, αποτελούν μηχανισμούς μέσω των οποίων η Ε.Ε. υπηρετεί τα τελευταία χρόνια τη μεταναστευτική της πολιτική και τις τερατώδεις μεταλλάξεις της.
Την αποκρυπτογράφηση αυτών των μηχανισμών και του ρόλου τους ανέλαβε ο δημοσιογράφος Αποστόλης Φωτιάδης, στο βιβλίο Έμποροι των συνόρων: Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης. Κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες πριν η νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα αφυπνίσει την ανθρωπιστική φλυαρία της ευρωπαϊκής ηγεσίας και προκαλέσει την τελευταία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Και αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να διαβάσουμε σωστά τις αποφάσεις της, χωρίς να παγιδευτούμε στις κορώνες για «ανθρωπιστική στροφή» στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Γιατί στην πραγματικότητα η απόφαση της τελευταίας Συνόδου επιστεγάζει τη διεργασία που ερευνά και τεκμηριώνει ο Α. Φωτιάδης: τη στρατιωτικοποίηση της μεταναστευτικής ατζέντας της Ε.Ε., των ελεγκτικών μηχανισμών και της επιτήρησης των συνόρων της.
Το βιβλίο είναι προϊόν μακρόχρονης έρευνας που αφηγείται πώς, από ποιους και για λογαριασμό ποιων συντελείται η μετακύλιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, από το 2002 και εντεύθεν, από το πεδίο των δικαιωμάτων σε αυτό της ασφάλειας και της μετατροπής της Ευρώπης σε φρούριο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   του Γιάννη Κιμπουρόπουλου, www.e-dromos.gr, 25.4.2015

Ο Αποστόλης Φωτιάδης μιλάει στο Πρώτο Πρόγραμμα
«Έμποροι των συνόρων: Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης», είναι ο τίτλος του βιβλίου του δημοσιογράφου Αποστόλη Φωτιάδη που πραγματεύεται το ζήτημα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο Αποστόλης Φωτιάδης είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος με βάση την Αθήνα. Από το 2005 καλύπτει θέματα πολιτικού ρεπορτάζ, με έμφαση στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική καθώς και στις εθνοτικές διενέξεις στα Βαλκάνια. Γράφει ως αναλυτής σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Από το 2009 εργάζεται ως ειδησεογραφικός παραγωγός για διεθνή δίκτυα και κάλυψε την ελληνική κρίση ως ανταποκριτής του πρακτορείου Inter Press Service.
Ο συγγραφέας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή της Κωνσταντίνας Δημητρούλη «Πρωτό-τυπα»:
Ακούστε την εκπομπή εδώ
   επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα, www.ert.gr, 24.4.2015

Διεθνής Αμνηστία On Air
Μια συνέντευξη με τα παιδιά της Διεθνούς Αμνηστίας (Δήμητρα Σπαθαρίδου - Νίκο Κασαπάκη) γύρο από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας. Τα σύνορα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για το Μεταναστευτικό και η διαπλοκή που τις διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό. Η συνέντευξη έγινε 23.04.2015 για την εκπομπή της Αmnesty International Greece που βγαίνει κάθε Πεμτπη στο Radiobubble.
Ακροαστειτέ μας...
   radiobubble.gr, 23.4.2015

The dubious politics of Fortress Europe
Journalist Apostolis Fotiadis examines the changing pattern of the EU’s immigration policy in new book By Harry van Versendaal
An estimated 800 people died on Sunday when a boat packed with migrants trying to cross the Mediterranean to Europe capsized near Libya. The disaster came a week after two other shipwrecks left some 450 people dead. Little will change as long as European politicians insist on blocking all existing legal ways of setting foot on the continent, claims a new book on the subject of the European Union’s immigration policy.
In “Border Merchants: Europe’s New Architecture of Surveillance” (published by Potamos), Apostolis Fotiadis, an Athens-based freelance investigative journalist, seeks to document a paradigm shift in Europe’s immigration policy away from search and rescue operations to all-out deterrence. The switch, the 36-year-old author argues, plays into the hands of the continent’s defense industry and is being facilitated by the not-so-transparent Brussels officialdom.
“Their solution to the immigration problem is that of constant management because this increases their ability to exploit it as a market. The defense industry would much rather see the protracted management of the problem than a final solution,” Fotiadis said in a recent interview with Kathimerini English Edition.
“Without a crisis there would be no need for emergency measures, no need for states to upgrade their surveillance and security systems,” he said.
Fotiadis claims the trend is facilitated by the revolving door between defense industry executives and the Brussels institutions, which means that conflict of interests is built right into EU policy.
“There is a certain habitat in which many people represent the institutions and at the same time express a philosophy about the common good,” he said.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.ekathimerini.com, 23.4.2015

Εισήγηση για το βιβλίο του Αποστόλη Φωτιάδη "Έμποροι των Συνόρων"
Από την Κατερίνα Τσαποπούλου, δικηγόρο, μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στις 8 Απριλίου 2015 στο Κτίριο 11.
[….]
Θα ήθελα να ξεκινήσω την παρουσίαση του βιβλίου του Αποστόλη Φωτιάδη, με κάποιες προσωπικές διαπιστώσεις. Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο και αυτό για τρεις κυρίως λόγους:
α) για τη χρονική στιγμή της έκδοσης του: το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί σε μια χρονική περίοδο όπου παρατηρείται μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, σε θέματα επιτήρησης των συνόρων. Τη στιγμή δηλαδή, που όλο και πιο συχνά, ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – δηλ αυτή της αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων και της πάταξης της “παράνομης” μετανάστευσης – παρατηρούμε πλέον μια προσπάθεια σύνδεση αυτής και με την τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο δημόσιο σχόλιο του Επιχειρησιακού Διευθυντή της Frontex, ο οποίος όχι μόνο προειδοποίησε για την ύπαρξη 1 εκατομμυρίου προσφύγων στις ακτές της Λιβύης, οι οποίοι περιμένουν να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά και για την ύπαρξη ανάμεσα σε αυτούς, ατόμων που σχετίζονται με τον ISIS.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   http://omadadikigorwn.blogspot.gr, 20.4.2015

«Μηδενικού ρίσκου επένδυση το μεταναστευτικό»
Αντίπαλος δεν είναι μόνο οι συντηρητικοί πολιτικοί που βρίσκονται στην εξουσία, αλλά και οικονομικά συμφέροντα και άλλου είδους δυνάμεις με κρυφές ατζέντες
Προγράμματα ολοκληρωμένης επιτήρησης συνόρων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θερμικές κάμερες και πολλά άλλα προϊόντα της βιομηχανίας εξοπλισμών της Ευρώπης έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτεί, τόσο την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας όσο και την αγορά των προϊόντων από τα κράτη-μέλη. Οσο το μεταναστευτικό μετατρέπεται από θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ζήτημα ασφάλειας, μια ολόκληρη βιομηχανία επεκτείνεται και κερδοφορεί, με σχεδόν μηδενικό ρίσκο επένδυσης. Απαραίτητη προϋπόθεση φαίνεται να είναι το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει τη διαδικασία λήψης απoφάσεων στην Ε.Ε.
Αυτή την πλευρά της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση φέρνει στο φως το βιβλίο του δημοσιογράφου Αποστόλη Φωτιάδη «Εμποροι των συνόρων: Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης» (με πρόλογο του καθηγητή Ανδρέα Τάκη), που παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο και περιεκτικό τα αποτελέσματα της διεξοδικής ενασχόλησής του με ένα θέμα που δεν έχουν αγγίξει πολλοί στην Ευρώπη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   του Δημήτρη Αγγελίδη, www.efsyn.gr, 2.4.2015

Οι έμποροι των συνόρων
Όπου σήμερα ασχολούμαστε πάλι με τις διαφορές του Κάιν και του Άβελ στα σύνορα.
Υποψιαζόμαστε ότι αν ζούσαν σήμερα θα χρησιμοποιούσαν ακόμα και Ισραηλινά Drones για την επίλυση των διαφορών τους.
Ξεφυλλίζουμε το εξαιρετικό βιβλίο “Έμποροι των Συνόρων” του Αποστόλη Φωτιάδη από τις εκδόσεις Ποταμός.
Και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όταν μιλάμε για σύνορα και μεταναστευτικές ροές, οι ζημιές του ενός αναμένεται να είναι τα κέρδη του άλλου.
Ακούστε την εκπομπή εδώ
   info-war.gr, 30.3.2015

 

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: