Ανθρώπινα Δικαιώματα σε καιρούς λιτότητας

Συγγραφείς: Φίσερ-Λεσκάνο Αντρέα [Fischer-Lescano Andreas]
Έτος: 2014
ISBN/ISSN: 978-960-545-039-7
Σελίδες: 168
Διαστάσεις: 13x20 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Ημερ/νία Έκδοσης: June 16, 2014
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
12,00€ 10,80€ Άνευ ΦΠΑ: 10,19€
πρώτες σελίδες Ανθρώπινα Δικαιώματα σε καιρούς λιτότητας
Ποσότητα: Καλάθι

Ανθρώπινα Δικαιώματα σε καιρούς λιτότητας

 

Απέναντι όχθη / 2
Επιστημονικός διευθυντής: Γιώργος Καλπαδάκης

Πρόλογος: Γ. Καλπαδάκης
Μετάφραση: Ματίνα Παπαδάκη
Επιμέλεια: Δημήτρης Παπακώστας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Keik Bureau

Η παρατεταμένη εφαρμογή αυστηρότατων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μνημονιακών συμβάσεων, έχει οδηγήσει σε βαθύτατη ύφεση, εκτοξεύοντας την ανεργία σε πρωτόγνωρα ύψη, και σε άκριτες περικοπές κοινωνικών δαπανών, που υπονομεύουν την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων κι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. Η παρούσα λεπτομερέστατη γνωμοδότηση του Γερμανού νομικού και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Andreas Fischer-Lescano, εντοπίζει κραυγαλέες ασυμβατότητες αυτών των πολιτικών λιτότητας με πολλαπλούς κανόνες Συμφώνων του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Η εργασία αυτή, που έχει εγγενή χρηστική αξία για κυβερνήσεις με βούληση να αξιοποιήσουν τα πορίσματά της προσφεύγοντας σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια, επισημαίνει επίσης επικίνδυνες τάσεις για εφαρμογή προγραμμάτων που εκπορεύονται μεν από θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά κείνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: "Χθες πήγα στην παρουσίαση του βιβλίου "μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ" των Βαρουφάκη, Galbraith, Holland. Περισσότερα για αυτό αργότερα.
Όμως οι εκδόσεις Ποταμός χθες κυκλοφόρησαν και ένα άλλο βιβλίο, το "ανθρώπινα δικαιώματα σε καιρούς λιτότητας", μια νομική γνωμοδότηση που ανατέθηκε από το Επιμελητήριο Εργασίας στη Βιέννη. Για να σας προλάβω, το βασικό θέμα του βιβλίου είναι πώς οι πολιτικές λιτότητας υπονομεύουν την άσκηση ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Αλλά ο νόμος είναι νόμος και είναι ένας, άρα η διαπίστωση αυτή ισχύει για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, σωστά; Όπως γράφει και ο συγγραφέας του βιβλίου, Andreas Fischer-Lescano, σε περιόδους λιτότητας το δίκαιο δεν αναστέλλεται παρότι "η νοοτροπία της κατάστασης ανάγκης" έχει εμπεδωθεί στις πολιτικές της κρίσης.
Αυτό, ως ελάχιστο επιχείρημα απέναντι σε αυτούς που επιμένουν να προτάσσουν ως άλλοθι την ανάγκη λειτουργίας του Ποταμιού ενός μονοθεματικού κόμματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα της κρίσης, υιοθετώντας και αυτοί την "νοοτροπία της κατάστασης ανάγκης", επαναλαμβάνω, ως άλλοθι.
H "Απέναντι Όχθη" είναι η νέα σειρά του Ποταμού, με ευσύνοπτα οικονομικά/πολιτικά κείμενα επικαιρότητας. Την εγκαινιάζει "Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ" του Γιάνη Βαρουφάκη σε συνεργασία με τους J. Galbreith και St. Holland και "Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε καιρούς λιτότητας" του Andreas Fischer Lescano. Την ερχόμενη εβδομάδα, στα βιβλιοπωλεία."

Andreas Fischer-Lescano: «Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορεί να μας προστατεύσει από την Τρόικα»
Συνέντευξη με το συγγραφέα της νομικής γνωμοδότησης που τονίζει την ασυμβατότητα των πολιτικών λιτότητας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
της Τατιάνας Φύσσα, popaganda.gr, 16/9/2014

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: