Διαθήκη και παρακαταθήκη

Pre-Order
Συγγραφείς: Γιορτ Βίγκντις [Hjorth Vigdis]
Έτος: 2023
Διαστάσεις: 14x20,6 εκ., χαρτόδετο
Διαθεσιμότητα: Pre-Order
0,00€ Άνευ ΦΠΑ: 0,00€
Ποσότητα: Καλάθι

Διαθήκη και παρακαταθήκη

Ποταμόπλοια / 52

μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Το ότι καμιά σας δεν ρώτησε ποτέ για τη δική μου εκδοχή της ιστορίας, το έχω βιώσει και το βιώνω ως μια μεγάλη θλίψη.
Αυτά γράφει η Μπέργκλιοτ, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, σε ένα μέιλ προς τις αδερφές της, μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό σχετικά με τη διανομή της πατρικής τους κληρονομιάς.
Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρίσκονται δύο εξοχικές κατοικίες στο Βάλερ, στην ανατολική Νορβηγία. Ένα μέρος όπου περνούσαν όλοι τους τα παιδικά τους καλοκαίρια, ένα μέρος με το οποίο όλοι είχαν σχέση. 
Οι δύο αδερφές της Μπέργκλιοτ φροντίζουν χρόνια τώρα σπίτια και γονείς και συνεπώς θα κληρονομήσουν και τα δύο εξοχικά. Όμως υπάρχουν και άλλα δύο παιδιά στην οικογένεια, που έχουν εν μέρει διαρρήξει σχέσεις, αλλά τώρα εμπλέκονται στις κληρονομικές διαφορές. Πίσω από τη συζήτηση για την κληρονομιά κρύβεται μια άλλη ιστορία, ένα φοβερό οικογενειακό μυστικό, που θα θέσει εν κινήσει βίαιες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις. Όταν λοιπόν οι άλλοι σκέφτονται ότι εδώ πρόκειται για έναν απλό οικογενειακό καβγά για κληρονομικά θέματα, η Μπέργκλιοτ αντιλαμβάνεται κάτι πολύ διαφορετικό: μια ύστατη προσπάθεια εκ μέρους της οικογένειας να καταπνίξει την αλήθεια, μια προσβολή προς όσους υπήρξαν θύματά της.
Το Διαθήκη και Παρακαταθήκη είναι ένας λυρικός διαλογισμός πάνω στο τραύμα και τη μνήμη και μια θυμωμένη εξιστόρηση του αγώνα μιας γυναίκας να επιβιώσει και να γίνει πιστευτή. Προκάλεσε σάλο στη Νορβηγία εξαιτίας των μηνύσεων που υποβλήθηκαν σε βάρος της συγγραφέως από μέλη της οικογένειάς της, έχει πουλήσει πάνω από 150.000 αντίτυπα μόνο στη Νορβηγία κι έχει μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες.

«Η Βίγκντις Γιορτ γράφει το καλύτερο μυθιστόρημά της για μια σεξουαλική επίθεση που καταστρέφει όλες τις σχέσεις εντός μιας οικογένειας... Η γλώσσα της είναι απλή και καθημερινή, αλλά το κείμενο δονείται μεταξύ των λέξεων. Υπάρχει ενέργεια κι ένα επίπεδο έντασης στην αφήγηση που εμφανίζεται στη λογοτεχνία μόνο όταν κάτι διακυβεύεται πραγματικά».
Ole Jacob Hoel, εφημ. Adresseavisen

«Η Γιορτ εκθέτει τα μυστικά της οικογένειας με ιψενική ακρίβεια, διατηρώντας την ένταση μέχρι την τελευταία σελίδα».
Ingunn Økland, εφημ. Aftenposten

«Το μυθιστόρημα της Βίγκντις Γιορτ είναι εύφλεκτο λογοτεχνικό υλικό… Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα κραταιό λογοτεχνικό πλαίσιο για να μιλήσει για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Τα πάντα στο Διαθήκη και Παρακαταθήκη αποδεικνύουν ότι η Γιορτ ξέρει να πηγαίνει όπου υπάρχει φωτιά».
Margunn Vikingstad, εφημ. Morgenbladet

«Η δύναμη αυτού του μυθιστορήματος βρίσκεται στην καθ’ όλα πειστική και συνεχή ευαλωτότητα της Μπέργκλιοτ, στα ανάμεικτα συναισθήματά της και στα ελαττώματά της... Μια ξεκάθαρη και πειστική αφήγηση για τη μάταιη προσπάθεια μιας οικογένειας να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, μια αφήγηση για τα όρια της συγχώρεσης».
Kirkus Review

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: