Η γέφυρα των λεμονιών

Συγγραφείς: Κουμούτση Πέρσα, Φέρρης Κώστας
Έτος: 2023
ISBN/ISSN: 978-960-545-194-3
Σελίδες: 208
Διαστάσεις: 14x20.6 εκ., χαρτόδετο
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
14,90€ 13,41€ Άνευ ΦΠΑ: 12,65€
Ποσότητα: Καλάθι

Η γέφυρα των λεμονιών


Ποταμόπλοια / 49

Η Γέφυρα των Λεμονιών, Κούμπρι ελ Λεμούν στ’ αραβικά, Pont Limoun για τους λεβαντίνους, είναι η σιδερένια γέφυρα που περνάει πάνω από τα τρένα του Κεντρικού Σταθμού του Καΐ̱ρου (Μπαμπ ελ Χαντίντ), για να συνδέσει το κέντρο της πόλης με τη φτωχογειτονιά της Σούμπρα. Εκεί γεννιέται και μεγαλώνει ο Τάκης, χαϊδευτικό όνομα του συγγραφέα που αυτοβιογραφείται μυθοπλαστικά σε αυτή την νουβέλα. Στα χρόνια του πολέμου, τ’ αδέρφια κι ο πατέρας του υπηρετούν στον Αγγλικό στρατό, ενώ ο μικρός ονειρεύεται να ταξιδέψει στην «πατρίδα», την Ελλάδα, με τις ανοιχτές θάλασσες. Η αμέσως επόμενη επιθυμία του, είναι φυσικά να γνωρίσει τον έρωτα, και η τρίτη να γίνει σκηνοθέτης κινηματογράφου. Οι προσωπικές του περιπέτειες, συγχρονίζονται με την Ιστορία της Αιγύπτου (1940-1957), την άνοδο του Νάσερ και την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ. Στην Αμπέτειο Σχολή όπου σπουδάζει, πηγαινοέρχεται  με τα πόδια, διασχίζοντας καθημερινά τη σιδερένια γέφυρα, στοχαζόμενος ξανά και ξανά το μέλλον του. Θα τα καταφέρει στο τέλος να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, μετατρέποντας την εμπειρία της Γέφυρας των Λεμονιών σε έργο τέχνης;

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

«Η γέφυρα των λεμονιών» των Κώστα Φέρρη και Πέρσας Κουμούτση (κριτική) – Ένα σενάριο συναντά τη μυθοπλασία
«Τρυφερή όσο και ποιητική νουβέλα» χαρακτηρίζει η Πέρσα Κουμούτση το αφήγημα Η γέφυρα των λεμονιών, το οποίο είναι μια λογοτεχνική, μυθοπλαστική, μεταγραφή του αυτοβιογραφικού σεναρίου του Κώστα Φέρρη, που ποτέ δεν πήρε τη μορφή κινηματογραφικής ταινίας (όπως ήταν η αρχική επιθυμία του σκηνοθέτη), ωστόσο ευτύχησε να πάρει μια έξοχη χάρτινη εκδοχή με την πένα της. Στο αφήγημα αυτό συνυπάρχουν και οι δύο: ο Φέρρης, ως αυθεντικό υλικό αρχικά αλλά και ως μνήμη, ως έντονη αίσθηση νοσταλγίας για την πρώτη του πατρίδα, την αγαπημένη, και η Κουμούτση, ως εύστοχη μεταποίηση του σεναρίου σε μυθιστόρημα (σ’ αυτό το είδος περισσότερο ανήκει, ως χρονικό εύρος διαμόρφωσης της πλοκής, από το 1935 μέχρι το 1957, αλλά και ως «χτίσιμο» των χαρακτήρων, τόσο του κεντρικού ήρωα όσο και των δευτερευόντων που τον πλαισιώνουν) διατηρώντας ανόθευτο το ύφος, τη γλώσσα, την ατμόσφαιρα της Αιγύπτου. Καθόλου τυχαίο αυτό το τελευταίο, καθώς και η ίδια είναι Αιγυπτιώτισσα, με τις εικόνες της πατρίδας ζωντανές και στο δικό της έργο, με κοινές ή παρεμφερείς μνήμες, μια που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές· ωστόσο λειτουργούν, ακόμη κι έτσι, οι παραστάσεις των παλαιοτέρων διαμορφώνοντας εικόνες και αναφορές που συνιστούν την πολύτιμη συλλογική μνήμη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Διώνη Δημητριάδου, bookpress.gr, 13.6.202

Ο Κώστας Φέρρης στη «ΜτΚ»: «Η αλληλεπίδραση των εικόνων της πραγματικότητας οδηγεί στην αποκάλυψη της Αλήθειας»
Μιλάει με αφορμή την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Η γέφυρα των λεμονιών»
Κοιμάται τις πρώτες πρωινές ώρες, ξυπνάει αργά. Νυχτοπούλι! Το μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας και ένας από τους δημιουργούς που σφράγισαν με το έργο τους την ελληνική μεταπολιτευτική κουλτούρα, ο Κώστας Φέρρης, όλες αυτές τις ώρες δεν σταματάει να γεννάει, να οραματίζεται, δεν ησυχάζει. Εμπνευστής πολλών πρωτοπόρων ιδεών τις οποίες κατά καιρούς υλοποίησε με πάθος και δυναμισμό κυκλοφορεί τώρα την αυτοβιογραφία του που όμως είναι «μυθοπλαστική», όπως μου λέει. 
Ακούστε την εκπομπή εδώ
   Κυριακή Τσολάκη, www.makthes.gr, 19.5.2023

Ο Κώστας Φέρρης στο «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»
Ο Κώστας Φέρρης σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, μουσικός παραγωγός, θεωρητικός του κινηματογράφου, δημοσιογράφος, τηλεοπτικός παρουσιαστής, και ενίοτε… ηθοποιός και τραγουδιστής καλεσμένος στις 23 Απριλίου 2023 στην εκπομπή ” Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια“.
Συζητά με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για την αυτοβιογραφία του, όπως την απέδωσε μυθιστορηματικά η συγγραφέας Πέρσα Κουμούτση, στην ” Γέφυρα των Λεμονιών ” εκδόσεις Ποταμός.
Πρόκειται για την ζωή του Κώστα Φέρρη που έζησε μέχρι τα 22 του χρόνια στο Κάιρο, πριν αναχωρήσει μόνος του για την Αθήνα. Πώς το παιδί με τα τρύπια παπούτσια, το παιδί της ράφτρας, που μεγάλωσε στην πιο φτωχή γειτονιά του Καίρου, σε μια πολυπολιτισμική αυλή όπου συνυπήρχαν αρμονικά χριστιανοί, μουσουλμάνοι και καθολικοί, που δούλεψε ως κομπάρσος στην όπερα, το θέατρο, τον αιγυπτιακό κινηματογράφο, που βίωσε ιστορικά γεγονότα όπως η μάχη του Αλ Αλαμέιν, την ανεξαρτησία της Αιγύπτου από τους Άγγλους, την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ, έφτασε στα πέρατα του κόσμου μέσω της τέχνης του. Ζωή σαν παραμύθι.
Ακούστε την εκπομπή εδώ
   Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη, www.ertecho.gr, 23.4.2023

Κώστας Φέρρης: Το Κάιρο έχει μέσα του όλες τις μυρωδιές του κόσμου
Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, που είναι γεμάτη εικόνες από τα χρόνια στην Αίγυπτο
Πάνω από τα τρένα του Κεντρικού Σταθμού του Καΐρου περνάει η σιδερένια Γέφυρα των Λεμονιών, που συνδέει το κέντρο της πόλης με τη φτωχογειτονιά της Σούμπρα. Εκεί μεγάλωσε ο Κώστας Φέρρης, μες στα χρώματα και τα αρώματα της Αιγύπτου, μέχρι τα 22 του. Μετά ταξίδεψε στην Ελλάδα εκπληρώνοντας ένα από τα μεγάλα του όνειρα, να ζήσει στην πολιτιστική και γλωσσική του πατρίδα. Τα χρόνια στην Αίγυπτο καλύπτει χρονικά η μυθοπλαστική αυτοβιογραφία του «Η γέφυρα των λεμονιών», την οποία συνέγραψε με την Πέρσα Κουμούτση. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου που είναι γεμάτο εικόνες –σαν να ξεφυλλίζεις καρέ στο χαρτί– μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο για τη ζωή του στην Αίγυπτο: για τις αναμνήσεις του από τη γειτονιά του, τη Σούμπρα, και την εμπειρία του από τα κινηματογραφικά γυρίσματα των μεγάλων χολιγουντιανών ταινιών μέχρι τις καταγραφές από την περίοδο του Νάσερ, όταν η Αίγυπτος βίωσε τη σημαντικότερη πολιτικοκοινωνική μετάβαση στη σύγχρονη ιστορία της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Εμυ Ντούρου, www.documentonews.gr, 20.4.2023

Κώστας Φέρρης στην «Α» / Όσο πιο φτωχός είσαι, τόσο μεγαλώνεις πλουτίζοντας
Η Ελλάδα είναι αυτό που είναι· στο κράτος και στις εξουσίες επί το πλείστον βρίσκεις τους μισαλλόδοξους και ζηλόφθονους
Ο Κώστας Φέρρης, ο σκηνοθέτης του εμβληματικού «Ρεμπέτικου», ξεδιπλώνει τη ζωή του στο Κάιρο, όπου έζησε μέχρι τα 22 του χρόνια, με αφορμή την αυτοβιογραφία του από τις εκδόσεις Ποταμός, που απέδωσε μυθιστορηματικά η Πέρσα Κουμούτση, με τίτλο «Η γέφυρα των λεμονιών». Ζωή σαν παραμύθι, γιατί το παιδί με τα τρύπια παπούτσια, το παιδί της ράφτρας που έζησε στην πιο φτωχή γειτονιά του Καΐρου «πέρασε» το ταξικό σύνορο της σιδερένιας γέφυρας των λεμονιών που οριοθετούσε τους αποσυνάγωγους από τον αστικό κόσμο, ήταν παρών σε ιστορικά παγκόσμια γεγονότα και έκανε την ουτοπία πραγματικότητα. Ο μικρός Τάκης έφτασε με την τέχνη του στα πέρατα του κόσμου. Όμως επιμένει: «Αν η Ελλάδα ήταν το όνειρό μου, στην Αίγυπτο έχω αφήσει την ψυχή μου»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Αλεξάνδρα Χριστακάκη, www.avgi.gr, 10.4.2023

 

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: