Απρόσιτες ακτές

Συγγραφείς: Κουλουκουντής Ηλίας [Kulukundis Elias]
Έτος: 2017
ISBN/ISSN: 978-960-545-074-8
Σελίδες: 368
Διαστάσεις: 14x22 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: Ελληνικά
Ημερ/νία Έκδοσης: October 13, 2017
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
21,00€ 18,90€ Άνευ ΦΠΑ: 17,83€
πρώτες σελίδες Απρόσιτες ακτές
Ποσότητα: Καλάθι

Απρόσιτες ακτές

 

Η ζωή σε μια ελληνική εφοπλιστική οικογένεια


Φάροι & φαρίσκοι / 5

μτφρ από τα αγγλικά: Βίκη Ποταμιάνου 

Ο Ηλίας Κουλουκουντής ξεκίνησε να γράφει μια σειρά από αυτοβιογραφικά μυθιστορήματα στα είκοσι εφτά του χρόνια, ακολουθώντας τη συμβουλή του Isaac Singer προς νέους συγγραφείς - να γράφετε κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να αφηγηθείτε. Αν και τα βιβλία του έχουν ως αφετηρία τη δική του ζωή, εμπεριέχουν ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα στον 20ό αιώνα, μεταξύ άλλων την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1948 και την Δικτατορία στη δεκαετία του '60.
Για το πρώτο του βιβλίο, The Feasts of Memory, η Mary Renault έγραψε: «Το διάβασα με απόλαυση και θαυμασμό· δυσκολεύτηκα να το αφήσω από τα χέρια μου». Ο Dan Brown, συγγραφέας του Κώδικα Ντα Βίντσι, είπε πως το δεύτερο βιβλίο του Ηλία Κουλουκουντή Η Συνωμοσία της Αμοργού, ήταν «το αγαπημένο του είδος κειμένου, μια καλογραμμένη και συναρπαστική περιπέτεια που διδάσκει και ταυτόχρονα ψυχαγωγεί τον αναγνώστη».
Κλείνοντας την τριλογία, αυτό το τρίτο βιβλίο του είναι οι πολυαναμενόμενες Απρόσιτες Ακτές. Το βιβλίο περιγράφει την μετάβαση του συγγραφέα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή μέσα σε αυτό το είδος της ελληνικής οικογένειας που ο κόσμος αρέσκεται να φαντάζεται ως ονειρική. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές στον κόσμο, αλλά κανείς δε θα μπορούσε να έχει περιγράψει μ' αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους. Ούτε υπάρχει κάποιος άλλος συγγραφέας που θα μπορούσε να γνωρίζει από μέσα το πώς πραγματικά λειτουργεί μια ελληνική εφοπλιστική οικογένεια.
Με καυστικό χιούμορ που θυμίζει «τις καλύτερες στιγμές της noir λογοτεχνίας των μέσων του 20ου αιώνα», σύμφωνα με την περιγραφή του κορυφαίου εκδοτικού οίκου Basic Books, o συγγραφέας μιλά για τη ζωή του που σημαδεύτηκε από πάθη, περιπέτειες και συμφορές. Οι Απρόσιτες Ακτές ανοίγουν ένα παράθυρο στον ερμητικά κλειστό κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας, μέσα από μια εξιστόρηση που αγγίζει τρεις γενιές μιας από τις παλαιότερες ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες. Η έντονη αντιπαλότητα ενός Έλληνα πατέρα με τον γιο του διαπερνά τις σελίδες αυτού του βιβλίου, μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο που θα δώσει μια αναπάντεχη λύση.

Οι Απρόσιτες Ακτές ανοίγουν ένα παράθυρο στον ερμητικά κλειστό κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας, μέσα από μια εξιστόρηση που αγγίζει τρεις γενιές μιας από τις παλαιότερες ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες.
Περιγράφουν  τη μετάβαση του συγγραφέα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή μέσα σε αυτό το είδος της ελληνικής οικογένειας που ο κόσμος αρέσκεται να φαντάζεται ως ονειρική.
Με καυστικό χιούμορ που θυμίζει «τις καλύτερες στιγμές της noir λογοτεχνίας των μέσων του 20ού αιώνα», σύμφωνα με την περιγραφή του κορυφαίου εκδοτικού οίκου Basic Books, o συγγραφέας μιλά για τη ζωή του που σημαδεύτηκε από πάθη, περιπέτειες, χαρές και συμφορές.


ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Ηλίας Κουλουκουντής στην «K»: Η πολυτέλεια είναι αναισθητικό
Ο Ηλίας Κουλουκουντής θα μπορούσε να ανήκει στον κόσμο του «Υπέροχου Γκάτσμπι» του Σκοτ Φιτζέραλντ αν δεν είχε πάρει αποστάσεις από πολύ νωρίς από το «τρομακτικό αναισθητικό της πολυτέλειας», αυτήν την «αιθέρια αύρα που παρέλυε κάθε μας δραστηριότητα». Συστήθηκε ως συγγραφέας, έζησε μοιρασμένος μέσα στην κοινωνικότητα μιας μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας και στην ανάγκη του να αποσύρεται, να διαβάζει, να μεταφράζει και να γράφει, στην προσπάθειά του «να έχει μια δουλειά, να αμείβεται από αυτήν, να κάνει οικογένεια». Διηγείται ιστορίες για τον Αριστοτέλη Ωνάση «που γνώριζε από παιδί», για το πάρτι της Ελίζας και του Βασίλη Γουλανδρή στο σπίτι τους στην Πέμπτη Λεωφόρο, για τους τερατώδεις γάμους από συνοικέσιο, για το πώς «πουλιόντουσαν» νέες και όμορφες κοπέλες γνωστών οικογενειών σε πολύ μεγαλύτερους άνδρες ισχυρούς του χρήματος.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μαρία Κατσουνάκη, www.kathimerini.gr12.11.2018

12 βιβλία τελευταίας εσοδείας
Σύντομα κείμενα για 12 βιβλία που μπορεί να συζητηθούν –  εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.

Ηλίας Κουλουκουντής, Απρόσιτες ακτές, Ποταμός
Αυτοβιογραφικό αφήγημα του γόνου μιας ναυτιλιακής οικογένειας, που καθόλου δεν θυμίζει την ανέμελη ζωή που πολύς κόσμος φαντάζεται ότι διάγουν οι γόνοι τέτοιων οικογενειών. Τον συγγραφέα τον γνωρίζουμε από το προηγούμενο βιβλίο του «Η συνωμοσία της Αμοργού» όπου εξιστορεί το πώς από μέλος του διεθνούς τζετ σετ βρέθηκε να οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης του εξόριστου πεθερού του και πολιτικού Γ. Μυλωνά. Σε αυτό το βιβλίο αφηγείται την μεταβατική περίοδο της ενηλικίωσης και την είσοδο του στην κοινωνία των μεγάλων. Κάνοντας την δική του επανάσταση, περνώντας από διάφορα στάδια, συγγραφικά, ακτιβιστικά, θρησκευτικά, γνωρίζει την γυναίκα του Λούσυ που τον βοήθησε να ανακτήσει την θέση του στον κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας χωρίς να χάσει την ιδιαιτερότητά του. Μια ιστορία αξιών, χρήματος, περιπετειών και τελικών στόχων σε μια πολύ ωραία έκδοση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   του Γιάννη Ν. Μπασκόζου, www.oanagnostis.gr

O Ηλίας Κουλουκουντής είναι γόνος μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες του 20ού αιώνα, μιας δυναστείας, αλλά είναι τελικά ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής. Η αυτοβιογραφία του "Απρόσιτες Ακτές" (εκδόσεις Ποταμός) παρουσιάζει την ζωή του, μια ζωή δια πυρός και σιδήρου, με πολλές πτυχές και απρόσιτες πλευρές που κανείς δεν τις φαντάζεται πριν διαβάσει το βιβλίο. Αλλά πέρα από αυτοβιογραφία, είναι και η ανθρωπολογία ενός πολύ κλειστού κόσμου, όπως είναι ο ελληνικός εφοπλισμός, που συνδυάζει οικονομικό κοσμοπολιτισμό και την πιο αυστηρή ελληνική παράδοση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Νίκος Μπακουνάκης, www.tovima.gr, 19.11.2017

Μια τολμηρή αυτοβιογραφία, με πολλές πτυχές, υπογράφει ο Ηλίας Κουλουκουντής στο βιβλίο του Απρόσιτες ακτές - Η ζωή σε μια ελληνική εφοπλιστική οικογένεια, που μόλις κυκλοφόρησε. 
Είναι πριν απ' όλα η ζωή του, μια διαρκής αναζήτηση της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας, μακριά από το ασφυκτικό οικογενειακό περιβάλλον, όπου το κλίμα έδινε ο πατέρας του, ο εφοπλιστής Μιχάλης Κουλουκουντής, και τελικά η κατάκτηση της επιχειρηματικής εφοπλιστικής παράδοσής του με δικά του, ολόδικά του μέσα. Βλέπουμε πώς ένα παιδί, από τις γνωστότερες εφοπλιστικές οικογένειες του 20ού αιώνα, που γεννιέται στο Λονδίνο, περνάει βρεφικά χρόνια στη Σύρο, στην εκ μητρός οικογένειά του, και μεγαλώνει στη Νέα Υόρκη, έχοντας μια εξάμηνη παραμονή στην προκαστρική Κούβα, κάνει μια μεγάλη διαδρομή μέσα από δυσλειτουργική οικογένεια, σπουδές (Χάρβαρντ), δουλειές (συγγραφέας, μεταφραστής, καθηγητής αγγλικών), πολιτικό ακτιβισμό (ταξίδι στη Σοβιετική Ενωση για να συναντήσει τον αντιφρονούντα συγγραφέα Νεκράσοφ, οργάνωση της απόδρασης του πρώην πεθερού του Γεωργίου Μυλωνά, πολιτικού του Κέντρου, από την Αμοργό όπου είχε εκτοπιστεί επί δικτατορίας), θρησκευτική αναζήτηση (η παράδοξη εμπειρία της Ορθοδοξίας), για να γίνει τελικά αυτοδημιούργητος εφοπλιστής. Η Λούσι Πλατ, ένα κορίτσι από την Αγγλία, που το γνώρισε στο Λονδίνο την άνοιξη του 1974, που έγινε γυναίκα του, μετά από κεραυνοβόλο έρωτα, και μητέρα της κόρης τους, ήταν η μέντοράς του, ο άνθρωπος που έβγαλε μέσα από τον ακτιβιστή τον επιχειρηματία. «Είσαι γεννημένος επιχειρηματίας. Βλέπω πώς φτιάχνεις λίστες και μετά κάνεις μία-μία τις δουλειές μέχρι να τελειώσουν όλες».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   του Νίκου Μπακουνάκη, www.tovima.gr, 19.11.2017

Ο δρόμος της επιστροφής στην οικογενειακή παράδοση
Ο Ηλίας Κουλουκουντής, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Απρόσιτες Ακτές που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός
Εγγονός δύο καπεταναίων, ο Ηλίας Κουλουκουντής κληρονόμησε την αγάπη για την περιπέτεια. Αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, σπούδασε ρωσικά και ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση για να συναντήσει κρυφά τον Ρώσο συγγραφέα Βίκτορ Νεκράσοβ το βιβλίο του οποίου είχε δεχθεί επιθέσεις από το καθεστώς του Χρουστσόφ.
Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο The Feasts of Memory, εξερεύνησε τις ελληνικές του ρίζες ενώ η περιπέτεια τον κάλεσε ξανά όταν αποφάσισε να φυγαδεύσει τον πρώτο πεθερό του, έναν προοδευτικό πολιτικό που είχε εξοριστεί από τη Χούντα των συνταγματαρχών στην Αμοργό. Η εμπειρία αυτή περιγράφεται στο δεύτερο βιβλίο του, Η συνωμοσία της Αμοργού. Ο πεθερός του, ήταν ο Γιώργος Μυλωνάς, υπουργός, βουλευτής της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου αλλά και υπουργός Πολιτισμού στη κυβέρνηση Τζανετάκη όπου συμμετείχε από την πλευρά του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.   
Στην προσπάθειά του να κατακτήσει την εφοπλιστική οικογενειακή παράδοση, ο Ηλίας Κουλουκουντής βρήκε υποστήριξη από την Lucy Platt, τη γυναίκα του που τον βοήθησε να βρει το δρόμο του μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση: αυτή είναι η ιστορία των Απρόσιτων ακτών.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Γ. Κ. Καρατζάς, www.protothema.gr, 14.10.2017

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: