Project Fix

Συγγραφείς: Κοντόζογλου Καλλιόπη
Έτος: 2020
ISBN/ISSN: 978-960-545-106-6
Σελίδες: 192
Διαστάσεις: 21x27 εκ., χαρτόδετο
Γλώσσα: ελληνικά, english
Ημερ/νία Έκδοσης: November 9, 2020
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
30,00€ 27,00€ Άνευ ΦΠΑ: 25,47€
πρώτες σελίδες Project Fix
Ποσότητα: Καλάθι

Project Fix


ΑΝΑΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αυτή είναι η ιστορία του μετασχηματισμού του εγκαταλειμμένου μισού του ήδη μεταμορφωμένου από τον Ζενέτο κτιρίου της ζυθοποιίας Φιξ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στο βιβλίο αναφέρεται με τα ελληνικά αρχικά του ως ΕΜΣΤ). Το βιβλίο αποτελείται από τον πρόλογο, τρία μέρη και τον επίλογο. Ο Ηλίας Ζέγγελης με τίμησε γράφοντας τον πρόλογο και τον ευχαριστώ.
Το πρώτο μέρος είναι μια σύντομη ιστορία του κτιρίου και των κυρίων χαρακτήρων που ενέχονται σε αυτήν. Παρατίθεται ένα χρονοδιάγραμμα που συνδέει τις δύο ζωές του κτιρίου, της ζυθοποιίας Φιξ και του ΕΜΣΤ. Ο κ. Φιξ, ο Τάκης Ζενέτος και η Άννα Καφέτση, η τότε διευθύντρια του ΕΜΣΤ, παρουσιάζονται. Επίσης η φυσική κατάσταση του κτιρίου, η μετατροπή του από τον Ζενέτο και η κατεδάφιση του μισού τμήματος προτού ανακηρυχθούν διατηρητέες οι όψεις περιγράφονται λεπτομερώς, καθώς αποτελούν το σκηνικό για το πρόγραμμα του διαγωνισμού.
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον σχεδιασμό. Περιγράφεται και εξηγείται η κεντρική ιδέα, η οποία «έδεσε» τις ανάγκες του κτιριακού προγράμματος με τους χώρους του υπάρχοντος κτιρίου.
Στο τρίτο διηγούμαι ιστορίες που έζησα κατά την ενασχόλησή μου με το κτίριο, τον διαγωνισμό, τον σχεδιασμό και την κατασκευή.
O επίλογος είναι γραμμένος από τον αρχιτέκτονα Tim Ronalds. Ο Tim και εγώ συνεργαστήκαμε για χρόνια όταν ζούσα στο Λονδίνο. Τον προσκαλέσαμε να μας συμβουλεύει κατά το στάδιο της μελέτης και επισκέφτηκε το κτίριο τον Οκτώβριο του 2017 προτού γράψει το κείμενό του. Τον ευχαριστώ για τις πολλές του συνεισφορές.

© φωτογραφία: Πάνος Κοκκινιάς

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Το ΦΙΞ περνάει στο ΕΜΣΤ
Σε εξέλιξη η διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου από την «Αττικό Μετρό» στο μουσείο

«Η μοίρα των κτιρίων είναι να αλλάζουν, αλλά το συγκεκριμένο δεν ξέρω αν χάρηκε την πρώτη του ζωή», λέει στην «Κ» η αρχιτέκτων Καλλιόπη Κοντόζογλου και συγγραφέας του βιβλίου «Project Fix» των εκδόσεων Ποταμός. Η σχέση της κ. Κοντόζογλου με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μετράει αρκετά χρόνια πίσω, όταν εκείνη ήταν εταίρος στο γραφείο 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες Α.Ε., που μετέτρεψε τη ζυθοποιία ΦΙΞ στο σημερινό μουσείο, και επικεφαλής της ομάδας για την αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής. Η παρουσίαση του «Project Fix» έγινε με μεγάλη συμμετοχή του κοινού, γεγονός που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Αθηναίων για το εμβληματικό αλλά πολύπαθο κτίριο, το οποίο σύντομα θα προσθέσει άλλον ένα σταθμό στην ιστορική πορεία του. «Εως το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του κτιρίου από την «Αττικό Μετρό» προς το ΕΜΣΤ», δηλώνει η διοικητική διευθύντρια του μουσείου, Αθηνά Ιωάννου, στην «Κ», η οποία χειρίζεται το θέμα. Η «Αττικό Μετρό», συμπληρώνει, πρόκειται να παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ στο ΕΜΣΤ ύστερα από απόφαση της γενικής της συνέλευσης, και αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι, δυνητικά, θα μπορούσαν να δρομολογηθούν αλλαγές ή τροποποιήσεις στο εσωτερικό του κτιρίου χωρίς να προηγούνται σύνθετες διαδικασίες εγκρίσεων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μάρω Βασιλειάδου, www.kathimerini.gr, 4.10.2022

Το χρονικό της αναγέννησης του κτιρίου Φιξ
Μια συζήτηση με την αρχιτεκτόνισσα Καλλιόπη Κοντόζογλου με αφορμή το βιβλίο της «Project Fix. Αναβιώνοντας το μέλλον».
Η Καλλιόπη Κοντόζογλου, υπεύθυνη για τον σχεδιασµό του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αποτύπωσε την εµπειρία της σε ένα βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ποταµός. Η δίγλωσση έκδοση «Project Fix. Αναβιώνοντας το µέλλον», µε πρόλογο και επίλογο των αρχιτεκτόνων Ηλία Ζέγγελη και Τιµ Ρόναλντς, περιλαµβάνει την ιστορία του κτιρίου –από τη δηµιουργία του και τη µετατροπή του από τον Τάκη Ζενέτο µέχρι την κατεδάφιση του µισού τµήµατος–, πληροφορίες για τον σχεδιασµό του, καθώς και τις εµπειρίες της αρχιτεκτόνισσας κατά την ενασχόλησή της µε τον διαγωνισµό, τον σχεδιασµό και την κατασκευή του ΕΜΣΤ. Η έκδοση του βιβλίου ήταν η αφορµή για µια συζήτηση µε την κ. Κοντόζογλου µε θέµα το σηµαντικό όσο και πολύπαθο τοπόσηµο της πόλης των Αθηνών.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Έμυ Ντούρου, www.documentonews.gr, 24.02.2021

Η διήγηση του ΕΜΣΤ
Σε κάποια παρωχημένη εποχή η Οδύσσεια εξέφραζε την υπέρτατη περιπέτεια του ομηρικού ήρωα που επιστρέφει στην Ιθάκη του έχοντας περιπλανηθεί σε μια θάλασσα γεμάτη ανείπωτους κινδύνους. Σήμερα την ίδια αίσθηση παίρνουμε φυλλομετρώντας και διαβάζοντας, και χωρίς να μπορούμε να το αφήσουμε κάτω, το εξαιρετικό βιβλίο της Καλλιόπης Κοντόζογλου, αρχιτέκτονα και παιδαγωγού όπως η ίδια προσδιορίζει τον εαυτό της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Δημήτρης Φιλιππίδης, Επιμέλεια: Μισέλ Φάις, www.efsyn.gr, 3.1.2021

Project Fix: Από τη ζυθοποιία Φιξ στο ΕΜΣΤ
Η ιστορία ανακατασκευής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από το βιβλίο «Project Fix: Αναβιώνοντας το Μέλλον» που υπογράφει η αρχιτέκτονας Καλλιόπη Κοντόζογλου.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μάνος Νομικός, www.athensvoice.gr, 12.12.2020

Καλλιόπη Κοντόζογλου: Η αρχιτέκτονας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποκαλύπτει
«Project Fix». Όνειρα και εφιάλτες σε ένα βιβλίο
Πολλά χρόνια πίσω, στο «πράσινο» λεωφορείο του Πειραιά που ανεβαίνει την Συγγρού, ένα παιδί ανάμεσα στους άλλους επιβάτες κοιτάζει έκθαμβο μια εικόνα που σχίζει τη νύχτα. Ένα ολόφωτο κτήριο, που μοιάζει να ταξιδεύει κι αυτό μαζί τους, αποτυπώνεται στο μυαλό του. Και, μέσα από τις τεράστιες τζαμαρίες του, φευγαλέες φιγούρες κινούνται μεθοδικά σ΄ ένα άγνωστο και παράξενο για τα παιδικά μάτια σκηνικό.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Μαρία Θερμού, www.mononews.gr, 11.12.2020

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΝΤΟΖΟΓΛΟΥ Αρχιτέκτονας
Για να απολαύσεις το ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρέπει πρώτα από όλα να το καταλάβεις. Και για να το καταλάβεις, πρέπει να κάνεις μια βουτιά στο παρελθόν του, οραματιζόμενος το μέλλον. Αυτή είναι και η κοσμοθεωρία της αρχιτέκτονος Καλλιόπης Κοντόζογλου που η ενασχόλησή της με την μετατροπή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της ζυθοποιίας Φιξ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ήταν δώδεκα χρόνια γεμάτα πολύτιμα «μαθήματα ζωής».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΕΤΖΟΓΛΟΥ, www.fortunegreece.com, 30.11.2020

Καλλιόπη Κοντόζογλου: Πώς ένα εργοστάσιο έγινε μουσείο σύγχρονης τέχνης
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Project FIX. Αναβιώνοντας το μέλλον» από τις εκδόσεις Ποταμός, η υπεύθυνη αρχιτέκτων του σύνθετου και εντυπωσιακού κτιρίου που στεγάζει το ΕΜΣΤ, εξηγεί στο «ΘEMA» το σκεπτικό και το χρονικό του σχεδιασμού του
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Συνέντευξη στην Τίνα Μανδηλαρά, www.protothema.gr, 13.11.2020

«Project Fix, Αναβιώνοντας το μέλλον», η Καλλιόπη Κοντόζογλου λύνει το γρίφο ενός κτιρίου και ενός Μουσείου!
«Ένα ακρωτηριασμένο κτίριο», «ένας θαμμένος ποταμός», «ένας τοίχος που δακρύζει» και ένα «κρυμμένο μυστικό». Αλλά και ένα «άσυλο του σύγχρονου στις τέχνες» και ένας πρωτοποριακός “αρχιτεκτονικός μετασχηματισμός»…
Και τα πρόσωπα της ιστορίας, ο Κάρολος Φιξ, ο Τάκης Ζενέτος και ο… αρχιτέκτων-ντετέκτιβ.
Τι μπορεί να συνδέουν όλα αυτά, στην σύγχρονη Αθήνα;
Τον γρίφο  λύνει η Καλλιόπη Κοντόζογλου, αρχιτέκτων, υπεύθυνη έργου[1] της ομάδας που κέρδισε τον διαγωνισμό για την μετατροπή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της ζυθοποιίας Φιξ, σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε ένα βιβλίο λυτρωτιό, λέει η ίδια, μετά από 12 χρόνια γεμάτα όνειρα, αλλά και εφιάλτες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   www.viewtag.gr, 8.11.2020

Ετσι γεννήθηκε, θριάμβευσε, τραυματίστηκε και επέστρεψε ως ΕΜΣΤ το κτίριο ΦΙΞ -Ενα αποκαλυπτικό βιβλίο [εικόνες]
Ένα βιβλίο αρχιτεκτονικής, που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου, αφού αφορά ένα τοπόσημο της Αθήνας το ΕΜΣΤ. Το «Project Fix. Aναβιώνοντας το Μέλλον» κυκλοφορεί απο τη Δευτέρα, ανοίγοντας διάλογο με το πολύπαθο κτίριο, τα οράματα που ακυρώθηκαν και τα άλλα που γεννήθηκαν στις στάχτες των πρώτων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
  Κατερίνα Ι. Ανέστη, www.iefimerida.gr, 7.11.2020

Φιξ – ΕΜΣΤ, στοίχημα για το μέλλον
Η γέννηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ορίζει εκ νέου την αστική γεωγραφία της Αθήνας. Αξιοποιώντας το εναπομείναν τμήμα από το εργοστάσιο του Φιξ, έργο του Τάκη Ζενέτου και του συνεργάτη του Μαργαρίτη Αποστολίδη, το νέο κτίριο φέρει την υπογραφή της αρχιτέκτονος Καλλιόπης Κοντόζογλου, εταίρου της «3 ΣΚ Στυλιανίδης Α.Ε.» την περίοδο 2003-10 και επικεφαλής της ομάδας κατά τη φάση της μελέτης εφαρμογής. Το ΕΜΣΤ είναι ένα φιλόδοξο κτίριο και σαφώς η πλήρης λειτουργία του ως μουσείου θα τονώσει ιδιαιτέρως τη σύγχρονη σκηνή της τέχνης όπως και το διεθνές προφίλ της Αθήνας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   Νίκος Βατόπουλος, www.kathimerini.gr, 2.11.2020

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: