Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς

Συγγραφείς: Μυλωνά Μαριάνθη
Έτος: 2011
ISBN/ISSN: 978-960-6691-68-3
Σελίδες: 168 σελίδες
Γλώσσα: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
25,00€ 17,50€ Άνευ ΦΠΑ: 16,51€
πρώτες σελίδες Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς
Ποσότητα: Καλάθι

Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς


Μονές & διαδρομές

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τη γαστριμαργική τους παράδοση γεννήθηκε από καθαρή περιέργεια. Βλέποντας το πλοιάριο στην Ουρανούπολη να αναχωρεί καθημερινά με τους άρρενες επιβάτες, παρατηρώντας τον ενθουσιασμό στα πρόσωπά τους πριν από τον απόπλου, αλλά και την απογοήτευση όταν το πλοίο δεν μπορεί να φύγει γιατί δεν το επιτρέπει ο καιρός και η θάλασσα, δεν μπορείς παρά να αρχίσεις να αναρωτιέσαι για την εμπειρία του Άθω που στερείσαι για τον απλούστατο λόγο ότι είσαι γυναίκα. Κάπως έτσι συνέβη να θελήσω να μάθω περισσότερα για την αθωνική πολιτεία.
Σκοπός αυτού του συγγραφικού εγχειρήματος δεν ήταν μια πλήρης καταγραφή. Κάθε άλλο! Μέλημά μου ήταν μάλλον ο περιορισμός στις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: θέλησα να γράψω ένα βιβλίο για την ιστορία, την καθημερινότητα και τη διατροφή στο Άγιον Όρος από τη σκοπιά μιας γυναίκας. Μιας γυναίκας που της απαγορεύεται η πρόσβαση στην αθωνική πολιτεία και η οποία κατά τη σύνταξη των κειμένων επαφίετο κατά κύριο λόγο στη δύναμη της φαντασίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Κάν' το όπως η Χρύσα Παραδείση
Η βαθύτερη κουλτούρα και ο πολιτισμός ενός λαού συχνά αποτυπώνονται σε αυτό που αποκαλούμε Εθνική Κουζίνα και στις διατροφικές του συνήθειες. Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής διαμορφωμένες μέσα στα χρόνια μαρτυρούν κάτι παραπάνω από το γούστο και τις προτιμήσεις των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής. Τα παράλια της Μικράς Ασίας, η Κωνσταντινούπολη, η ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και τα νησιά έχουν τη δική τους ξεχωριστή γαστριμαργική ιστορία με αφετηρία τους καρπούς και τα προϊόντα του κάθε τόπου.
[…]
Η μαγειρική του Αγίου Όρους είναι ένα μεγάλο και ιδιαίτερο κεφάλαιο στον τομέα της γαστρονομίας. Οι περίοδοι των νηστειών, τα υλικά, ο τρόπος παρασκευής, τα σκεύη, το πλήθος των μοναχών και το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μονών έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των μοναδικών αυτών συνταγών. Η ιστορία, η καθημερινότητα και η διατροφή στο Άγιο Όρος είναι οι άξονες του τόμου αυτού. Το βιβλίο είναι χωρισμένο ανά μονή: Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Σίμωνος Πέτρας και πολλές άλλες. Για την καθεμιά, η Μυλωνά παραθέτει ιστορικά στοιχεία, πληροφορίες και συνταγές. Οι συνταγές είναι εξαιρετικές, ενώ στις σελίδες του βιβλίου θα βρούμε επίσης γλυκά καθώς και μια λίστα με κρασιά που παρασκευάζονται στο Άγιο Όρος.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   του Κώστα Αγοραστού, www.bookpress.gr, Κυριακή 15.3.2015

Βιβλιοπαρουσίαση στο περιοδικό OElive
Τη Μαριάνθη Μυλωνά τη γνώρισα πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση γιατί είναι ένας άνθρωπος ήρεμος και ζεστός, από αυτούς που κοιτάζουν το συνομιλητή τους στα μάτια όταν του μιλούν. Η Μαριάνθη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φιλολογία στην Κολωνία και από το 1990 συνεργάζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές της γερμανικής ραδιοφωνίας και με την εφημερίδα Berliner Zeitung. Το 2001 εξέδωσε το βιβλίο Culinaria Griechenland που μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Καθώς κρατώ στα χέρια μου το τελευταίο της βιβλίο, Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς, για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τη γαστριμαργική παράδοσή τους, αναρωτιέμαι πώς της γεννήθηκε η επιθυμία να γράψει κάτι τέτοιο και, τελικά, πώς κατάφερε να το γράψει. «Από καθαρή περιέργεια», ήταν η απάντησή της. Όσο για τον τρόπο; Με έρευνα, πολλές συνεντεύξεις, πολύ κόπο και δουλειά, αρκετές απογοητεύσεις, πείσμα στις αντίξοες συνθήκες που πολλές φορές ανέκοψαν το γράψιμό της και ευτυχώς με κάμποση βοήθεια από κάποιους ανθρώπους. Σκοπός της δεν ήταν να κάνει μια πλήρη καταγραφή στο βιβλίο της. Περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες για την ιστορία του κάθε μοναστηριού, την καθημερινότητα και τη διατροφή στο Άγιο Όρος από τη σκοπιά μιας γυναίκας που της απαγορεύεται η πρόσβαση στην αθωνική πολιτεία και η οποία κατά τη σύνταξη των κειμένων επαφίεται κατά κύριο λόγο στη δύναμη της φαντασίας της. Το βιβλίο είναι χωρισμένο ανά μονή: Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, και πάει λέγοντας. Για την καθεμιά η Μαριάνθη παραθέτει ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες, επώνυμες μαρτυρίες από περιηγητές, ξένους κυρίως και, φυσικά, συνταγές και φωτογραφίες τόσο των μονών όσο και των φαγητών. Ένα βιβλίο γοητευτικό, που νοερά καταργεί το άβατο και σε βάζει κρυφά, θαρρείς, στην κουζίνα των μονών, αποκαλύπτοντάς σου τα μυστικά της τέχνης των μαγείρων μοναχών.

Δεν υπάρχουν κριτικές για το προϊόν.

Γράψτε μια κριτική

Το Όνομά σας:


Η Κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πλαίσιο: