Άνευ ΦΠΑ: 44,58€
Άνευ ΦΠΑ: 0,00€

Ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος είναι καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης / συνεργαζόμενος ερευνητής του ΙΜΣ – Ι.Τ.Ε.
Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1977-1983). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας της Τέχνης και Φιλοσοφίας της Τέχνης και Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris I - Panthéon -Sorbonne. Yποστήριξε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1997. Στο ίδιο Τμήμα διδάσκει από το 1998.
Εργάστηκε ως επιστημονικός επιμελητής και αρχισυντάκτης του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών (Μέλισσα, 1997-2001).
Συνεργάστηκε ως ερευνητής με το Μουσείο Μπενάκη (2003-2010).
Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται αφορούν στην Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα του 19ου και του 20ού αιώνα, στην παρέμβαση του Κράτους και των θεσμών στον χώρο της τέχνης, καθώς και στην πρόσληψης της νεωτερικής τέχνης στο πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής, της θεωρίας και της τεχνοκριτικής.
Έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία, έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί 10 τόμους και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 άρθρα σε καταλόγους εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ κυκλοφορεί η μελέτη του Η Τέχνη πτεροφυεί εν οδύνη.